Ege Postası
Geri

ORSAM raporu: Suriye rejimi, Türkiye’yi Hatay üzerinden manipüle ediyor

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), 52 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı sonrasında Hatay’ın Reyhanlı ilçesi hakkında rapor yayımladı.Raporda, Suriye rejiminin Türkiye’yi Hatay üzerinden manipüle ettiği, saldırılarla...
ORSAM raporu: Suriye rejimi, Türkiye’yi Hatay üzerinden manipüle ediyor
Haberler / Güncel
31 Mayıs 2013 Cuma 09:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), 52 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı sonrasında Hatay’ın Reyhanlı ilçesi hakkında rapor yayımladı.
Raporda, Suriye rejiminin Türkiye’yi Hatay üzerinden manipüle ettiği, saldırılarla Reyhanlı üzerinden kutuplaşmaları daha da körüklediğine işaret edildi.

Saldırıların gerçekleştiği sırada ilçede yaşananların ilk elden anlatıldığı ORSAM raporunda yerel gözlemlere dayalı olarak Reyhanlı saldırısının ilçe halkı ile Suriyeli misafirler arasındaki ilişkileri nasıl etkilediği araştırıldı. Rapor, Reyhanlı saldırısının arkasındaki güçlerin hangi amaçlarla bu eylemi gerçekleştirmiş olabileceğine dikkat çekerken, Reyhanlı’yı daha iyi anlamak açısından ilçe ve tarihine ilişkin istatistiklere de yer veriyor.

"Suriyelilerin Reyhanlı’dan göçü, patlama öncesinde başlamıştı ve halen devam ediyor. Reyhanlı’da kalanlar da evlerine kapanmış. Onlar da Reyhanlı’nın ikiye bölündüğünün farkında. Zira bir komşuları onlara iyi davranırken, diğer bir komşuları da yüz çevirmiş durumda.” cümlesiyle ilçedeki gergin ortamın anlatıldığı raporda, terör saldırısının komşu ülkelerde yaşanan istikrarsızlığın Türkiye’ye nasıl kolayca yayılabileceğinin acı bir göstergesi olduğu, Suriye ile sınır ilçesi olması dolayısıyla zaten gergin bir ortamın var olduğu Reyhanlı’da kutuplaşmaların daha da körüklendiği vurgulandı.

AÇIK KAPI POLİTİKASI

Raporda eylemin arkasında olduğu ifade edilen Suriye rejiminin saldırı ile farklı amaçlar gütmüş olabileceği dile getirilerek, bunlar arasında; “Türkiye’yi Suriye politikası nedeni ile cezalandırmak ve geri adım atmaya zorlamak, Türk kamuoyu ve muhalefetini hükümetin Suriye politikasını sorgulatmaya yönlendirmek, Türkiye’de mezhepsel ayrışımları körükleyerek iç çatışma ortamı yaratmaya çalışmak ve böylece Türkiye’nin daha içe dönük bir politika izlemesini sağlamak, Türkiye’nin sınırlarında uyguladığı açık kapı politikasının nasıl kendine karşı bir silah olarak dönebileceğini göstermek” olabileceği sıralandı.

ORSAM raporunda, Suriye sorununa doğrudan müdahil olmanın ve çözüm üretilememesinin Türkiye açısından maliyetinin giderek hangi boyutlara ulaşabileceğini göstermesi açısından önemli olduğu ifade edildi. Suriye sorununun dış kaynaklı saldırılara açık hale gelmenin yanı sıra toplumsal barış ortamının bozulmasına neden olduğu da belirtildi. Saldırının Türkiye’nin Suriye politikasına etkisinin de ele alındığı raporda “Reyhanlı saldırısı ilk aşamada Türkiye’nin Suriye politikasında elini zayıflatmıştır. Ayrıca Suriye rejiminin Hatay’daki gelişmeleri manipüle etme kabiliyeti ve iradesi olduğunu göstermiştir. Bu da zaten hassas bir konumda olan Hatay’daki toplumsal barışı sarsacak yeni terör saldırılarının rejim tarafından gerçekleştirilebileceği düşüncesini oluşturmuştur. Bu durum Suriye’deki istikrarsızlığın bir an önce çözülmesinin ne denli önemli olduğunu göstermektedir." ifadelerine yer verildi.

REYHANLI’DAKİ SURİYELİLER KONUŞTU

Reyhanlı, Suriye’deki olayların başlamasından bu yana neredeyse kendi nüfusu kadar Suriyeli misafiri ağırlıyor. Bunun da bölgedeki sosyal, ekonomik, güvenlik durumunu radikal biçimde etkilediğine işaret eden ORSAM, Suriye olaylarının başlamasından bu yana Reyhanlı’ya yerleşmiş olan Suriyeli misafirler ile hayat hikayelerini barındıran çok sayıda söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiler, Suriye’deki iç savaştan, şiddet ve kargaşadan kaçıp Türkiye’ye gelmiş her meslekten her toplumsal gelir grubundan her inançtan kişilerle yapıldı. ORSAM web sayfasında da yayınlanan söyleşiler son Reyhanlı olayı ile birlikte Türk kamuoyunun ilgisine sunuldu. Söyleşiler, Reyhanlı’daki durumu anlamaya ve Suriyeli misafirlere bakışa katkı sağlıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası