Osmangazi’de dijital arşiv dönemi
Bursa merkez Osmangazi Belediyesi, vatandaşın hayatını kolaylaştıran çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Belediyede evrak takibini kolaylaştırmayı, vatandaşların karşılaştığı zaman kaybını en aza indirmeyi hedefleyen dijital arşiv...
Bursa merkez Osmangazi Belediyesi, vatandaşın hayatını kolaylaştıran çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Belediyede evrak takibini kolaylaştırmayı, vatandaşların karşılaştığı zaman kaybını en aza indirmeyi hedefleyen dijital arşiv çalışmaları tamamlandı. 6,5 milyon sayfalık 55 bin imar dosyası dijital arşiv kayıtlarına girdi.
Dışarıdan hizmet satın alma yöntemiyle hayata geçirilen dijital arşiv çalışmaları, 1,5 yıllık bir çalışma sonunda tamamlanarak vatandaşların ve ilgili birimlerin kullanımına sunuldu. Toplam 30 kişilik ekip tarafından tamamlanan çalışmalarda, 45 bin ruhsat dosyası, 150 bin yapı ruhsatı, 8 bit ve 300 DPI gri tonlama yöntemi ile yüksek çözünürlükte taranarak arşivlendi. En son teknolojinin kullanıldığı dijital arşiv çalışmalarında taranan evraklar üzerindeki imzaların orijinal olup olmadığı, kullanılan teknik sayesinde anında anlaşılıyor.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 1930’lu yıllardan günümüze belediyenin arşivinde yer alan evrakların tamamının taranarak arşivlendiğini söyledi. Dündar, kurulan sistem sayesinde, vatandaşların belediyedeki işlemleri sırasında evrakların hangi aşamada olduğu rahatlıkla görüleceğini ve elektronik ortamda evrak akışının güvenle sağlanmış olacağını ifade etti.
Dijital arşiv sayesinde, ilçedeki esnaf sayısından, vatandaşlara ait gayrimenkul bilgileri gibi her türlü veriye anında ulaşabilmenin mümkün olacağını belirten Dündar, “Yapı ruhsat belgesinden, yapı kullanım izin belgesine kadar, istenilen her belgeye ilgili personel tarafından sistem üzerinden kısa sürede ulaşılarak, vatandaşlarımıza hızlı ve güvenli hizmet sunma imkanına kavuşacağız.” dedi.
Dijital arşiv sayesinde işlemlerin hızlandığını, bilgi ve belge güvenliğinin arttığını belirten Başkan Dündar, şunları dile getirdi: "Bu sistem sayesinde iş yükü azalırken iş verimliliği de artıyor. Osmangazi Belediyesi’nin 25 yıllık tarihinde dosyalar halinde biriktirilen ruhsat evrakları, projeler, kurum yazılarından oluşan 6,5 milyon sayfalık evrak dijital arşive girdi. Yapmış olduğumuz arşivleme sistemi, fiziksel ve sayısal olarak 13298 sayılı yönetmeliğine uygun olarak hazırlandı."
Dündar, nüfus bakımından Türkiye’nin en büyük dördünncü ilçesi olan Osmangazi’ye, her yıl 100 binin üzerinde genel evrak kaydı yapıldığını, bunların yüzde 50’sini imar dosyalarının oluşturduğunu sözlerine ekledi.