Ege Postası
Geri

Orman yangınlarına jandarmadan ‘motorize tim’ desteği

Adana Jandarma Komutanlığı ile Orman Bölge Müdürlüğü’nce 2013 yılı orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında oluşturulan ‘motorlu müşterek timlerinin’ tanıtımı yapıldı. İl Jandarma Komutanlığı’nda düzenlenen...
Orman yangınlarına jandarmadan ‘motorize tim’ desteği
Haberler / Güncel
17 Mayıs 2013 Cuma 14:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Adana Jandarma Komutanlığı ile Orman Bölge Müdürlüğü’nce 2013 yılı orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında oluşturulan ‘motorlu müşterek timlerinin’ tanıtımı yapıldı. İl Jandarma Komutanlığı’nda düzenlenen programa katılan Vali Vekili Durmuş Gençer, il yangın koordinasyon kurulunda Adana’daki kurum ve kuruluşlarının yangında ortak hareket edeceğine ilişkin alınan kararı hatırlattı. Bu çerçevede Orman Bölge Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı’nın işbirliğinde bu adımın atıldığını kaydeden Gençer, “Harita üzerinden orman yangınlarında neler yapılacak, hangi bölgeler hassas, kimler ne şekilde müdahale edecek, gibi herkesin sorumluluklarını belirleyen görev tanımları yapıldı. Bildiğim kadarıyla Türkiye’de bu anlamda ilk somut projelerden birisi. Adana’nın yaklaşık üçte biri orman. Ormanlar ülkenin akciğerleri ve doğal güzellikleri. Gözümüz gibi bakmamız gereken değerler. Bu zenginliklere sahip çıkma adına ilgili kurumlarımızın çalışmaları valilik olarak bizleri de mutlu etti. İnşallah yangınsız bir mevsim geçirilmesini diliyorum.” dedi.

Orman yangınlarının önüne geçilmesinde vatandaşlara da büyük görevler düştüğünü ifade eden Gençer, herkesin bilinçli olmasını, sigara izmaritini veya piknik ateşini mutlaka söndürmesi gerektiğini dile getirdi. Anız yakmada yapılan uyarıların dikkate alınmasını isteyen Gençer, bütün vatandaşların bu faaliyetlere destek sunmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

ORMANLAR KASTEN VE KISIT DIŞI YANGINLARIN TEHDİNDE

‘Orman Yangınları Müdahale ve Mücadele Durum Haritası’ üzerinde katılımcılara sunum yapan İl Jandarma Asayiş Şube Müdürü Binbaşı Abdulkadir Seri ise ormanların kasten ve kasıt dışı meydana gelen yangınların tehdidi altında olduğunu dile getirdi. Seri, yangınların sebepleri hakkında şunları söyledi: “Terör, yerleşim yeri, tarla ve otlak kazanmak, başka tarla sahibini zor durumda bırakmak, yol yaptırmak, yabani hayvanları uzaklaştırmak gibi nedenlerle ormanlar ‘kasten’ ormanlar yakılabilir. Sönmemiş sigara ve kibrit atılması, anız yakılması, piknik, yemek pişirmek veya su ısıtmak amacıyla yakılan ateşin söndürülmemesi, yıldırım düşmesi, cam yansıması, yüksek gerilim hatlarından kaynaklanan kıvılcım gibi doğal nedenlerden ‘kasıt dışı’ yangınlar çıkabilir.” Son 5 yılda jandarma ekiplerince müdahale edilen 88 orman yangınında 302 hektar alanın zarar gördüğünü anlatan Seri, yanan alan miktarının yıllara göre artış eğilimi gösterdiğine işaret etti. 88 yangının 66’sının kazaen, 22’sinin kasten yapıldığını açıklayan Seri, bu olaylarda 33 kişinin yakalandığını, 16’sının faili meçhul kaldığını ve 39’nun da doğal sebeplerden meydana geldiğini aktardı. 2012’de jandarma sorumluluk sahasından 2 bin 438 motorlu, 389 yaya devriye görevinin icra edildiğine dikkat çeken Seri, “Bu yıl Orman Bölge Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı personelinden oluşan 24 karma ekiple denetim görevi gerçekleşecektir.” şeklinde konuştu.

JANDARMA EKİPLERİYLE ORMAN YANGINLARINA MÜDAHALE

İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Murat Koç’un da hazır bulunduğu organizasyonda Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk de Adana’daki 582 bin 753 hektar ormanın yüzde 69’nun yangınlara hassas sahada olduğunu vurguladı. 1969’dan buyana 3 bin 300 adet yangın yaşandığını ve 30 bin 208 hektar alanın zarar gördüğünü belirten Türk, şöyle devam etti: “Bu arazilerin tamamı ağaçlandırılmıştır. Yıllık ortalama 75 adet orman yangını çıkmakta. Ortalama her yangında 9,5 hektar alan yok olmaktadır. Temmuz ve Ağustos ayları yangınlar açısından en riskli dönemlerdir. 2012’de kentte meydana gelen 80 yangında 450 hektar alan zarar görmüştür. Ayrıca 860 adet orman dışı yangına müdahale edilmiştir. İlde 36 gözetleme kulesindeki 72 personel 24 saat gözetleme yapıyor. Ayrıca Sallangaç, Karahan, Dernek, Horzum yaylalarında 360 derece dönebilen kameralı yangın gözetleme sistemi mevcuttur.” Ekiplerin her yangına 20 dakikada ulaşabilecek şekilde konumlandırıldığını ifade eden Türk, jandarma ile oluşturulacak gezici ekiplerle bu sürenin 15 dakikaya indirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Türk, her 10 kilometrede 129 adet gölet, havuz ve su toplama çukurundan helikopterleriyle 3 dakikada bir yangınlara su atılabildiğini açıkladı. Vali Vekili Durmuş Gençer ve diğer katılımcılar daha sonra etkiliğe katılan 10 müdahale aracı ve 4 motosiklet ekibini denetledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası