Prof. Dr. Sencer: Ttk'nin Kapatilmamasi Için Özal'i Ben Ikna Ettim
AKSARAY Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celalettin Sencer, Zonguldak'tan Ankara'ya büyük madenci yürüyüşünün yapıldığı Ocak 1991'de merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın danışmanı olduğunu,...
AKSARAY Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celalettin Sencer, Zonguldak'tan Ankara'ya büyük madenci yürüyüşünün yapıldığı Ocak 1991'de merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın danışmanı olduğunu, o dönem Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) kapatılmaması konusunda Özal'ı kendisinin ikna ettiğini söyledi.
4-8 Ocak 1991'de gerçekleştirilen büyük madenci yürüyüşünün 23'üncü yıldönümünde, 'Kömür, Demir-Çelik, Enerji ve Zonguldak Gerçeği' konulu panel düzenlendi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Şemsi Denizer Salonu'ndaki panele, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celalettin Sencer İmer, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılışında binlerce madencinin, ücret artışı ve sosyal hakları için Zonguldak'tan Ankara'ya başlattıkları yürüyüşün belgeseli izlendi.
'TÜRKİYE'NİN KÖMÜR İTHALATI İÇİN 4-5 MİLYAR ÖDEYECEK LÜKSÜ YOKTUR'
Açılışta konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 2013 yılı için 100 milyar dolarlık dış ticaret açığının oluştuğunu ve bunun yaklaşık 60 milyar dolarlık kısmının enerjiden kaynaklandığını söyledi. Böyle bir ekonomik yapıda, ülkenin kendi kaynaklarını kullanmaktan başka bir seçeneği olmadığını anlatan Alabaş, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin, taşkömürü ithalatı için her yıl 4-5 milyar dolar ödeyecek lüksü yoktur. Zonguldak’ın tespit edilebilmiş 1.3 milyar ton taşkömürü rezervi var. Yılda 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun, 1.4 milyon ton üretim ile çalıştırılmasını açıklayacak haklı bir gerekçe yoktur. Kurum yöneticileri, yıllardır işçi talebinde bulunmasına rağmen, işçi almayan ve üretimi artırmayarak göz göre göre kurumun zarar etmesine sebep olanların, devlet ve millet adına söyleyecek haklı bir gerekçeleri olamaz. Zonguldak kömür havzasındaki rezervi değerlendirmeyenler ve bunun için imkanları zorlamayanlar, vatan, millet, devlet hikayeleri anlatamazlar."
TTK'NIN KAPATILMASI 23 YIL ÖNCE KONUŞULMUŞ
Panelistlerden Prof. Dr. Celalettin Sencer İmer ise büyük madenci yürüyüşü sırasında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın danışmanı olduğunu hatırlatarak bir itirafta bulundu. Yürüyüş öncesi Zongudak'ta madenci eylemlerinin başladığı dönemde köşkte yapılan toplantıya katıldığını belirten Prof. Dr. İmer, toplantıda TTK'nın kapatılmasının gündeme geldiğini, kendisinin ise buna karşı çıktığını söyledi. Prof. Dr. İmer, şöyle konuştu:
"Toplantıda söz alanlar, 'Zonguldak'ı kapatmak lazım, çok zarar ediyor' dediler. Bakanlar da aynısını söyledi. Hazine aynı şeyi söylüyor. Ben, 'Kapatamazsınız' dedim. Merhum Özal, 'Niye kapatamazmışım söyle bakalım' dedi. Ben Türkiye'nin taşkömürüne ihtiyacı olduğunu söyledim. Burada yapılan yatırımların kaybedileceğinden söz ettim. Burada yaşayan 200 bin insandan bashettim. 'Bunlar ne olacak, bunun yaratmış olacağı dolaylı istihdam olayını nasıl çözeceksiniz'' dedim. Öbürleri yine, 'Efendim kapatmak lazım' dediler. Toplantı bitti ve Özal kapıdan çıkarken, 'Sencer sen haklısın. Kapatmayalım orayı biz' dedi ve orada kapandı bu konu."
İmer'i konuşması salondaki madenciler tarafından alkışlanırken, panel, diğer sunumların ardından sona erdi.