İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin belirlediği sorunların ve çözüm önerilerinin çoğunun parti bildirgelerinde yer aldığına dikkat çeken İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, 'Halkın büyük kısmını oluşturan ve sosyal olaylara yön veren üyelerimizin sıkıntılarının giderilmesi, toplumun refahı ve huzuru için gereklidir. Siyasi partilerin de bu gerçeği görerek seçim bildirgelerinde esnaf sanatkar kesimine hak ettikleri yeri vermesini olumlu buluyoruz" dedi.
Partilerin seçim bildirgelerini tek tek incelediklerini belirten Mutlu, İzmir Birliği'nin daha önce çeşitli platformlarda dile getirdiği görüşlerin bildirgelerde yer aldığına dikkat çekti. Başkan Mutlu, "Dört büyük partinin seçim bildirgelerinde toplam 80 madde bizimle ilgili. Bu maddelerin 39 tanesini İzmir Birliği gündeme getirmiş durumda. Doğal olarak benzer maddeler var, elediğimizde ise toplamda 63 farklı esnaf sorununa değinilmiş ve İzmir Birliği bunların 37'sini belirlemiş ve gündeme taşımıştır. Yani toplam esnaf vaatlerinin yarısından fazlası, yüzde 60'ı İESOB tarafından dillendirilmiştir" diye konuştu.
İESOB önerilerinin partilere göre dağılımına da değinen Mutlu, "Bildirgeleri tek tek mercek altına aldığımızda esnaf sanatkarlarla ilgili AK Parti'de 18'i bizim önerimiz olmak üzere 22, CHP'de 16'sı bizim önerimiz olmak üzere 32, MHP'de 7'si bizim önerimiz olmak üzere 9, İyi Parti'de 8'i bizim önerimiz olmak üzere 19 madde üyelerimize hitap ediyor. Ayrıca tüm bildirgelerde yer alan esnafla ilgili 9 farklı maddeye de dolaylı olarak katkı vermiş durumdayız. Partilerin esnaf kesimine değer vermesi olumlu sonuçlar doğuracaktır. Seçimden sonra da bu ilginin sürmesini bekliyoruz. Türkiye'nin gündemini ekonomi oluşturmalı. Ülkemiz yapay gündemlerle, siyasi çekişmelerle çok zaman kaybetti" diye konuştu.
İESOB KATKISI
İzmir Birliği'nin çalışmalarının yadsınamayacağını kaydeden Mutlu, "Tabii ki başta TESK olmak üzere Türkiye'deki esnaf teşkilatları her fırsatta üyelerinin sorunlarını gündeme taşımışlardır. Ancak İzmir Birliği'nin Ankara ve İzmir'de yaptığı etkin çalışmalar gözden kaçırılmamalıdır. Periyodik olarak gerek Ankara'da yaptığımız temas ve toplantılarda, gerekse Birliğimizi ziyaret eden siyasi parti temsilcilerine ve ülke yöneticilerine verdiğimiz raporlarda dile getirdiğimiz düşüncelerin değerlendirildiğini görüyoruz. Şimdi sıra seçim sonrası bu vaatlerin yerine getirilmesinde" dedi.
BİLDİRGELERDEKİ İESOB ÖNERİLERİ
İzmir Birliği'nin gündeme taşıdığı ve siyasi partilerin seçim bildirgelerine de giren sorunlar arasında meslek eğitimi, sosyal güvenlik ve finans alanındaki sıkıntılar göze çarpıyor. Parti bildirgelerindeki esnaf vaadleri ile örtüşen İESOB önerileri şöyle sıralanıyor:
AK Parti: E-ticaret destek programı yapılması, Esnaf sanatkar haritası-coğrafi bilgi sistemi oluşturulması, finansmana erişimin kolaylaştırılması, maliyetlerin düşürülmesi, geçmiş hizmetlerin dondurularak sağlık hizmetlerinden yararlandırılması, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun gözden geçirilmesi, kent içi ulaşım projelerinin tamamlanması.
CHP: Ruhsatlandırma işlemlerinin odalarca yapılması, esnafın kira, araç gideri vb işyeri masraflarının vergiden düşürülmesi, e-ticaret kapasitelerinin artırılması, faizsiz işletme kredisi verilmesi, bankacılık sektörü ile kurtarma planı hazırlanması, kredi kefalet kooperatiflerinin güçlendirilmesi - kredi miktarlarının artırılması, çırak ve stajyerlerin çalışma sürelerinin sigortalılık kapsamına alınması ve borçlanma hakkı tanınması, kalfaların kısa vadeli sigorta primlerinin devletçe karşılanması, Bağ-Kur'lu kadınlara doğum borçlanması hakkının tanınması.
MHP: Şoför esnafına vergisiz akaryakıt verilmesi, AVM yasasının ve belediye işletmeciliğinin yeniden düzenlenmesi, KOSGEB programlarından kesimin daha fazla yararlandırılması, Geçmiş hizmetler için borçlanma hakkının verilmesi, prim yükünün azaltılması, staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetinde sayılması, Bağ-kur'lu kadınlara doğum borçlanma hakkının verilmesi.
İYİ Parti: Vergi yükünün azaltılması, gelir vergisi tarifesinin yüzde 10-30 arasında düzenlenmesi, akaryakıt vergilerinin düşürülmesi, ihtisas bankacılığı için yasal düzenleme yapılarak öncelikle kesim olarak esnafa kaynak yaratılması, kadınlara doğum öncesi borçlanma hakkının verilmesi, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun gözden geçirilmesi.