O uygulamada isyan günleri
TÜRK Sağlık Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol İzmir'de ilk etapta, 2 Mayıs'tan itibaren, hastalerin acil servisleri için nöbet yazılan 150 hekimden 119'unun görev yerine gitmediğini dile getirdi. Şehir merkezinde çalışan aile hekimlerinin Kınık, Kiraz, Çeşme, Dikili, Bayındır ve Tire gibi ilçelerde görevlendirildiğini belirten Doğruyol, bunun yanlış olduğunu bu uygulamadan bir an önce geri adım atılması gerektiğini söyledi.
İZMİR- Basmane'deki Türkiye Kamu Sen binasında açıklama yapan Başkan Doğruyol, "İzmir'de nöbet saat 16.00'da başlıyor. Şehir merkezinde görev yapan aile hekiminin o saatte görev yerinde olabilmesi için saat 14.00'te yola çıkması gerekecek. Bu zamanda mevcut hasta hizmet alamayacak. Böyle bir uygulama doğru değil. Aile hekimlerine nöbet görevi verilmesine gerek yok. Zaten bütün gün çalışan doktor, acillerde verimli olarak görev alamaz. Aile hekimlerinin nöbet tutmaması hiçbir aksamaya neden olmadı. Daha önce de dediğimiz gibi, ilimizdeki aile hekimlerine bu noktada ihtiyaç yok" dedi.
"KEYFİ UYGULAMA VAR"
Aile hekimlerinin bir günde ortalama 100 hastaya baktığını, yoğun çalışma temposu olan hekimlere getirilen gece nöbeti uygulamasının kabul edilemez olduğunu belirten Doğruyol, "İzmir'deki bazı hastaneler hiç doktor istemiyor, bazıları ise sadece hafta sonu doktor talep ediyor. Aile hekimleri keyfi uygulamalara tabi tutuluyor. Süt iznindeki aile hekimlerine hafta sonlarında nöbet yazılması yasal değildir. Kiraz Devlet Hastanesi acilinde çalışan bir hekimin Selçuk Devlet Hastanesi'ne geçici görevlendirme yapılması, ardından aynı hastane için aile hekimine nöbet yazılması doğru değildir. Sistemde tanınmadıkları için acillerde verdikleri hizmeti kendileri adına yapamayacaklar. Ayrıca kendilerinin reçete yazma, tahlil isteme yetkilerinin olmaması, yaptıkları işten performans alamamaları, hastane acillerinde triyaj görevi yapmaları kabul edilemez" dedi.
AİLE HEKİMLİĞİ ZARAR GÖRÜR
İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkan Yardımcısı Mustafa Özer ise, yapılan görevlendirmelerin hukuksuz olduğunu ve bununla ilgili itiraz dilekçesi hazırladıklarını söyledi. Özer, "Yaşanan iş yoğunluğu nedeniyle oluşabilecek hatalar, bizim sorumluluğumuzda değildir. Bununla ilgili de bine yakın dilekçeyi yetkililere sunduk. Nöbet uygulaması, aile hekimliği sistemine zarar verir" dedi. (DHA)