TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremin ardından depremzedelerin mağduriyetini ve taleplerini dile getirmek adına kurulan İzmirli Depremzedeler Dayanışma Derneği(İZDEDA), bir yıllık mücadelenin sonunda emsal artışı taleplerine karşılık bulmuştu.
Karar kapsamında; depremzedelerin, konutlarının yeniden dönüşümünde meydana gelen mağduriyeti gidermek adına verilmesini istedikleri emsal artışı talebi karşılık bulmuş ve Bayraklı'da parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı verilmişti.
Emsal artışı kararının ardından ise gözler, dönüşüm için gerekli krediye çevrilmişti. Depremzedeler pek çok kez 2 yıl ötelemeli 20 yıl vadeli 200 bin liralık kredi için yetkililerle konuşup taleplerini dile getirmişlerdi. Ancak döviz kurları ve artan maliyetlerle birlikte dönüşüm masraflarını karşılayamayan depremzedeler, müteahhit gideri, inşaat malzemeleri gibi gider kalemlerindeki artışlar nedeniyle kredi taleplerinin 500 bine çıktığını söylemişlerdi.
Öte yandan; geçtiğimiz gün kritik bir gelişme yaşanmış ve Cumhurbaşkanlığı kararıyla 80 bin lira olarak sağlanan kredi anapara desteği 160 bin liraya, konut yapım, konut edindirme, işyeri edindirme, işyeri yapım kredilerindeki tavan ise 200 bin liradan 400 bin liraya yükseltilmişti.
Verilen artış kararını değerlendiren İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, kararın olumlu bir adım olduğunu belirtirken her geçen gün dönüşüm için masraflarının artığına dikkat çekti ve yetkililere TOKİ çağrısında bulundu.
“HEM KİRAYI HEM KREDİYİ ÖDEYEMEYİZ”
Kredi miktarının artırılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Özkan, tek başına kredi miktarı yükseltmenin yeterli olmayacağını ifade etti ve “Kredi miktarının 200 bin liradan 400 bin liraya çıkarılması bizim için umut verici bir gelişme. 400 bin liranın fazi oranın düşürülmesini ve ödeme döneminin uzatılmaısnı bekliyoruz şimdi. Bu konuyla ilgili de umudumuzu kaybetmedik. Bugüne kadar kredi miktarının artırılması için mücadele ettik. Buraya kadar geldik. Önümüzdeki günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı sayın Murat Kurum ile görüşebilirsek kendisine bu talebimizi tekrar ileteceğiz. Bizim için kredinin olmazsa olmazı 2 yıl ötemeli olması. Çünkü biz şu an kirada kalıyoruz ve hem kirayı hem de krediyi aynı anda ödeyemeyiz. Bunun yanında 20 yıl vadeli olması gerekiyor. Faiz oranının da 0 olması lazım” dedi.
“KEYFE KEDER YAPMIYORUZ”
Zaman geçtikte depremzedelerin evlerine dönme konusunda ümitlerinin tükenmeye belirten Özkan, konut dönüşümünü zorunlu olarak yaptıklarının altını çizdi ve “Şu konu göz önünde bulundurulmalı. Biz, bu talepleri normal bir kentsel dönüşümcü olarak istemiyoruz. Biz depremzedeyiz ve evlerimizi kaybettik. Evinin içinde oturup evini yenilemek isteyen kentsel dönüşümcü değiliz ki biz. Keyfe keder bunu yapmıyoruz. Biz 15 aydır evsizsiz ve kiralarda sürünüyoruz. 80 bin depremzedenin 75 bini şu anda umutsuz. 5 bin depremzedenin en azından ‘Evim şu gün verilecek’ diye bir umudu var. En azından senenin sonuna kadar evimi alacağım diye düşünüyor. Ama 75 bin konut sahibi hiçbir şey düşünemiyor. Bu yoruyor insanı. Ümitsizliğimiz artık hat safhaya geldi” diye konuştu.
“BİZDE GİDER VAR AMA GELİR YOK”
Depremzede olmalarının kira artışlarında da haksız muameleye maruz kaldıklarını ifade eden Özkan, “Kira zamları TEFE/TÜFE’ye göre gelir. Diyelim ki depremzede evi 2 bin liraya tutmuş ve TEFE/TÜFE’Ye göre 2 bin 200 lira civarına yükselmesi gerekiyor. Ama konut sahibi 3 bin lira yapıyor. ‘İsterseniz oturun isterseniz çıkabilirsiniz’ diyor. Şu an biz bu durumdayız. Bizde gider var ama gelir yok. Piyasa şu an öyle bir hale geldi ki… Bizim emsal artışı için mücadele ettiğimiz zamanlarda müteahhitler 500 bin lira istiyordu. Şu anda 800 bin lira istiyorlar daireyi yapmak için. Bunun bir kısmını 400 bin liralık krediyle karşılayabiliriz ama emsal aradaki 400 bini kapatmıyor. Biz devleti TOKİ aracılığıyla biraz daha hızlı hareket etmeye, belediyeleri bu konuda sahaya inmeye davet ediyoruz. Biz krediyle ilgili konuda çok acil bir açıklama yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.