Ege Postası
Geri

Pergamon kazıları geleceğe ışık tutuyor

İzmir'in Bergama İlçesi'nde sürdürülen Pergamon kazıları ile ziyaretçilerin Akropolis'ten aşağı doğru yürüyüşleri sırasında mümkün olduğunca cazip bir güzergahı takip etmelerini sağlamak hedefleniyor. Cazip bir güzergah
Pergamon kazıları geleceğe ışık tutuyor
Haberler / İzmir
4 Ekim 2017 Çarşamba 09:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Pergamon Kazı Evi tarafından Bergama Kazıları, Güncel Araştırmalar ve Gelecek Perspektifleri konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bergama Belediyesi Haluk Elbe Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, arkeolog Erdal Korkmaz ve Okan Cinemre ile Bergama Belediyesi UNESCO Birimi görevlileri, Bergamalı turizmciler ve vatandaşlar katıldı. Toplantıda Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden Bergama Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Güler Ateş konuşmacı olarak yer aldı. 2005 yılından bu yana sürdürülen güncel araştırma programının Helenistik bir krallık merkezi olan Pergamon'u kentsel bütünlüğü içinde incelediğini söyleyen Prof. Dr. Felix Pirson, "Artık tamamlanma aşamasına gelen bu araştırma programı 2017 yılı kazı sezonu itibarıyla bitirildi. 2018'den itibaren, Roma Dönemi Metropolü Pergamon ve onun mikrocoğrafyası konulu uzun vadeli, yeni araştırma programına başlayacağız. Hedef ziyaretçilerin Akropolis'ten aşağı doğru yürüyüşleri sırasında mümkün olduğunca cazip bir güzergahı takip etmelerini sağlamak. Kale Mahallesi üzerinden Kızıl Avlu'ya, oradan da eski Bergama'ya yönlendirmek. Pergamon kazısı olarak birçok noktada bu güzergahın gerçekleşmesi için girişimlerde bulunduk. Artık yapılması gereken antik kentte yalnız yukarıdan değil, aşağıdan da çıkılmasını sağlayan Hellenistik dönem kent kapısından Kale Mahallesi'ne geçiş bölgesinin düzenlenmesidir. Bu ziyaretçi güzergahının hayata geçirilmesiyle Bergama, üzerinde 4000 yıllık kent tarihinin bizzat görülmesi ve fiziksel olarak algılanabilmesi mümkün olan yeni bir turistik parkura sahip olacak" dedi.

PERGAMON ÇEVRESİNDE YÜRÜTÜLEN YÜZEY ARAŞTIRMALARI

Pergamon çevresinde yürütülen yüzeysel çalışmaları anlatan Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr.Güler Ateş ise, geçen yıl Dikili'nin Bademli Köyü'nde bulunan antik Kane kentinde, Bademli'nin güneybatısında yer alan iki Roma hamamında, Mardalıç Adası'ndaki bir Roma dönemi villasında ve antik Pitane kentinde çalışmaların yoğunlaştığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Güler Ateş, "Bu projeyi bu hafta bitireceğiz. Çalışmaların amacı antik Kane yarımadası olarak adlandırılan, bugünkü Karadağ yarımadasının kuzey-kuzeybatı kıyı şeridinin, jeofizik ve jeoarkeolojik çalışmalarla desteklenerek, arkeolojik açıdan incelenmesidir. Projenin uzun vadedeki amacı yerel ve bölgesel nitelikteki limanların ve buradaki yerleşmeler arası yelkenli yollarının belirlenmesidir. Bu çerçevede farklı nitelikte buluntu yerlerinin, büyüklüklerine, işlevlerine ve liman yerleri olarak önemlerine göre tespit edilmesi amaçlandı" dedi.

KAYIP ADA HABERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Kane kenti çevresindeki kıyıların antik dönemdeki seyrinin belirlenmesi için Köln Üniversitesi'nden jeoarkeologlar tarafından araştırmalar yapıldığını kaydeden Yrd.Doç. Dr. Ateş, "Antik kaynaklardan Strabon ve Thukydides, bu bölgedeki üç Arginus adasından bahseder. Ancak ünlü Osmanlı denizcisi Piri Reis'in (1526) haritalarında yalnız iki ada görürüz. Burada yaptığımız çalışmalarda bugün karada yer alan Kane antik kentinin Karadağ yarımadası ile bağlantı yerini tespit ettik. Bu üçüncü Arginus adasının keşfi Türk ve uluslararası basında büyük ilgi uyandırdı" dedi. Yrd. Doç. Dr. Ateş, bugüne kadar Anadolu'da bilinmeyen bir yapı tipinin Mardalıç Adası'nda bulunduğunu söyleyerek Roma İmparatorluğu'nun batısı ile bu bölgeler arasındaki kültürel alışverişin incelenmesine yeni bir pencere açıldığını ifade etti.

Siyasetten uzak, yalnızca bilimin geçerli olduğu bir ortamda birlikte çalışarak çok iyi bir kazı sezonunu geride bıraktıklarını dile getiren Ateş, her kazı sezonunda Atmaca Mahallesi'nden müzisyenlerin katılımıyla bir eğlence düzenlediklerini ve Türk ve Alman öğrenciler birlikte vakit geçirdiklerini sözlerine ekledi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası