Ege Postası
Geri

Prof. Dr. Hüseyin Peker: Aile ve toplum huzuru için kadınlar camiye gelmeli

Aile ve toplumda huzur isteniyorsa özellikle kadınların Hz. Muhammed zamanında olduğu gibi camilere gelmesinin yeniden sağlanması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Hüseyin Peker, çocukların yetişmesinde ve şekillenmesinde en önemli faktörün...
Prof. Dr. Hüseyin Peker: Aile ve toplum huzuru için kadınlar camiye gelmeli
Haberler / Güncel
2 Ekim 2013 Çarşamba 10:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aile ve toplumda huzur isteniyorsa özellikle kadınların Hz. Muhammed zamanında olduğu gibi camilere gelmesinin yeniden sağlanması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Hüseyin Peker, çocukların yetişmesinde ve şekillenmesinde en önemli faktörün anne olduğunu söyledi.

    1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanacak olan Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nda, bu yılın teması 'Cami-Kadın ve Aile' oldu. Bu kapsamda Samsun merkeze bağlı Atakum İlçe Müftülüğü tarafından “Peygamberimiz döneminden bugüne Cami-Kadın ve Aile” konulu konferans düzenlendi. Atakum Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa ise konuşmacı olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker katıldı. Çocukların eğitiminde annelerin payının oldukça fazla olduğunu kaydeden Peker, ilk yaşlardan itibaren çocuğun ahlaki değerleri kazanmasında ve karakterinin oluşmasında annenin oldukça önemli rolü bulunduğunu belirtti.

    "KADINLAR 5 VAKİT NAMAZINI CAMİDE KILARDI"

    Peygamberimiz döneminde mescitlerin kullanımında kadın erkek ayrımı yapılmadığını ifade eden Hüseyin Peker, “Camilerin kullanımıyla ilgili Peygamberimiz dönemindeki uygulamalar ile günümüzde yapılanlar arasında bir takım farklar oluşmuş. Nedir bu farkla? Peygamberimiz döneminde kadınlarda erkekler gibi 5 vakit namazını camilerde kılıyorlardı. Peygamberimizin konuyla ilgili hadislerinde bazıları şöyledir; ‘Kadınlarınızı camilerden alı koymayın, izin istedikleri zaman onlara izin verin hatta akşamdan sonra gece izin istediklerinde de onlara müsaade edin” diyor. Rivayetlere göre kadınlar erkeklerin arkalarında ibadetlerini yapmış. Bu uygulama Peygamber Efendimiz döneminde sürdürülmüş. Kadınlar o zaman sadece namaz kılmakla kalmıyor camide eğitim öğrenimde görüyorlardı. Aile bir bütündür kadınıyla, erkeğiyle ve çocuğuyla o dönem hepsi birden camiye gidiyordu, rivayetlerden bunu anlıyoruz. Cuma namazlarına o dönem kadınlarda gelirmiş bunu nereden biliyoruz; Hazreti Ömer ile ilgili anlatılan bir kıssadan. Bir gün Hazreti Ömer Cuma Hutbesi’ni yaparken kadınlardan mehir miktarını azaltması tavsiyesinde bulunmuş o sırada camide olan kadınlardan bir tanesi Hazreti Ömer’e seslenerek, ‘Ya Ömer Hazreti Peygamberin bize verdiği hakkı sen nasıl alırsın’ demesi üzerine Hazreti Ömer kadına hak vererek hutbede özür dilemiş. O dönemki uygulamalarda kadın erkek arasında ayrım yapılmazken daha sonra çeşitli bahane ve nedenlerle kadınlar mescide fazla gelirse fitne olur fesat olur vesaire gibi gerekçelerle kadınlar camilerden uzaklaştırılmış.” dedi.

    CAMİLER KADINLARA GÖRE YENİDEN YAPILANDIRILMALI

    Camilerin kadınların ve çocukların gelebilmesi için yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Hüseyin Peker, “Cami insanların ruhen ve bedenen dinlendiği huzur bulduğu yerlerdir. Neden bu imkanlardan kadınlarımız ve çocuklarımız yararlanmasın. Şehirlerimizde yapılan camilerde abdest alma yerleri, tuvaletler iç mekanlar hep erkeklere göre yapıldığını görüyoruz. Bazı camilerimizde üst katlar perdeler çekilerek bayanlara tahsis ediliyor ama oralarda da Cuma namazlarında erkekler tarafından kullanıyor. Çok şükür ki son zamanlarda kadınlarımızın camilere yeniden çekilmesi için bazı çalışmalar yapılıyor. Özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuya büyük bir önem veriyor. Bu sebeple bu seneki 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan ‘Camiler Haftası’nın temasını bu konuyla ilgili oluşturması yerinde bir karar. Çok şükür din görevlilerimiz ve halkımız bu konuda bilinçleniyor. Camilerimiz ilerleyen dönemde inşallah sosyal yaşam yerleri haline gelir.” diye konuştu.

    AVRUPA’DA CAMİLER SOSYAL YAŞAM YERLERİ ŞEKLİNDE

    Avrupa ülkelerinde Müslümanların yapmış oldukları camilerin tam bir sosyal yaşam alanı şeklinde dizayn edilerek yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Peker konuşmasını şöyle tamamladı: “Buralarda namaz kılma, davet verme ve ikramda bulunma, çocuk oyun alanları, sohbet etme, eğitim ve öğretim için yerler tek bir çatı altında yapılmış. Aileyi camilere çekmemiz için ülkemizde yeni yapılacak olan camiler Avrupa ülkelerindeki camilere benzer yapılması hatta eski camilerden de mekanı uygun olanları bu şekilde düzenlemek gerekiyor. Aile huzuru ve toplumu huzurlu olmasını istiyorsak kadınlarımızı ve çocuklarımızı camilerimizden istifade etmeliyiz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası