Pakistan'da Pakistan Telekomünikasyon Otoritesi (PTA), 'dini değerlere saygısızlık' içeren sayfaların kaldırılmadığı gerekçesiyle Wikipedia'yı yasaklama kararı aldı. PTA'nın söz konusu içerikleri kaldırması için Wikipedia'ya verdiği 48 saatlik süre doldu. PTA Sözcüsü Malahat Obaid, dini değerlere saygısızlıkla ilgili içerikleri kaldırmadığı gerekçesiyle Wikipedia'nın Pakistan'da yasaklandığını belirtti.
AA'nın aktardığına göre Obaid, platformun söz konusu içerikleri kaldırması halinde yasak kararının gözden geçirilebileceğini vurguladı. Pakistan Telekomünikasyon Otoritesi'nden 1 Şubat'ta yapılan açıklamada, 'dini değerlere saygısızlıkla' ilgili içeriklerin kaldırılmadığı gerekçesiyle Wikipedia'ya erişimin 48 saatliğine yavaşlatıldığı belirtilmişti. PTA, Wikipedia'nın söz konusu içerikleri kaldırmadığı taktirde platformun Pakistan'da uzun süreli yasaklanacağını eklemişti.
'AMAÇ HERHANGİ BİR MUHALEFETİ SUSTURMAK'
Wikimedia Vakfı, yasağın devam etmesi durumunda 'herkesi Pakistan'ın bilgisine, tarihine ve kültürüne erişimden mahrum bırakacağını' söyledi. Pakistan'da çalışan ifade özgürlüğü kampanyacıları ise, 'internetteki içerik üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için ortak bir çaba' olduğunu söyleyerek hareketle ilgili endişelerini dile getirdiler. Dijital haklar aktivisti Usama Khilji, "Asıl amaç, herhangi bir muhalefeti susturmak. Çoğu zaman 'dini değerlere küfür' bu amaç için silah haline getiriliyor" diye ekledi.
YOUTUBE VE FACEBOOK'DA ENGELLENMİŞTİ
2010'da Pakistan, 'artan ayıplı içerikler' nedeniyle YouTube'u engelledi, aynı sene Facebook, insanları Hazreti Muhammed'in resimlerini çizmeye davet eden bir internet kampanyası nedeniyle çıkan tartışmanın ardından engellendi. Tinder ve Grindr gibi flört uygulamaları da daha önce 'ahlaksız içerik' yaydıkları için yasaklanmıştı. (Duvar)