Ege Postası
Geri

Özel Yetkililer yetkili bulamıyor

3. Yargı Paketi'yle birlikte terörle mücadele mahkemeleri kuruldu ancak uygulamada herşey birbirine karıştı. Yetkileri alınan özel yetkili hakimler tutuklama yaptı, tahliye kararı veren mahkemelerse muhatap bulamıyor.
Özel Yetkililer yetkili bulamıyor
Haberler / Güncel
26 Temmuz 2012 Perşembe 13:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Seda KILIÇ / Akşam - Kamuoyunda 3. yargı paketi olarak bilinen düzenlemeyle özel yetkili 9 mahkemenin yetkileri alındı. Bu mahkemelere, ellerindeki davalar dışında yeni davalar gönderilmeyecek. Özel yetkili savcıların da görevlerine son verildi. Yerine TMK'nın 10. maddesiyle yetkilendirilen mahkemeler ve savcılıklar kuruldu.

Eski uygulamadaki 'mahkemeye sevk edilenlere bakan, arama-el koyma tutanaklarını imzalayan' nöbetçi hakimler yerini özgürlük hakimlerine bıraktı. Bu kapsamda 11 Temmuz'da HSYK yeni atamalar yaptı. Yeni kurulan mahkemelerde ve savcılıklarda görev yapacak isimleri belirledi, özgürlük hakimlerini atadı.

Ancak kağıt üzerinde getirilen uygulamalar düzenlemede aynı 'düzen'de işlemedi. İstanbul'da görevlendirilen özgürlük hakimleri yıllık izinde oldukları için nöbetçi hakimler, yetkileri olmamasına rağmen işlem yapmaya devam etti. Terörle mücadele savcısı İsmail Göktürk'ün sorguladığı, bir polisin şehit olduğu olayın faili Sultan I. tutuklanması talebiyle özgürlük hakimliğine sevk edildi. Ancak 3 özgürlük hakimi de görevde olmadığı için Işıklı, yetkileri alınan özel yetkili hakimin karşısına çıktı ve tutuklandı.

Yeni düzenlemeler sonrasında yaşanan bir sorun da verilen tahliye kararlarında kendini gösteriyor. Artık yeni davalara bakamayan 9 özel yetkili mahkeme tahliye kararı verdiğinde, bunu gönderecek savcılık bulamıyor.

İDDİANAMELER GELDİ

Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle yetkilendirilerek kurulan İstanbul 22. ve 23. Ağır Ceza Mahkemeleri'ne ilk davalar açıldı. 3. Yargı Paketi kapsamında özel yetkili mahkemelerin yerine TMK'nın 10. maddesiyle yetkilendirilen mahkemelere, terörle mücadele soruşturmalarını yürüten savcılar ilk iddianamelerini dün gönderdi. Kanunun çıkmasının ardından, özel yetkili mahkemeler tarafından 'yetkilerimiz alındı' diyerek savcılığa iade edilen iddianameler, terör suçlarına bakmakla görevli Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan'ın onayının ardından iki mahkemeye gönderildi. iddianamelerin kabulü veya reddi için mahkemelerin 15 günlük süresi bulunuyor.

8600 mahkum tahliye edildi

ADALET Bakanı Sadullah Ergin, 3. Yargı Paketiyle açık cezaevlerinden 8 bin 600 mahkumun tahliye edildiğini, 10 bin mahkumun da nakledildiğini söyledi. 24 bin kişinin de denetimli serbestlikten yararlanarak cezaevinden çıktığını ve bu kişilerin kamuya yararlı işlerde çalıştırılarak cezalarının infaz edildiğini belirten Ergin, 4. Yargı Paketi çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası