Ege Postası
Geri

Osmangazi’de kentsel dönüşüm master planı açıklandı

Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bir yıllık çalışmanın ardından hazırlanan Kentsel Dönüşüm Master Planı'nı, basın toplantısı ile kamuoyuna tanıttı. Önümüzdeki 30 yıllık süreçte etap etap kentsel dönüşümün...
Osmangazi’de kentsel dönüşüm master planı açıklandı
Haberler / Genel
25 Nisan 2013 Perşembe 17:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bir yıllık çalışmanın ardından hazırlanan Kentsel Dönüşüm Master Planı'nı, basın toplantısı ile kamuoyuna tanıttı. Önümüzdeki 30 yıllık süreçte etap etap kentsel dönüşümün gerçekleşeceğini anlatan Başkan Dündar, “50 yılda bozulan Osmangazi’yi 1 yılda dönüştüremeyiz. Bu iş, Osmangazi’de olmazsa başka yerde başlamaz.” dedi.

Kentsel dönüşüm çalışmaları ile Türkiye’deki bir çok belediyeye örnek olan Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılan “Kentsel Dönüşüm Master Plan” Almira Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Kentsel dönüşüm ile Osmangazi’nin çehresini değiştirmeyi amaçladıklarının altını çizen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yaptıkları master planın ardından, ilçenin bütününde uygulanması planlanan kentsel dönüşüm için hazırladıkları teknik altyapı hakkında bilgi verdi.

Kentsel dönüşüm ve şehir estetiği çalışmalarını ülke gündemine gelmeden önce başlattıklarının altını çizen Başkan Dündar, göreve geldikleri günden itibaren hayata geçirdikleri her projenin; işlevsel, sosyal hayatı kolaylaştıracak, yeni bir mimari anlayış getirecek, planlı şehirleşmenin yolunu açacak, Osmangazi’ye nefes aldıracak nitelikte olmasına özen gösterdiklerini söyledi.

Osmangazi’de göreve geldikleri günden itibaren kentsel dönüşüm ve sağlıklı planlama çalışmalarına başladıklarının altını çizen Başkan Dündar, “Biz projelerimiz ve planlamalarımızı 5 yıllık süreye sığdırmıyoruz. Biz geleceğin Osmangazisi için üst ölçekten bakarak adımlar atıyoruz.” dedi. Osmangazi’yi bir bütün olarak ele alarak, kentsel dönüşüme ilişkin teknik altyapı oluşturduklarını vurgulayan Başkan Dündar, “Osmangazi’deki tüm sosyal, ekonomik ve fiziksel anlamda çöküntüye uğramış, planlı ya da plansız inşa edilen yapıların oluşturduğu bölgeleri tespit ederek, afet riski taşıyan alanlarla bir arada ele alınmasını amaçlıyoruz. Master plan çalışması ile çöküntü alanları, ulaşım-teknik altyapı ve sosyal donatısı yetersiz olan bölgeler, afet riski taşıyan bölgeler, kaçak konut bölgeleri, konut bölgelerinde yer alan sanayi bölgelerini ortaya çıkardık.” diye konuştu.

OSMANGAZİ’NİN FİLMİ ÇEKİLDİ

Kentsel Dönüşüm Master Planı ile ilçe bütününde yapılan çalışmalarla müdahale alanlarını ve şekillerini belirlediklerinin altını çizen Başkan Dündar, “Bunları belirlerken alanın jeolojik durumu, afet bölgeleri, koruma bölgeleri, tescilli yapıların bulunduğu bölgeler, yapıların durumu, kat adetleri, yol durumu, sosyal yapı gibi faktörlerini göz önüne alarak çalıştık.” dedi. Başkan Dündar, bir sonraki aşamada ise belirlenen müdahale alanlarında kentsel dönüşüme öncelikli ihtiyaç duyulan bölgeleri belirleyerek, detaylı incelemeler yaptıklarını kaydetti. Başkan Dündar, Master Plan ile 46 bin 822 yapı, 116 bin 250 bağımsız birimi incelediklerini, mevcut bina stoklarından afet riskine dayanıksız binalar, afet riski taşıyan bölgelerdeki binalar ile her iki riski taşıyan bölgelerde bulunan binalar için planlama ve çözüm önerilerini ortaya çıkardıklarını söyledi.

