Orkinosçulardan Seferihisar için yeni atak
SIĞACIK Körfezi'nde orkinos çiftliği kurmak isteyen Antalyalı Başaranlar firması, yargı kararına rağmen ÇED raporunda 27 sayfalık değişiklik yaparak yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu. Olayı internetten öğrenen Seferihisar Belediyesi yetkilileri, firmanın girişimini durdurmak için harekete geçti.
İZMİR -İzmir'in Citta Slow (Sakin Şehir) unvanına sahip ilçesi Seferihisar'da bulunan Sığacık Koyu'nda kurulmak istenen orkinos üretme çiftliğine karşı verilen mücadele yeniden başladı. Mahkemeler tarafından verilen iki yürütmeyi durdurma kararına rağmen çiftliği kurmak isteyen Antalyalı Başaranlar firması, ilk ÇED raporuna 27 sayfa ekleyerek hazırladığı yeni raporla aynı koordinatlar, yıllık üretim miktarı için ÇED süreci başlatmak amacıyla yönetmelikte yapılan bir değişiklikten yararlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu. Sona yaklaşan ÇED sürecini bakanlığın internet sitesinden öğrenen Seferihisar Belediyesi yetkilileri ve orkinos çiftliğine karşı mücadele eden yöre halkı, yeniden harekete geçti. CHP’li Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü ve Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'ne olayı anlatırken, Avukat Şehrazat Mercan ÇED olumlu raporu çıkması olasılığına karşın yeni dava hazırlıklarına başladı.
FOKLAR TAŞINDI MI'
Süreçten haberdar olduktan sonra geçen hafta ÇED Genel Müdürü ve Tabiat Varlıkları Genel Müdürü ile görüşme yaptığını belirten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer şunlarısöyledi:
"Orkinos çiftliğinin yapılmasını durduran mahkeme kararına esas olan bilirkişi raporunda, Sığacık Körfezi'nin fokların yaşam alanı olduğu ve posedonya çayırları gerekçe gösterilmiş. Ben her iki genel müdüre açıkça şunu söyledim; 'Buradaki foklar ve posedonya çayırları bir yere taşınmadıysa, siz aynı rapora bir kez daha ÇED olumlu verirseniz hukuksuzluk yapmış olursunuz. Mahkeme bilirkişi raporuna itibar ettiği sürece nasıl kabul edersiniz' dedim."
İŞLERİNİ URLA'DA HALLEDİYORLAR'
Firmanın Seferihisar Belediyesi'ni muhattap almadığını ifade eden Soyer sözlerini şöyle sürdürdü:
"İdari sınırlar Urla olduğu için bütün işlerini orada hallediyorlar. ÇED sürecinde halkın katılımı toplantısı yapıp yapmadıklarını, sürecin nasıl işlediğini bilmiyoruz. Ancak her iki rapor da birbirinin aynısı, hiçbir değişiklik yok. Alan idari olarak Urla'nın sınırları içerisinde olabilir ama, bütün akıntı bize doğru ve biz geleceğimizi turizm üzerine kurduk."
Soyer mücadeleden yılmayacaklarını, bağıra çağıra haklarını arayacaklarını, yöredeki turizmcileri de örgütlediklerini sözlerine ekledi.
HİÇ DEĞİŞİKLİK YOK
Orkinos üretim çiftliğine karşı önceki davaları açan Avukat Şehrazat Mercan da, firmanın hazırladığı yeni ÇED raporunun eskisine oranla 27 sayfa daha uzun, ancak içerik olarak aynı olduğunu dile getirdi. Mercan şöyle konuştu:
"Yeni raporda yeni olan tek şey, firmanın nakliye ve lojistik olarak Sığacık Limanı'nı kullanmak yerine Urla tarafındaki Demirci Koyu'nda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından gösterilecek bir yerde yapacaklarını yazmaları. Bunun dışında akıntı hızı için Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bir haftalık bir çalışma yaptırmışlar, foklara dikkat edeceklerini yazmışlar. Firma ÇED Yönetmeliği'nde yapılan bir değişikliğe dayanarak aynı yer için bir kez daha başvurmuş. Ancak aldığımız yürütmeyi durdurma kararlarının temeli olan bilirkişi raporundaki hiçbir çekince değişmedi ki. Bilirkişi raporu Sığacık Körfezi'nin açık deniz olmadığını, fokların yaşam alanı ve korunması gereken hassas bir alan olduğunu söylüyor. Bu koşullar aynıyken ÇED olumlu kararı çıkması durumuna hazırlık yapıyoruz. Eğer öyle bir şey çıkarsa yeniden dava açacağız."(DHA)