Ege Postası
Geri

Ödemişte buruk sevinç

İZMİR'de patates üretiminin yüzde 98'inin yapıldığı Ödemiş'te bir maden işletmesinin, altın aramak için istediği ÇED raporu başvurusunu, tepkiler üzerine geri çekmesi çevrecileri ve üreticiyi tatmin etmedi. Kararın her maden firması için geçerli olması, bölgede hiç arama yapılmaması istendi. Ödemiş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aka, sorunu TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'na ileterek, "Yeraltı zenginlikleri aranılırken, yerüstü zenginlikleri feda edilemez" dedi.
Ödemişte buruk sevinç
Haberler / İzmir
7 Eylül 2014 Pazar 11:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - İzmir'in Ödemiş İlçesi Gölcük Yaylası'nda, 2011 yılında 5 bin 300 dekarlık Birgi kuzeyindeki köyleri ve tarım alanlarını içine alana maden arama ruhsatı verilmişti. Koza altın firmasının 33 bin 500 dekarlık arama ruhsatlı alanı değil ama içindeki 265 dekarlık alanın ÇED başvurusunu geri çekti. Karar, bölgede sevinçle ancak dikkatle karşılandı. Çevreciler, üreticiler, kararın her maden firması için geçerli olmasını istedi. Ödemiş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aka, konuyu ortak Yönetim Kurulları Toplantısı'nda TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'ne ileterek, destek istedi. Aka, "Ödemiş havzamızda altın madeni arama çalışmalarına karşı çıkıyoruz. Yeraltı zenginlikleri aranılırken, yerüstü zenginlikleri feda edilemez. İzmir patates üretiminin yüzde 98'i, Türkiye'nin de yüzde 10'u Küçük Menderes havzasında üretilir" dedi.

İRİMAĞZI İNCİRİ ALTIN ARAMA BÖLGESİNDE YETİŞİYOR

Küçük Menderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu'nun (HAVZAPLAT) raporuna göre Türkiye'nin en küçük havzalarından biri olmasına rağmen en yüksek tarımsal değer üreten küçük Menderes, Türkiye'deki kestane ağaçlarının yüzde 6'sını barındırıyor. Dünya incir üretiminin yüzde 8'i, Türkiye üretiminin yüzde 20'si havzada yapılıyor. Dünyada ağaç başına en yüksek verim, en yüksek besin değeri ve ince kabuklu "sarı lop incir' çeşidi, altın arama bölgesi altındaki 'İrimağzı' yöresinde yetiştiriliyor. Türkiye aşılı meyve fidan üretiminin yarısı bu havzadan karşılanır. İzmir patates üretiminin yüzde 98'i (yılda 400 bin ton), Türkiye'nin de yüzde 10'u havzada üretiliyor. 500 bin kişinin yaşadığı Küçük Menderes Havzası, İzmir tarım alanlarının yüzde 51'i ile İzmir tarımsal hasılasına yüzde 70 oranında katkı koyuyor. Küçük Menderes, Türkiye büyük baş sığırın yüzde 4 ile Türkiye süt üretiminin yüzde 10'unu karşılıyor.

MADEN ARAMA RUHSATI VERİLEN BÖLGE OVANIN TARIMSAL SULAMA ALANI

HAVZAPLAT'ın raporuna göre altın aranacak bölge, Batı Anadolu'da bulunan 70 tür endemik bitkinin birarada olduğu tek yer. Ayrıca dünyada sadece burada doğal olarak yaşayan üç tür endemik bitki mevcuttur. Ovanın tarımsal sulamasında yararlanılmak üzere yapılan Beydağ Barajı ve Çatak sulama göletinin en önemli su kaynağı konumunda olup, maden arama ruhsatı verilen bölge Yılanlı, Kemer, Hacıhasan köyleri ile Kiraz Dokuzlar köyünün mücavir alanı içinde. 

HAVZAPLAT, raporunda her yıl 2.85 milyar dolar tarımsal hasılası olan bölgede yerüstü değerlerinin yeraltı maden kaynaklarından çok daha değerli ve stratejik önemi sahip olduğunu vurgulayarak, "Havzanın ekolojik dengesini bozacağı apaçık ortada olan her türlü maden işletmesinin faaliyetine izin verilmemesini sivil toplum örgütleri adına ve havzada yaşayan vatandaşlar olarak ilgili makamlardan talep ediyoruz" dedi. 

"YERÜSTÜ ZENGİNLİKLERİ FEDA EDİLEMEZ"

Ödemiş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aka da "Ödemiş havzamızda altın madeni arama çalışmalarına karşı çıkıyoruz. Yer altı zenginlikleri aranılırken, yerüstü zenginlikleri feda edilemez. İzmir patates üretiminin yüzde 98'i, Türkiye'nin de yüzde 10'u Küçük Menderes havzasında üretilir" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası