Özel eğitim öğretmen adayları isyanda
Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda sınıf öğretmenlerine zihin engelliler öğretmenliği sertifikası vererek Zihin Engelliler Öğretmenliği yapabilmeleri konusunda tamamen haksız ve yanlış bir uygulamaya gitti. 540 saatlik bu sertifika programının sonunda sınıf öğretmenleri bizim alanımızda görev alır hale getirildi. Fakat bu süre, özel eğitim alanında uzman olmak için yeterli değildir. Bizler 4 yıl süren bir lisans eğitimi almamıza karşılık , sınıf öğretmenlerine verilen bu ayrıcalığa karşı çıkıyoruz.
Alanımıza yapılan ''alan dışı atamalara karşı dur diyebilmek'' ve yapılan hatanın kamuoyu huzurunda farkındalığının sağlanması amacıyla burada bir araya geldik. Özel eğitimde yeri geldiğinde fizyoterapist , diyetisyen ve bunun gibi bir çok uzmanın ortak çalışması da söz konudur elbette. Fakat önceliğin herkesin kendi uzmanlığıyla ilgili alanda çalışması ve çalışmalara bu şekilde ortak olmasıdır. Ancak bu şekilde bir bütün tamamlanabilir. Biz Özel Eğitim bölümlerinde eğitim gören öğrenciler olarak, sınıf öğretmenlerinin 540 saatlik sertifika sonucunda alanımıza geçmelerinin ne kadar yanlış olduğunu belirtiyoruz ve bu yanlışın derhal düzeltilmesini istiyoruz.
573 sayılı maddenin ilgili maddelerinde de ‘’Özel eğitim okul ve kurumları ile özel eğitime destek sağlayan okul ve kurumların personel ihtiyacının ‘’uzman’’ personelle sağlanması gerektiği açıkça dile getirilmiştir. Ayrıca Samsun Bölge İdare Mahkemesinin 2013 yılının nisan ayında bir sınıf öğretmeninin zihin engelliler öğretmenliğine atanmasının iptalini gerekçelendirdiği kararda dikkat çeken en önemli en unsurun ‘’eğitimde esas ilkenin uzmanlaşmak’’ olduğunu belirtmiş, bu atamanın uygulanması halinde anayasal bir hak olan eğitim hakkının sekteye uğrayacağı belirtilmiştir.
Özel eğitim gereksinimli bireylere gerekli olan özel eğitimi, yalnız özel eğitim alanında yetişmiş personel sağlayabilir. Özel eğitim öğretmenliği bir yılı yoğun uygulama içeren 4 yıllık lisans eğitimini gerektiren bir ihtisas alanıdır. Tüm becerilerin ve kazanımların yarısının bile 540 saatlik bir eğitimle kazanılması, alan mezunu bir eğiticiyle eş-değer statüye gelinmesi mümkün değildir. Diğer alanlardan gelen öğretmenlerin, 540 saatlik bir programla özel gereksinimli bireylere eğitim vermesi ve bu şekilde atanması; eğitim alan bireylerin başarısızlığına, ailelerin memnuniyetsizliğine, eğitimin kalitesinin düşmesine, öğretmenin kalitesinin düşmesine, engelli istismarlarına, toplum ve engelliler arasındaki uçurumun açılmasına, kaynaştırmanın kabul görmesinin sağlanamamasına neden olacaktır.
Başka alanda uzmanlaşmış bir insanı alan dışında görevlendirmek demek, musluğu elektrikçiye tamir ettirmek demektir. Lütfen engelli bireylerimizin hayatlarıyla ve ailelerinin umutlarıyla oynamayın !
Tüm bunları düşünerek biz Dokuz Eylül Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü öğrencileri olarak; bakanlığın özel eğitime gereksinim duyan bireylere eğitimci olarak; uzman kişileri görevlendirmesini , sınıf öğretmenliğinden özel eğitime yapılan alan değişikliklerinin durdurulmasını, herkesin kendi alanında atanmasını istiyoruz.