Ege Postası
Geri

Planlar tamam, sıra temizlikte

İzmir’in kanayan yarası haline gelen ve kentteki en önemli gayrimenkul arazileri arasında yer alan Basmane Çukuru’nda adım adım sona doğru gidiliyor. Dünya Ticaret Merkezi yapılması öngörülen alan için hazırlanan imar planları geçtiğimiz aylarda onaylanarak yürürlüğe girerken, yatırımcı firma sular altında kalan inşaat alanının temizliği için düğmeye bastı.
Planlar tamam, sıra temizlikte
Haberler / İzmir
28 Ocak 2014 Salı 12:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Basmane'de, bir türlü hayata geçirilemeyen Dünya Ticaret Merkezi projesinin yapılacağı 21 bin metrekarelik alan, 14 yıl boyunca utanç çukuru olarak anılırken, planlanama süreci geride kalan bölge için temizlik kararı alınmıştı. Alanda son günlerde yaşanan hareketlilik dikkat çekerken, etrafı kapatılan alanda temizlik ve su tahliyesi çalışmalarının da yakında başlayacağı öğrenildi.

ALANDAKİ SULAR TAHLİYE EDİLECEK

Geçtiğimiz aylarda kamuoyunda da geniş yer bulan eleştiriler sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerince ilaçlanan ve etrafı demir panolarla kapatılan alanda fare temizliği başlatılmıştı. Ancak, “Utanç çukuru” olarak da adlandırılan alanda kış aylarının başlaması ve yağışların etkili olması ile birlikte sular birikmeye başlamış ve Basmane'de Dünya Ticaret Merkezi'nin yapılacağı inşaat bölgesi yeniden sular altında kalmıştı.

BELEDİYEDEN ONAY GELDİ

Alanla ilgili çalışma başlatılabilmesi için geçtiğimiz aylarda gerekli izinleri verdiklerini belirten Konak Belediyesi yetkilileri, “Bu alanın toparlanıp yeniden düzenlenebilmesi için yatırımcıya gerekli izinleri yaklaşık üç ay önce verdik. Alanla ilgili planlar da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onandı. Bu alan mevcut durumu itibarı ile tehlike saçmaya devam ediyor. Umarız çalışmalar da bir an önce başlar ve alan temizlenir” diye konuştu.

ZORLU: ÇALIŞMALARA BAŞLIYORUZ

DTM Projesi'nin yüzde 50 ortağı olan Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu “Benim yatırımcım var. Şu anda oranın temizliğine başladım. Avan projesinden sonra ruhsat işlemlerine de başlayacağız. Burayı kendi imkanlarımız ile temizleyeceğiz ve proje için hazır hale getireceğiz” diyerek inşaat alanı ile ilgili çalışmaların başlatılacağını doğruladı.

TEMELİ 1998’DE ATILMIŞTI

Yılan öyküsüne dönen Dünya Ticaret Merkezi Projesi, Burhan Özfatura'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1990'lı yıllarda başladı. O dönemde belediye garajı olarak hizmet veren arazi, Dünya Ticaret Merkezi kurulması için yapılan ihale sonucu Güçbirliği Holding tarafından en yüksek teklif verilerek satın alındı. Güçbirliği Holding, belediyeye de hizmet binası vermek şartıyla EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile birlikte inşaat çalışmalarına başladı. Şirket, arazide ikiz kulelerden oluşan, içinde alışveriş ve iş merkezi, sinema ile otoparkın bulunduğu bir projeyi uygulayacaktı. 1998'de DTM'nin temeli atıldı. Ancak, İzmir Büyükşehir eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur ve arkadaşlarından oluşan bir grup, İzmir İdare Mahkemesi'nde inşaatın durdurulması ve imar planı değişikliğinin iptali için dava açtı. Yargı kararıyla DTM inşaatı durduruldu. Çakmur ve arkadaşlarının açtığı davalar nedeniyle temeli için 25-30 milyon dolarlık yatırım yapılan DTM inşaatı uzun yıllar durdu. Geçtiğimiz aylarda Konak Belediye Meclisi tarafından hazırlanıp İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylandıktan sonra askıya çıkarılan imar planları da yürürlüğe girmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası