EBSO'nun kasım ayı olağan meclis toplantısında plastik poşet üreten sanayicilerle ilgili yeni düzenlemeyi aktaran EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi, plastik poşetlerin çevre kirliliği açısından sakıncalı ürün olarak kabul edildiğini belirterek, marketlerde bedelli satılmasına karar verildiğini açıkladı.
Poşetlerin 25 kuruştan satılmasına karar verilirken torbaları üreten sanayicilere adeta ceza verilerek adet başına 11 kuruş ödeme zorunluluğunun getirileceğini dile getiren Çiçekçi, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 13 Kasım'da bazı milletvekillerinin imzasıyla bir kanun teklifi sunuldu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu'na ek maddeler getiriliyor. Bu kanun bugün mecliste görüşülüyor. Poşetin adedi 25 kuruştan satılacak, torba üreticisinden de adet başına 11 kuruş vergi olarak tahsil edilecek. Bu hepimizi ilgilendiriyor. Hepimizin geliri yılbaşından itibaren etkilenecek" dedi.
Bu kanunla beraber hipermarketlerin yüz binlerce lira ödeyip binlerce ton poşet almayacağını dile getiren Çiçekçi, üretici firmaları zor günlerin beklediğini öne sürerek, "Şimdi hipermarketler torba alıp bedavaya vermeyecek ve müthiş bir tasarruf yapmış olacak. Çünkü artık vatandaşlar para ile torba satın almaz. Müşteri 10 torba yerine 1 torba alır. Bu nedenle poşet üreten firmalar üretimi azalttı ve kapılarını kapatmak üzere. Bu firmalarda çok sayıda insan çalışıyor. Bu karar çok radikal. Zamanında sanayicilere ruhsat verildi, bir anda üretimi engelleniyor" diye konuştu.
Dünyada çevreci anlayışla uzun zamandır poşet kullanılmadığını söyleyen Erdoğan Çiçekçi, Avrupa'da da bu ambalajların ancak parayla satın alındığını kaydetti. Türkiye'de ise alışveriş poşetlerinin çöp torbası olarak kullanıldığını anlatan Çiçekçi, "Çevre yönetmeliğine sıfır atık konusu girdi. Devlet belediyelere bu ambalajları toplaması için görev vermiş. Ancak hiçbir yerel yönetim bu görevi yerine getirmiyor. Bu kanuna göre bunları yaptırmak için bizlerden para alacaklar, devlete yeni bir gelir kapısı açtılar" dedi. Uygulamanın sadece plastik poşetler için geçerli olmadığını ifade eden Çiçekçi, şöyle konuştu:
"Kirleticilik vasfı olduğu tespit edilen her türlü ürünün üreticisi için vergi ödeyeceğiz. Oranlar adet ve kilo üzerinden belirleniyor. Bu kanunun ucu çok açık. Herşey kirletici olarak kabul edilip devlet bu nedenle para alabilir. Ama o kirleticilikle ilgili hiçbir açıklama yok. " (DHA)