Ege Postası
Geri

Okul duvarında tarih ve sanat bütünleşti

İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki Çapacızade İlkokulu'nun iç duvarına kaligrafi sanatı uygulanarak Çanakkale Cephesi'nde mermi taşıyan bir asker resmedildi.
Okul duvarında tarih ve sanat bütünleşti
Haberler / Genel
11 Şubat 2016 Perşembe 12:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ödemiş Çapacızade İlkokulu'ndaki toplantı salonunun duvarında; işaretlere anlamlı, ahenkli ve hünerli bir şekilde biçim verme sanatı olan kaligrafi hayat buldu. Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nde düşmanla çarpışan ve 215 kilogram ağırlığındaki top mermileri sırtlayarak, top kundağına yerleştiren Osmanlı Askeri Seyit Onbaşı'nın resminin işlendiği duvara 'Çanakkale Geçilmez' yazıldı. Resim öğretmeni Örsen Tarkan'ın (35) sanatsal bir ruhla ve ustalıkla çizdiği resim, Ödemiş Halk Eğitim Merkezi'nde kaligrafi ustalığı yapan Muratcan Bölce (25) tarafından süslendi ve yazıyla bütünleşti. 

Okul Müdürü Ayhan Sümengen, malzemeleri Okul Aile Birliği'nden ayrılan bütçe ile aldıklarını ve kaligrafi ustası Muratcan Bölce ile resim öğretmeni Örsen Tarkan'ın bu işi gönüllü olarak yaptıklarını belirtti. Öğrencileri motive edecek güzel eserler ortaya çıkarmak için bir araştırma yaptıklarını söyleyen Sümengen, "Çalışmamıza eğitim öğretim yılının başında başladık. Çocuklarımız tarihlerini ve kültürlerini öğreniyor. Bu eserlerin sayısını arttırmayı planlıyoruz" dedi

"KALİGRAFİ SANATI ÖDEMİŞ'TE YAYILSIN"
Kaligrafi Ustası Muratcan Bölce, modern hat sanatının, el ile yazılmış betik ve tasarımlardan, işaretlerin soyut bir şekilde ifade edildiği güzel sanat eserlerinden oluştuğunu söyleyerek "Klasik hat sanatı tipografiden ve klasik olmayan yazı tiplerinden farklı olsa da, bir hat sanatçısı, bu alanların hepsinde eser verebilir. Karakterler, tarihsel bir şekilde disipline edilmiş olsalar da, yazı anında doğaçlama bir şekilde oluşturulur. Değişken ve spontanedir. Kaligrafi sanatının tüm Ödemiş'e ve çevresine yayılmasını istiyorum. Tarihi çok eskilere dayanan İslam sanatının, Ödemiş bölgesinde değer görmesini istiyorum. Eğer benim bunda bir nebze katkım varsa, ne mutlu bana" dedi. 

Muratcan Bölce, resim öğretmeni Örsen Tarkan ile birlikte aynı duvara Atatürk portresi yapmaya başladıklarını belirterek Türk Bayrağı, farklı atasözleri ile birlikte okul logosunu da resmedebileceklerini dile getiirdi.
Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası