Ege Postası
Geri

Pekdaş'tan flaş 'Damlacık yasası' çıkışı

​Tünel projelerini kamu yararı sınıfına sokan ve kamulaştırma zorunluluğunu da kaldıran son torba yasa düzenlemesine Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’tan sert tepki geldi. Geçtiğimiz yaz yaşanan kamulaştırma fiyaskosu ile sıkça gündeme gelen Konak Tünelleri’ni ve İzmir halkını da yakından ilgilendiren düzenlemeye ilgili açıklama yapan Pekdaş, mağdurların dava ve tazminat taleplerini ortadan kaldıran yasa değişikliği ve son durum hakkında hukukçu gözüyle kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Pekdaş'tan flaş 'Damlacık yasası' çıkışı:
Pekdaş'tan flaş 'Damlacık yasası' çıkışı
Haberler / Yerel Politika
17 Nisan 2015 Cuma 15:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İnşaatı başladığı günden bu yana büyük tartışmalara yol açan ve halk tarafından yol açtığı zararlar nedeniyle “fiyasko” olarak nitelenen “Çılgın Proje” Konak Tünelleri’yle ilgili olarak ev sahibi belediye başkanı Sema Pekdaş’tan flaş açıklamalar geldi. SİT alanları ve yerleşim bölgeleri üzerine inşa edilen bin 600 metrelik tünel projesini de yakından ilgilendiren son yasa değişikliğiyle ilgili konuşan Başkan Pekdaş, muhalefet kanadındaki milletvekillerine çağrı yaparken, AYM tarafından iptal edilen düzenlemenin geri getirilmesine de tepki gösterdi. Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’nde hayata geçen ve Mayıs ayında hizmete girecek tünel projesini İzmir’in kara lekesi olarak niteleyen Pekdaş ayrıca, Konak’ın tarihi Damlacık bölgesinden geriye savaş alanlarını aratmayan yıkım manzaraları bırakan tünellerle ilgili yeni sıkıntıların da yolda olduğuna dikkat çekti.

YEŞİL ALAN MI, RANT MI'
Damlacık ve Konak Tünelleri konusunda detaylı bir değerlendirme yapan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, son olarak dün çıkan torba yasa içerisinde yer alan ve “Tünel yasası” olarak da adlandırılan maddelere benzer bir düzenlemenin yaz aylarında da gündeme geldiğine dikkat çekerek, “Bu karar yeniden Anayasa Mahkemesi’ne gidebilir. Oradaki kamulaştırma kararlarına karşı dava açan birçok insan var. Ben buradaki mevcut kamulaştırmaların da iptal edileceğini düşünüyorum. En önemlisi bu kamulaştırmalar yapılıyor, ama ne amaçla kamulaştırma yapılacağının mutlaka belirtilmesi ve bunun da imar planlarına işlenmesi lazım. Karayolları’nın Damlacık’taki o bölgeyi yeşil alan yapacağına dair bir açıklaması vardı. Ancak bunu planlara işlemediler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan yapma yetkisine sahip. Bu yetkiyi belediyelerin elinden aldılar ve artık belediyelere bu değişikliği sadece tebliğ ediyorlar. Buna rağmen buradaki işlemle ilgili hiçbir planlama işlemi yapılmadı” diye konuştu ve Damlacıkta’ki kamulaştırmalar sonrasında planlama anlamında hiçbir işlem yapılmadığını hatırlattı.
 
METRO İÇİN KAMULAŞTIRMA YAPILDI MI'
Konak Tünelleri ile ilgili TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Konak Belediyesi’nin açmış olduğu davalara ve devam eden sürece dikkat çeken Başkan Pekdaş, “Kamulaştırma kararı ile oradaki evleri boşalttılar. Ancak tüneli yapmadan önce fizibilite yapılması, ÇED raporu alınması gerekiyordu. İzmir’de metro yapılıyor. Peki metronun geçtiği alanlarda o güzergahın üstü kamulaştırıldı m? Bir kere bunun teknik önlemi alınmalıydı. Önce üstteki yapılaşma durumu tespit edilir. Ama bu çalışma yapılmadı. Alanın tamamında kamulaştırma yapılmalı ya da yapılmamalı yönünde karar almak yanlış bir karardır. Kentte yaşıyoruz, burası en merkezi yerdir. Bu tünelin yeri ne ölçüde uygun, depremsellik ve jeolojik tespitler yapıldı mı, etki alanı nedi? Bunlara göre planlarda değişiklik yapıldı m? Toptancı yaklaşımlar doğru değil. Hele acele kamulaştırma hiç doğru değildir” dedi.
 
ANKARA’YA ÇAĞRI VE RANT ÇIKIŞI
“Orada bir yapılaşma olacaksa, bir rant yaratılmamalı” diyerek sözlerini sürdüren Pekdaş, “Orada yıllardır yaşayan insanlar var. Onların mallarını çok ucuza alıp orada rant yaratmak doğru değildir. Bu kentin halkı var, bu şehrin meclisi var, bu şehrin sendikaları, odaları, dernekleri var. Bu kentin planı Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaz. Burada ne yapmak istediğimizi birlikte tespit ederiz, ona göre planlarız. Eğer orada yapılaşma olacaksa öncelik, doğanın, kent kimliğinin korunmasıdır. Orası İzmir’in kimliğidir. Damlacık ranta açılmamalıdır. Bu bölgede kent kimliğine tarihe ve doğaya saygı çerçevesinde bir planlama yapılmalıdır. Tüm İzmir’in gözü kulağı buradadır” dedi ve Damlacık’ta ranta karşı duracaklarının altını çizdi.
 
“ÇARESİZ KALINCA KAMULAŞTIRMAYA BAŞLADILAR”
Yaz süresince çeşitli etkinlikler yaptıklarına ve halk ile bir araya gelerek dertler4ine kulak verdiklerine de dikkat çeken Konak Belediye Başkanı Pekdaş, “Oradaki vatandaşlar AK Parti’li vekiller ve meclis üyeleri ile toplantılar yaptılar. Anlaşalım, alalım, satalım, helalleşelim şeklinde laflar edildi. Bu bir ticarettir dendi. O süreçte bu kamulaştırma kararları uygulanmadı. O süreçte insanları tünel yapımını üstlenen taşeron firmaya çağırdılar. Şirket orada evleri satın almaya çalıştı. Biz ne zaman ki orada toplantılar, forumlar yaptık ondan sonra kamulaştırmalar başladı. Üstelik acele kamulaştırma kararı alındıktan iki yıl sonra... O süreçte iki yıl boyunca hiç kamulaştırma yapılmadı, ama devamlı olarak semt sakinleri ile toplantılar yaptılar. Şirkete çağırıp evlerinizi satın alalım dediler. Bu süreçte ne kadar ev satın alındı, bunun incelenmesi lazım. O arada neler döndü, bunun araştırılması lazım. Madem orada bir kamulaştırma kararı var, hiçbir spekülasyona mahal vermeden kamu gider orada bu işlemi uygular. Ama kamulaştırma kararı çaresiz kalındıktan sonra uygulanmaya başlandı. Bunlar insanın karnını ağrıtan şüpheli durumlardır. Süreci okuduğumuzda ortaya çıkan budur.”
 
DENİZLİ’YE TEPKİ GÖSTERDİ
Geçtiğimiz aylarda AK Parti Milletvekili İlknur Denizli’nin bölgeye gerçekleştirdiği ziyaret ve ardından yaptığı açıklamaları da değerlendiren Pekdaş, “Buranın rantsal değerini anlattı. İnsanlarla anlaşma noktasında bazı şeyler söyledi. O bölgenin İzmir’in en büyük rant merkezi olduğunu ima etti. Hukuk devletinde böyle şeyler olmaz. Orada bir hukuksal süreç varsa, orada bir tünel yapılıyorsa ve kamulaştırma kararı alındıysa, milletvekilleri meclis üyeleri oraya gidip bakın burada rant var, anlaşalım demez. Devlet devlet olur, kamulaştıracağı yeri de kamulaştırır. Ama ortada böyle bir şey yok. Burada çok şaibeli, çok bilinmez ve spekülasyona açık bir durum var. Burada büyük soru işaretleri var. Başlı başına bir el değiştirme söz konusu” sözleri ile bölgede şaibeli durumlar yaşandığını dile getirdi.
 
“DAMLACIK’TA ŞAİBELİ BİR DURUM VAR”
Son günlerde tarihi semtte artan hırsızlık olayları sonrasında bölge halkından yükselen şikayetler ve yaşanan kaosa da tepki gösteren Pekdaş, yaşanan bu durumun bilinçli bir şekilde yaratıldığını savunarak, “İnsanları orada taciz ettiler. Hırsızlık olayları yaşanıyor. Orada yaşayan insanların ekonomik durumlarını herkes biliyor. Ama evlere hırsızlar giriyor, semtte güvenlik kalmadı. Sokakların durumu ortada. Oradaki insanları tedirgin ettiler, resmen buradan kaçın diyorlar. İnsanları kaçırtmaya yönelik uygulamalar yapıldı. Bu gerçekten zulümdür. Onlar zaten mağdur insanlar. Bu haksızlıktır. Biz olduğumuz sürece orada haksızlığa göz yummayacağız. Orayı rant mekanı olarak kullanmalarına izin vermeyeceğiz. Yapacaklarsa orada yeşil alan yapsınlar” şeklinde konuştu.
 
VEKİLLERE ÇAĞRI YAPTI: YASAYA İTİRAZ EDİN
Sözlerinin devamında geçtiğimiz Temmuz ayında AYM (Anayasa Mahkemesi) tarafından iptal edilen ve geçtiğimiz gün tekrar yayınlanan kararname doğrultusunda tünel yapımlarında kamulaştırma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Damlacıklı tünel mağdurlarının tazminat ve dava açma hakkını da elinden alan söz konusu yasal düzenlemeyle ilgili olarak muhalefet milletvekillerine seslenen Konak Belediye Başkanı Pekdaş, “Bizim dava açma şansımız yok, taraf değiliz. Ancak muhalefet milletvekilleri bu konuyu yargıya taşıyabilir. Anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile itiraz etmelerini bekliyoruz” dedi.
 
“BİZ YAPARIZ DEDİLER VE YAPTILAR”
Son olarak tünelin açılışı ile yaşanacak olası sıkıntılar ve son günlerde artan trafik kaosu hakkında  da soruları yanıtlayan Başkan Pekdaş, “Şehrin trafiğinden sorumlu bir UKOME var. Biz bir yol açarken, sevgi yolu açarken, güzergah değişikliğinde bile buraya soruyoruz ve izin alıyoruz. Yaya yolları ve şehir trafiği nasıl etkilenir bunu değerlendiriyoruz. Bunlar hiçbir şey yapmadan tünele başladılar. Kent trafiğine etkisi nedir, yoğunluk ne olur, faydası ne olur, ÇED raporu nedir, bunların hiçbirisini yapmadılar. Bu tüneller açıldığında, şehrin trafiğine kaos getirecek. Bunu İzmirli takdir edecek. Sonuçta yaptılar… Biz yaparız dediler, yaptılar. Ne kamuoyunu dinlediler, ne de hukuk tanıdılar. Bu tünelin kaç paraya yapıldığını bile bilmiyoruz…” diye konuştu.
 
“BU TÜNEL İZMİR’İN KARA LEKESİ”
Konak Tünelleri’nin İzmir’e fayda değil, aksine zarar getireceğini belirten Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş konuşmasına şöyle son verdi: “Bu kadar hukuka aykırı, anti demokratik bir şey olamaz. Tünel orada bir deliktir, İzmir için kara bir lekedir. Hukuki ve planlama anlamında arkadaşlarımızla değerlendirmelerimizi yapacağız… Buna göre adımlar atacağız. Ancak bu tünelleri yaparken yerel yönetimle bir koordinasyon sağlamadılar. Bu tünel gerekli mi, İzmir’in başka yollarında başka ihtiyaçlar var mı, bunu değerlendirmediler.” 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası