Prof. Kutalmış: Türkçe, Osmanlı coğrafyasında yükseliyor
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kutalmış, bu yıl 11.'si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları ile ilgili olarak, "Türkçe, Osmanlı coğrafyasında yeniden yükseliyor. Bunun, ülkeye...
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kutalmış, bu yıl 11.'si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları ile ilgili olarak, "Türkçe, Osmanlı coğrafyasında yeniden yükseliyor. Bunun, ülkeye katkısı çok büyük olacaktır." dedi.
Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 11.'si düzenlenen Dil ve Kültür Festivali ile ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Mehmet Kutalmış, olimpiyatların özellikle Osmanlı coğrafyasında ve bir çok ülkede Türkçe'nin ve Türkiye'nin geleceği açısından ilerlediğini belirtti. Tarih kitaplarının bu hizmeti mutlaka yazacağını belirten Kutalmış, "Türkçe ve Türkler, 15. ve 16. yüzyıllarda büyük bir atılım gerçekleştirmişlerdi. Osmanlı Devleti'nden ayrılan yaklaşık 40 ülke ve daha sonra bu ülkelere eklenen diğer ülkelerle 160 ülkede Türkçe öğretiliyor. Osmanlı Devleti, Avrupa'daki gelişimi takip edemedi ve geride kaldı. Bu nedenle eğitim dili olarak Türkçe bu coğrafyada çok geç kullanıldı." diye konuştu.
"RUSLAR VE İNGİLİZLER DEVLET HAZİNESİNİ KULLANDI"
Rusya'nın ve İngiltere'nin, kendi dillerinin gittikleri ülkede kullanılmasını sağlamak amacıyla devlet eliyle okul yapıldığını söyleyen Mehmet Kutalmış, "Osmanlı Devleti, 600 yıl bunu yapmadı. Bugün Anadolu'nun evlatları 160 ülkede gönüllü olarak bu hizmeti ilerletiyor. Ve devlet desteği almadan. Bu, muazzam bir olay. Türkçe açısından çok önemli bir mesele." şeklinde konuştu.
"OLİMPİYATLAR, BÜYÜYEN TÜRKİYE'NİN GÖSTERGESİDİR"
Türkçe'nin, bu yapılanları hakettiğini belirten Prof. Kutalmış, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "160 ülkede var olan okullar hiçbir dilin ve ülkenin hayal edemeyeceği ve yaşamadığı bir aşamadır. Bu nedenle olimpiyatlar, büyüyen Türkiye'nin göstergesidir. Osmanlı coğrafyasında, İslam coğrafyasında Türkçe yeniden doğuyor. Olimpiyatların etkinliklerinin illerde yapılması çok değerli. Bolu açısından baktığımızda ilk defa yapılyor. Kente katkısı çok büyük. Çocukları buradan gittikleri zaman ülkelerine Bolu'yu anlatacaklar."