Ege Postası
Geri

Orta Asya ülkelerinde Zafer Bayramı heycanı

II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sına karşı SSCB tarafından kazanılan zaferin 68'nci yıl dönümü büyük coşkuyla kutlanıyor. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Orta Asya ülkeleri de her...
Orta Asya ülkelerinde Zafer Bayramı heycanı
Haberler / Dünya
8 Mayıs 2013 Çarşamba 11:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sına karşı SSCB tarafından kazanılan zaferin 68'nci yıl dönümü büyük coşkuyla kutlanıyor. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Orta Asya ülkeleri de her yıl 9 Mayıs Zafer Bayramı’nı milli bayram olarak kutluyor.

Bölge ülkeleri, her yıl olduğu gibi 9 Mayıs Zafer Bayramı'nda gazileri unutmadı. Türkmenistan'da kutlama etkinlikleri erken başladı. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un imzaladığı kararla, 766 savaş gazisine ve savaşta hayatını kaybeden askerlerin dul kalan eşlerine, 200 manat (70 dolar) para ödülü ve çeşitli hediyeler verildi. Yarın başta başkent Aşkabat olmak üzere ülkenin diğer önemli merkezlerinde 2. Dünya Savaşı'nda ölen askerlerin anısına dikilen anıtlara çelenk konulacak.

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov da gazilere para ödülü verilmesine yönelik bir kararnameyi imzaladı. Bu karar doğrultusunda gazilere 500 bin sum (241 dolar) para ikramiyesi dağıtıldı. Ayrıca, gazilerin katılımıyla çeşitli kutlama etkinliklerinin yapılması planlanıyor.
Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman da savaş gazilerine bir defaya mahsus 800 somoni (168 dolar) para ödülü verilmesini kararlaştırıldı. Tacikistan Gaziler Konseyi Başkanı Rahmat Kudratov’un açıklamasına göre, ülkede bin 360 gazi bulunuyor. Kudratov, ülke yönetiminin gaziler ile sürekli ilgilendiklerini belirtti.

Bölgenin diğer bir ülkesi Kırgızistan’da da savaş gazileri unutulmadı. Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Tayırbek Sarpaşev, 1941-1945 yılları arasındaki II. Dünya Savası’na katılan gazilere para yardımında bulunma kararı aldıklarını söyledi. Başbakan Yardımcısı, Kırgız yönetiminin gazilere yardım edilmesi için bütçeden 54,1 milyon som (1 milyon dolardan fazla) para aktarıldığını belirtti. Sarpaşev, zafer bayramı dolayısıyla gazilere 10 bin som (207 dolar) para ikramiyesi verileceğini açıkladı.

Kazakistan’da ise gazilere sosyal yardım amacıyla 10 bin tenge (66 dolar) para ikramiyesi dağıtılacak. Ayrıca, her gazinin hesabına 20 bin tenge (132 dolar) para yatırılacağı da belirtildi.
Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Asya liderlerini 9 Mayıs Zafer Bayramı dolayısıyla tebrik etti. Bölge liderlerine tebrik mesajı yollayan Putin, halkların faşizme karşı omuz omuza savaştıklarını, gelecek neslin özgürlüğü, bağımsızlığı, huzurlu bir yaşam hakkını savunduklarını belirtti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası