TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir 30 Ekim tarihinde 6.9 şiddetinde depremle sarsılmıştı. 117 vatandaşın hayatını kaybettiği depremde 17 bina yıkılırken birçok bina da ağır ve orta dereceli hasar almıştı.
Depremde zarar gören yapılardan biri de 1970'li yıllaırn sonunda hizmete giren ve İzmir'in sembolik yaplarından olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası olmuştu. Depremin hemen ardından yaklaşık 3 bin personelin çalıştığı hizmet binası boşaltılmış ve birimler Kültürpark Holleri’ne taşınmıştı.
Hasar gören hizmet binasının akıbetinin ne olacağı merak edilirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremden sonraki ilk meclis oturumunda binanın yıkılıp yerine sembolik bir yapı yapılmasını önermiş ve öneri meclis üyelerinin akışlarıyla kabul edilmiş ancak sonrasında AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi üyeleri, binanın güçlendirilmesi düşüncesinin gündeme alınması önerisinde bulunmuştu.
Binanın yıkılması konusunun gündeme gelmesiyle TMMOB’ye bağlı odalar yapının tarihi ve simgesel bir yapı olduğunu söylemiş, orta dereceli hasar olduğuna da dikkat çekerek güçlendirilme yapılmasının daha doğru olacağını belirtmişlerdi.
Öte yandan; İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binasının Deprem Güvenliğinin ve Güçlendirilmeye Uygunluğunun ve Depremi Sonrası Yapılan Gözlemler Işığında Değerlendirilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü arasında protokol imzalanması için Başkan Tunç Soyer yetki istemiş ve çalışmalar başlamıştı.
Dün gerçekleştirilen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı meclisinde ise İzmir Büyükşehir Belediye Binası'nın depremin ardından hazırlanan raporu ile ilgili 2012-2020’de İTÜ de öğretim görevlisi olarak çalışan ve 2020’den bu yana bir inşaat firmasında yönetim kurulu üyesi olarak çalışan Barış Erkuş yapılan çalışmalar sonrası sunum yaptı. Erkuş, binanın zemin yapısı, güçlendirme maliyeti ve güçlendirme yapılması durumunda binanın dış cephesinde değişiklikler meydana geleceği gerekçeleriyle binanın güçlendirmeye uygun olmadığını söylemişti.
MİMARLAR ODASINDAN YORUM
Konuyu değerlendiren Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman, raporun görülmesi gerektiğin söyledi. Bazı yapıların sembolik değerine de dikkat çeken Kahraman, maliyet hesabına ilişkin de yorumlarda bulundu.
Raporu görmeden net bir sonuca varmanın zor olduğunu ifade eden Kahraman, “Sunumu kim yaptı, kimin adına yaptı yaptı, rapor nerede? Bu işler böyle konuşularak mı yapılıyor? Herkes her istediğini yapıyor mu? Bu konuyla ilgili şeylerin yazılı olması lazım. Biz neyin ne olduğuna dair raporu görürsek daha net şeyler söyleyebiliriz” dedi.
SUNUM İTÜ ADINA, SUNUMU YAPAN İTÜ’DEN DEĞİL
Sunumu yapan Erkuş’un İTÜ adına sunum yaptığını ancak kendisinin İTÜ’de görevli olmadığına dikkat çeken Kahraman, “Ayrıca sunumu yapan arkadaşımız İTÜ’den ayrılmış bir arkadaşımız. Kendisi İTÜ’de görevliymiş fakat daha sonra ayrılmış ve şu anda dışarıdan çalışan bir inşaat mühendisi kendisi. Sunumu yapan arkadaşımız hangi kimin adına sunum yapmış? İTÜ. İTÜ’nün hangi birimi adına sunum yapmış, o birimdeki görevi nedir? Yok” diye konuştu.
“BİLİMSEL ÇALIŞMANIN BİLİMSEL BİR RAPORU OLUR”
Erkuş, yaptığı sunumda güçlendirme maliyetinin yeniden inşa maliyetinin yüzde 40’ını geçmesi durumunda güçlendirmenin değil yıkımın önerildiğini söylemişti. Konuyu değerlendiren Kahraman, yüzde 40’lık maliyetinin hesaplanabilmesi için öncelikle yıkım maliyetinin çıkarılması gerektiğini belirtti ve şunları söyledi; “Mesela Anıtkabir’i güçlendirirler, Anıtkabir çok özel bir yapım. Ama bu yapıyla ilgili yıkalım diye bir görüş oldu mu? Kimi yapılarda bu yüzde 40 oranı hikayedir. Zaten yüzde 40’ı neye göre yapacaksınız? Ortada yüzde 40 olması için bir hesap kitap yapmış olmanız, bir yüzdelik çıkartmış olmanız lazım. Yüzde 40’ın olabilmesi için bunun içinde penceresi, kapısı var. Sıfırdan yaptığınızda da bu var. Bütün bunlar için ortada bir çalışma olması lazım. Madem ortada bilimsel bir çalışma var. Bilimsel çalışmanın bilimsel bir raporu olur.”
“BURADAN BİRİNDEN DE GÖRÜŞ ALINABİLİRDİ”
Çalışmanın İzmir’deki uzmanlar tarafından da yapılabileceğini kaydeden Kahraman, “Burada İzmir’de bu konuda birçok uzmanımız var. Onlardan da destek alınabilir. Sunumu yapan kişi İTÜ’de çalışmıyor. Sadece daha önce orada çalışmış. O halde buradan birinden de görüş alınabilirdi” dedi.
SOYER’DEN REST
Öte yandan; bugün yapılan bir açılış sonrasında büyükşehir binasına ilişkin sorulara yanıt veren Başkan Soyer, raporu açıklayacaklarını ifade etti ve "Tabii ki açıklayacağız ancak rapor çok net. Güçlendirilmeyi değil, yıkılması gerektiğini söylüyor" dedi.
Başkan Soyer, binanın yıkılıp yıkılmayacağı konusunda ise kısa ve kesin bir yanıt verdi ve “Bina yıkılacak” ifadelerini kullandı.