Özgür Özel, Bolu'da, partisinin TBMM Grubu Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu. Özel, yankıları süren TBMM resepsiyonundaki görüntülere ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Meclis açılışına katılmama konusunda kendilerine yönelttiği eleştirilere değindi.
Özel, "Partimiz bir gün Meclis'te olmadığında neler olduğunu gördük. Sayın Erdoğan bunun milli iradeye saygısızlık olduğunu söyleyecek kadar paniğe kapıldı. Bunun propagandasını yapmak için gayret sarf etti, her metninin içinde 'CHP, Meclis'e saygısızlık yaptı' dedi. Kaybettiği ilk seçimden sonra bindiği demokrasi treninden kimin indiğini millet görüyor" dedi.
Özel, şöyle konuştu:
"1 Ekim'de, bir gün, bizim Meclis'te olmamamızın iktidar partisini nasıl bir davranışa ittiğini, ruh hallerinin nasıl yalnızlaştığını ve bunu nasıl telafi etmeye çalıştıklarını milletimiz gördü. Partilerin liderlerine yapılan davete icabet etmiş sayın liderlere yapılan tüm haksız saldırılardan büyük bir üzüntü duyduğumuzu ifade ediyoruz. Ancak orada yapılanın, içeride bulunan tek fotoğraf ekibi varken, özenle seçilmiş en insani gülüşlerin, duruşların, hepimizin başına gelebilecek talihsiz bakışların kimler tarafından seçildiğini, kimlerin paylaştığını, Cumhurbaşkanlığı fotoğraf servisinin bunu ne özenle yaptığını gördük, takip ettik. Sözümüze değer veren kim varsa, bu büyük haksızlığa, bir linç kampanyasına kim katkı sağlıyorsa buna son verilmesi gerekiyor. Türkiye'de CHP bu ağır saldırı altındayken, Meclis'te bulunan ve Meclis dışında bulunan bütün muhalefet partilerinden dostluk gördük. Sandığı savunduk, savunmaya devam ediyoruz. DEM'den İyi Parti'ye, EMEP'ten TİP'e, Gelecek Partisi'nden DEVA'ya, bütün muhalefet partilerine, partimize nasıl sahip çıkıyorsak onların kurumsal kimliklerine de öyle sahip çıkmalıyız. Değerli genel başkanlarıyla görüştüm.
"Yılda bir kez gelip Meclis'e nutuk atmakla Meclis'e saygı gösterilmiş olunmuyor"
Özel, "CHP'yi Meclis'ten firar etmekle suçladı. 19 kez, sadece geçen sene, bu grup salondaydı, AK Parti vekilleri olmadığı için Meclis yoklamayla kapandı. 30 bin 500 soru önergesi verdik, anayasal süre içinde sadece 3 bin 900'ünü yanıtladılar. 2017'de rejime kast eden anayasa değişikliğiyle Meclis'in yasama yetkisi sınırlandı. Sözlü soru yok, gen soru yok, ne yaparlarsa yapsınlar Meclis'te bakanı sorgulamak yok... Yılda bir kez gelip Meclis'e nutuk atmakla Meclis'e saygı gösterilmiş olunmuyor. 7 yıldır bütçe görüşmelerine adım atmayan bir yürütmenin başıyla karşı karşıyayız. Parlamentonun saygınlığını, vatandaşların sorularını çözebilmesi artırır" diye konuştu.
Komisyon açıklaması
Özel, çözüm süreci komisyonuna çalışmalarıyla ilgili olarak, "Barış ve kardeşlik için hangi demokratik adımlar atılacaksa biz Meclis'teyiz, yaz boyunca orada olduk bundan sonra da yasama meclisinde olacağız. Sorunun çözümüne yönelik kararlı adımların takipçisi olacağız. Ama birilerinin bu süreci istismar etmesine, al-ver ilişkisine çevirmesine izin vermeyiz" ifadelerini kullandı.