“Küçük Menderes Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı” kapsamında “Ödemiş-Naturalya” Tıbbi Aromatik Bitkiler İşleme ve Kurutma Tesisi Projesi ile İzmir Kalkınma Ajansı’na başvuran Ödemiş Belediyesi, bir yandan üreticilere alternatif ürünler sunmak için kolları sıvadı. Tıbbi ve aromatik bitkilerin alternatif olarak yaygınlaştırılmasını hedefleyen çalışmanın ilk adımı olarak Işık Mahallesi’nde belediyeye ait arazide lavanta fideleri dikildi.
Etkinliğe Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, belediye meclisi üyeleri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve Işık sakinleri katılarak fideleri toprakla buluşturdu. Ödemiş Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Kadir Yıldız, çalışmayı “Bölge üreticisine örnek olma” yönüyle değerlendirdiklerini belirterek, su sıkıntısının yaşandığı Işık Mahallesi’nde iklim ve toprak yapısına uygun tıbbi ve aromatik bitkileri tercih ettiklerini söyledi.
Agro Turizm örneği
Botanik ve ağaç bilimci Aydın Dinçaslan ise belediyenin üreticiye örnek alternatif ürünler sunmasının agro turizmin de yolunu açacağını belirterek konuyla ilgili Fransa’dan örnekler paylaştı. Fransa’da lavanta yetiştirilen bölgelerde her şeyin lavanta renginde olduğunu ve ürünlerin de lavanta içerdiğini ifade ederek, “Biz bunu bölgemize uyarlarsak burada lavanta bahçesinde fotoğraf çektirmek için gelen turistler burada işleri bittikten sonra o lavanta renklerine boyalı taş fırındaki ekmeği almalılar, lavantalı dondurmayı yemeliler ya da lavantalı keşkek öğle yemeği yapmalılar. Bölge halkımız kazanırken turistler ayrılırken yine lavanta fidelerini alıp buradan gitmeliler” dedi.
Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar da Ödemiş Belediyesi’ni bu çalışmadan dolayı kutladığını belirterek, “Alternatif ürünler konusunda bizim de çalışmalarımız var. Biz de Beydağ’da sahlep yetiştiriciliğinin öncülüğünü yapmak istiyoruz. İnanıyoruz ki burada da güzel bir lavanta bahçesi oluşacak” dedi.
“Alternatif ürünler sunmak istedik”
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Ödemişli üreticiler için alternatif ürünlerin geliştirilmesi adına belediye olarak öncülük yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Mahallemizin adı Işık, tarıma ışık tutuyoruz bugün. Üreticilerimize alternatif ürün için bir yerden başlamamız gerekiyor. Patateste tıkandığımızda ya da diğer ürünlerimiz para etmediğinde farklı ürünlere yönelmeliyiz. Bu bereketli topraklar her şeyi yetiştirmeye uygun. İnsanlarımız da çok becerikli çok mahir. Her şeyi ekip biçmeyi biliyorlar. Toprak çok verimli insanlar çok becerikli olunca o zaman bu toprakları da en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Daha başka katma değerli ürünlere dönüştürebilmenin yollarında olmalıyız. Elimizdeki topraklarda üreticimize örnek olmanın yanında bu ürünleri işleme adına da örnek olmak istedi. Kazanlı Mahallemizde yine bize ait olan yerde İZKA projesi ile bu ürünleri işlemek üzere ilk adımı attık. Hem üreticimize alternatif ürün, hem işleme tesisi, hem de bu gördüğünüz bu bahçe ile kentimize yeni bir turizm merkezi kazandırıyoruz”
Işık Mahallesi’nde belediyeye ait arazide sadece lavanta değil biberiye, kekik ve defne yetiştiriciliği yapılacağını da kaydeden Eriş, “Bizim arazimiz çok. Biz bu araziye bir şeyler dikelim para kazanalım fikrinden çok bir şeyler yetiştirelim örnek olalım istiyoruz. Üreticimize ‘Bak bu alternatif ürünler de var’ demek istedik” şeklinde konuştu.
Bölge turizmine de yeni bir soluk
Yaklaşık 40 dönüm alanda lavantanın yanı sıra biberiye, kekik ve defne gibi alternatif ürünlerin yetiştirilmesiyle üreticiler için örnek ve öncü olacak Ödemiş Belediyesi, bölge turizmine de katkı sağlayacak. Alternatif ürün olmasının yanı sıra doğanın güzelliğini yansıtan eşsiz manzarasıyla bölge turizmi açısından da önem taşıyan lavanta bahçesinin bölgede yeni bir çekim merkezi haline gelmesi hedefleniyor.