Onsuz 21.yıl
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel, 1993 yılında Ankara'daki evinin önünde aracına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci, yazar Uğur Mumcu’nun katledilişinin 21’nci yıldönümünde anma mesajı yayımladı.
İZMİR - Türkiye 21 yıl önce bugün bombalı saldırı ile katledilen gazeteci/yazar Uğur Mumcu’yu anıyor.
Mumcu bugün aracına bombalı saldırı düzenlendiği evinin önünde ve mezarı başında anılacak. İzmir’de de çok sayıda Mumcu’yu anma töreni düzenlenecek.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel, 1993 yılında Ankara'daki evinin önünde aracına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci, yazar Uğur Mumcu’nun katledilişinin 21’nci yıldönümünde anma mesajı yayımladı.
Mesajında Uğur Mumcu’yu anmanın yanında O’nu “anlamak” gerektiğini vurgulayan Atilla Sertel, “Ocak ayı gazeteciler için yürek burkan bir aydır. 9 Ocak’ta Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe’yi işkence ile öldürdüler. 11 Ocak’ta Onat Kutlar, bombalı saldırı sonucu katledildi. 19 Ocak’ta Agos Gazetesi sahibi Hrant Dink, 31 Ocak’ta Prof. Dr. Muammer Aksoy vurularak öldürüldü. Ve 24 Ocak 1993’te evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu Türkiye’nin aydınlık yüzü Uğur Mumcu öldürüldü. Üzerinden 21 yıl geçti ancak Uğur Mumcu cinayeti hala aydınlatılamadı. Uğur Mumcu; Türkiye sevdalısı, doğruları yazan, örnek araştırmacı yazar kişiliğe sahipti. Bu ülke içinde herkesin kardeşçe yaşamasını savunuyordu. Onu öldürerek unutturmaya çalıştılar ama başaramadılar. Onun kanı akmaya devam ediyor. Ne zaman katilleri bulunup ceza alırsa o zaman kanı duracak” dedi.
UĞUR MUMCU BİZİMLE
Bir dönem gazetecilerin, aydınların öldürülerek susturulmaya çalışıldığını, günümüzde ise hapsedilerek sindirilmeye uğraşıldığını ifade eden Sertel, şöyle devam etti:
“Bizler; başı dik, alnı açık gazetecilerin baskılar karşısında susmayacaklarını, aman dilemeyeceklerini, ucunda ölüm de zulüm de olsa gerçekleri yazmaya devam edeceklerini, Uğur Mumcu gibi aydınlarımızdan öğrendik. Her zaman gerçeğin yanında durmayı, doğrudan ayrılmamayı ilke edindik. Uğur Mumcu demek tam bağımsız Türkiye demek, çağdaşlık, demokrasi, cumhuriyet, aydınlanma demek. Onu anladığımız ve yolunda korkusuzca yürüdüğümüz zaman Uğur Mumcu yine bizimle demektir. Türkiye’nin aydınlık yüzü, araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu’yu katledilişinin 21’nci yılında bir kez daha saygı ve özlemle anıyor, tüm meslektaşlarımızı onun öğretileri etrafında birleşmeye davet ediyorum.”
KALEM…
Sertel yayımladığı anma mesajında Uğur Mumcu’nun 21 Mayıs 1976’da Cumhuriyet Gazetesi’nde yazdığı “Kalem” başlıklı yazısından alıntıya da yer verdi. İşte Uğur Mumcu’nun o yazısından bir bölüm:
“…Bir kalem susar, yerini bir başkası alır. Bu kalemler tükenmez. Ne, kelepçeler, ne demir kapılar, ne iddianameler ve ne de beş yıldan yirmi yıla uzanan hapis cezaları, bu kalemleri korkutamadı, bundan sonra da korkutamaz.
Kalemler vardır; sömürünün, vurgunun zırhıdır... Kalemler vardır; özgürlüğün ve barışın silahıdır... Kalemler vardır, gençlerin idam kementlerinde kırılır atılırlar... Kalemler vardır; resmi belgelere durmadan imza atar ve kalemler vardır, yılmadan, usanmadan, eğilmeden, bükülmeden yazar...”