"OSMANGAZİ VİZYONU OLUŞTURDUK"

Kentsel Dönüşüm Master Planı ile Osmangazi’nin vizyonunun da ortaya çıktığını vurgulayan Başkan Dündar, şöyle dedi: “Bu vizyon doğrultusunda; ulaşım ve otopark sorununun çözülmesi, yolların genişletilmesi, çöküntü alanlarının iyileştirilmesi, yenilenmesi, olası doğal afetlerde en az zarar görecek şekilde önlemlerin alınması, sanayi ve konut alanlarının ayrılması, yaya alanlarının oluşturulması, tarihi yapının korunarak kullanılması ve turizmin canlandırılmasını hedefledik. Master Plan bize yol haritası çiziyor. Planların değişimi sonucu, tarihi dokusu ile kültür ve turizm potansiyeli ortaya koyulmuş, her yönüyle yaşanabilir, değerli ve güvenli, sosyal dokuya önem veren paylaşımcı kent parçacıklarından oluşan yeni Osmangazi hayali gerçekleşecek. Tüm bunlar kentimizin geleceğine yönelik 30 yıllık bir vizyon çalışması. 50 yılda kaçak-çarpık yapılaşma ve yoğun göç ile kaybettiğimiz Bursa’yı bir yılda silip baştan yapmak mümkün değil. Ancak bunu bir vizyonla yapabiliriz. Zihinlerde dönüşümü sağlarsak yapabiliriz. Halkımız da isterse, destek verirse yapabiliriz.” dedi.

OSMANGAZİ 4 GRUBA AYRILDI

Kentsel Dönüşüm Master Planıyla, ilçeyi A-B-C ve D bölgelerine ayırdıklarını aktaran Başkan Dündar, A bölgesi olarak belirlenen alanların öncelik arz ettiğini vurguladı. Yalova Yolu, Soğanlı, Alemdar, Küçükbalıklı, Zafer-Atıcılar, Gülbahçe, Santralgaraj, Esentepe, Altıparmak-Çarşamba ile Bağlarbaşı-Geçit ve Emek alt bölgelerinde kentsel dönüşüm ve yenileme uygulamalarının öncelikli olarak başlatılacağını anlatan Başkan Dündar; nitelikli, afet riskleri en aza indirilmiş, planlı, sosyal ve teknik altyapı sorunları çözülmüş yeni yaşam alanlarını Osmangazi’ye kazandıracaklarını kaydetti. Dündar, şöyle devam etti:

“Burada yürütülecek çalışma diğer bölgeleri de içerisine alacaktır. Tüm merkez ilçeler Osmangazi’nin dönüşüm planı ile harekete geçecektir. Kentsel dönüşüm, bugüne kadar zihinlerde ‘bina yıkıp yeni bina yapmak’ olarak yorumlandı. Biz bunu yapmıyoruz. Biz, sosyal donatı alanları olan, ekolojik planlama modeli ile yeşiliyle göz doyuran, vatandaşımızın özgürce yürüyebilecekleri, geniş kaldırımları olan bir Bursa oluşturma gayretindeyiz. Tarihi, doğası, yeşili, Uludağ’ı, termali ile dünyanın en güzel değerlerini içinde barındıran Bursa’nın hak ettiği değere ulaşması için dönüşüm planları yapıyoruz. Şu anda Yalova Yolu'nu çalışıyoruz. Yalova Yolu’nu yayalaştırıp raylı ve toplu taşıma sistemleriyle ayrı bir vizyon kazandırıp, kent merkezi ile birleşerek tarihi bölgeye kadar uzanan, yaşayan bir Osmangazi oluşturmak istiyoruz. Şehir merkezi tarihin merkezidir. Bu bölgelere kurulacak yeni ulaşım sistemi ile hem şehir rahatlayacak hem de vatandaş rahatlıkla çıkıp bu bölgeleri gezebilecek. Merinos Kültür Merkezi’nden Botanik Park’a kadar kanal boyunca yeşil aks oluşturacağız. Biz sadece modern yeni bir kent yapılaşması oluşturmuyor, yeşili, doğası korunmuş bir şehir için çalışıyoruz. Ebu-İsak Mahallesi’nde panoramik müze, Hisar Bölgesi’nde ise Hisar Arkeopark’ı kuruyoruz. Bildiğiniz gibi 2011 yılında Türkiye’de ilk kez Kentsel Dönüşümde Ekolojik Planlama Modeli Konferansı düzenledik. Farklı kültürlerdeki ekolojik planlama modellerini Amerikalı uzmanlar ile tartıştık, inceledik. Bugün de kendi kapımızın önünü süpürerek kentsel dönüşümü başlatıyoruz. Belediyemizin hemen yanında yer alan binaları yıkıyor, meydanı genişletiyoruz. Kent Meydanı’nı adına yakışır şekilde gerçek meydan yapıyoruz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası