Ege Postası
Geri

Paris katliamının 'beyni' belli oldu

Paris katliamının ardındaki ismin Belçikalı Abdülhamit Ebayud olduğu belirtildi.
Paris katliamının 'beyni' belli oldu
Haberler / Dünya
16 Kasım 2015 Pazartesi 13:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Paris'i kana bulayan katliamlarla ilgili insan avı sürerken, kaçak saldırganlardan Salah Abdeslam'ın Belçika'nın başkenti Brüksel'de yakalandığı duyuruldu. Öte yandan, saldırıların talimatını verdiğinden şüphelenilen bir kişinin kimliği de açıklandı.

Associated Press'in haberine göre; Belçikalı Abdelhamid Abbaoud'un saldırıların talimatını verdiği ve şu anda Suriye'de olduğu düşünülüyor. 

Daily Mail'in haberinde, IŞİD'e birçok militan devşiren ve daha sonra onları eylemler yapmaları için Avrupa'ya geri gönderen Abbaoud'un daha önce "Avrupa'nın cihat başkenti" olarak nitelendirilen Molenbeek'te yaşadığı belirtildi. Haberde, Abboaud'un dünyayı şoke eden saldırıları Suriye'deki üssünden planladığının düşünüldüğü de yer aldı.






'ANA ŞÜPHELİ' YAKALANDI
Fransa polisi, şimdiye kadar Paris katliamıyla ilgili birçok sekiz şüphelinin ismini açıkladı. Stade de France stadyumuna yönelik saldırıyı gerçekleştiren üç intihar bombacısından birinin 20 yaşındaki Bilal Hadfi olduğu belirlendi. Stadyum önünde kendini patlatan diğer saldırgan ise Ahmed el Muhammed. Suriye'nin İdlib vilayetinden olduğu açıklanan Muhammed'in üzerinden henüz orijinalliği teyit edilemeyen Suriye pasaportu çıktı.




Özel kuvvetler, "Avrupa'nın cihat başkenti" olarak nitelendirilen Molenbeek'te bir eve baskın yapıyor. AFP'nin haberine göre; Belçika polisi, bölgede düzenlediği operasyonlarda Paris saldırılarıyla ilişkili olabilecek birçok gözaltı yaptı.

Bugün açıklanan bir diğer isim ise Sammy Amimour. Fransa vatandaşı olan Amimour'un Bataclan'daki konser katliamına karıştı. 28 yaşındaki Amimour'un "19 Ekim 2012'de Yemen'de planlanan bir eylemden dolayı terör soruşturması geçirdiği, 2013'te denetimli serbestlik şartlarını ihlâl edince hakkında uluslararası yakalama kararı çıkarıldığı" belirtildi.

Konser saldırısını gerçekleştirenlerden birinin 29 yaşındaki Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Omar Ismail Mostefai (Ömer İsmail Mustafa) olduğu açıklanmıştı.




Paris katliamının beyni belli oldu
Paris katliamının ardındaki ismin 27 yaşındaki Belçikalı Abdülhamit Ebayud olduğu belirtildi. Reuters'ın haberine göre Ebayud şu anda Suriye'de. 
Daily Mail'in haberine göre, IŞİD'e birçok militan devşiren ve daha sonra onları eylemler yapmaları için Avrupa'ya geri gönderen Ebayud, 13 yaşındaki kardeşi Yunus Ebayud'u da kendisiyle birlikte Suriye'de savaşmaya ikna etmiş. Daha önce, "Avrupa'nın cihat başkenti" olarak nitelendirilen Molenbeek'te yaşayan Ebayud'un 129 kişinin öldürüldüğü saldırıları Suriye'deki üssünden planladığına inanılıyor. 


Katliamı gerçekleştiren saldırganlardan ikisinin daha kimliğinin belli olduğu açıklandı. Fransız savcı François Molins, saldırganlardan birinin daha önce "terörist" vakada suçlandığını aktardı. 

AFP'nin haberine göre, Stade de France stadyumu yakınlarında intihar eylemi gerçekleştiren saldırgan Suriye'nin İdlib vilayetinden Ahmed el Muhammed. İkinci saldırgan ise Paris'in Drancy bölgesinden 28 yaşındaki Sami Amimur. Amimur'un 89 kişinin öldürüldüğü Bataclan konser salonundaki katliama dahil olduğu belirtildi. Amimur'un ailesinden üç kişi bu sabah gözaltına alındı. 

Terörle mücadele soruşturmacılarına tanıdık bir isim olan Amimur'un 19 Ekim 2012'de Yemen'de "terörist eylem planı yapmakla" suçlandığı açıklandı. 2013'te adli denetimini ihlal eden Amimur hakkında uluslararası yakalama kararı bulunuyordu. AFP'ye cuma günü konuşan militanın ailesi, Amimur'un 2013'te Suriye'ye gittiğini söylemişti. 


Fransa polisi tarafından şimdiye kadar açıklanan şüpheli isimleri ve akıbetleri şöyle:

Salah Abdeslam, 26 - Belçika'nın başkenti Brüksel'de yakalandı
Mohammed Abdeslam - Belçika'da tutuklandı
Brahim Abdeslam, 31 - Voltaire Bulvarı'nda kendini patlattı
Ismail Omar Mostefai, 29 - Bataclan konser salonunda öldü
Bilal Hadfi, 20 - Stade de France stadyumunda öldü
Samy Amimour, 28 - Bataclan'da kendini patlattı
Ahmed el Muhammed - Stade de France'da kendini patlattı
Abdelhamid Abbaoud - Şu anda Suriye'de
Diğer dört saldırgan - Saldırılar sırasında öldü

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası