İzmir'de 10 otizmli danışan çocuk ve aileleri, ilk önce beraber kahvaltı yaptı, ardından da Midilli atlarıyla bir araya gelmenin heyecanını yaşadı. İzmir Hipodromu'nda Türkiye Jokey Kulübü At'la Terapi Merkezi'nde gerçekleşen etkinlikte, atlarla seyislerin yardımı sayesinde iletişim kuran çocuklar, SGDD engelli uzmanı ve ebeveynlerinin yardımıyla binerek, keyifli dakikalar geçirdi.
SGDD Çok Yönlü Destek Merkezi yöneticisi Selin Zeyneloğlu, hippoterapi olarak bilinen ata binme terapisinin pek çok ülkede kullanılan bir metod olduğunu kaydederek, "Ata binme terapisinin amacı çocukların, ata binmenin sağlayacağı duygusal etkinlikten yararlanması. Ayrıca bu terapinin çocuklara ciddi bir rahatlama sağladığı bilinmekte. Ayrıca sadece otizmde değil birçok farklı engelli çocuk gruplarında da kullanılmakta" dedi.
Otizmin, beynin farklı yapı veya işleyişinden kaynaklanan bir bozukluk olduğunu belirten SGDD Al Farah İzmir Çocuk ve Aile Destek Merkezi yöneticisi Dilara Çakır, 2018 yılı verilerine her 59 çocuktan 1'inde otizm görüldüğünü söyledi. Otizmli çocukların göz kontağı kuramadığını hatırlatan Dilara Çakır, otizmin 'oyuncaklarla oynamama, günlük rutinlerdeki değişikliğe aşırı tepki gösterme, söyleneni işitmiyor gibi davranma' şeklinde belirtileri olduğunu dile getirdi. Dilara Çakır, SGDD Al Farah İzmir Çocuk ve Aile Destek Merkezi olarak, otizmli çocukların engelli raporlarının çıkarılmasına ve sonrasında da özel eğitim kurumlarına kayıtlarına yardımcı olduklarını söyledi. Otizmli çocuklar için Merkezde etkinlikler düzenlediklerini belirten Çakır, "Otizmli çocuğu olan ebeveynlere, otizmin ne olduğunu, çocuğa yaklaşımın nasıl olması gerektiğini, sağlık ve eğitim süreçlerinde yaşayacakları sorunlar ve çözümler ile ilgili bilinçlendirme eğitimi de veriyoruz" dedi.
Etkinliğe, Suriye'den Türkiye'ye Beyrut üzerinden gelen Alhosni ailesi de katıldı. Suriye'de kalp damar cerrahı olarak çalışan, İzmir'e geldiğinde ise özel bir kurumda pratisyen hekim olarak mesleğini sürdüren baba Zaher Albattah Alhosni, 6 yaşındaki oğulları Anwwar'a otizm tanısının Türkiye'de konulduğunu söyledi. SGDD İzmir Çok Yönlü Merkezi'nde Türkçe kursuna devam ederken, merkezden çocukları için destek talep ettiklerini anlatan Alhosni, özellikle hastane ve engelli raporunun çıkarılması süreçlerinde SGDD'den destek aldığıklarını belirtti. Alhosni, "SGDD'ye özellikle çocuğumuzun okul kaydı için gösterdiği destek için teşekkür ediyoruz. Oğlum etkinliklere severek katılıyor ve kendisindeki olumlu gelişmeleri gözlemliyoruz. Anwwar resim yapmayı çok seviyor, her gün 2 saate yakın resim yapıyor. Yüzmeyi de çok seviyor. Yaz aylarında fırsat buldukça kendisini yüzmeye götürüyoruz" dedi.