Ege Postası
Geri

Profesör Gürsel: Baraj sıfırlanmalı, iki turlu dar bölgeli seçim sistemi ideal

Hükümetin açıkladığı demokratikleşme paketi seçim sistemini de gündeme getirdi. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, seçim barajının yüzde 10 ya da yüzde 5 olmaması; sıfırlanması gerektiğini vurguladı.Türkiye...
Profesör Gürsel: Baraj sıfırlanmalı, iki turlu dar bölgeli seçim sistemi ideal
Haberler / Güncel
30 Eylül 2013 Pazartesi 16:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hükümetin açıkladığı demokratikleşme paketi seçim sistemini de gündeme getirdi. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, seçim barajının yüzde 10 ya da yüzde 5 olmaması; sıfırlanması gerektiğini vurguladı.


Türkiye için iki turlu dar bölge seçim sisteminin radikal ama ideal olduğunu dile getiren Gürsel, tek turlu dar bölge seçim sisteminin de birinci partiye büyük bir çoğunluk verebileceği uyarısında bulundu.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm süreci kapsamında demokratikleşme paketinin içeriğini beyan ederken, seçim sistemine de değindi. Erdoğan’ın “Seçim sistemini tartışmaya açıyoruz. 3 önerimiz var. İlki yüzde 10 barajı kalabilir. Diğeri baraj yüzde 5’e inebilir daraltılmış bölge seçim sistemi gelebilir. Bir diğeri de dar bölge seçim sistemini getirebiliriz. “ sözleri ile seçim barajı ve yöntemi tekrar tartışmaya açıldı. ‘Siyasal İstikrar ve İki Turlu Dar Bölge Seçim Sistemi Simülasyon Modeli’ adlı raporu ile bilinen Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, konuya dair Cihan’a açıklamalarda bulundu. Seyfettin Gürsel, pakette yer alan seçim barajının yüzde 5’e indirilmesi, seçim çevrelerinin 5 milletvekili ile sınırlandırılması gibi önerilerin raporu ile kısmen örtüştüğünü belirtti.

Gürsel, “Ben seçim çevreleri ile ilgili 6 milletvekili önermiştim ama bu da bir şey. Esas ben barajın yüzde 10, yüzde 5 değil de; sıfırlanmasını savunmuştum. Barajın yüzde 5 olması tabii BDP’nin temsil sorununa bir ölçüde çare olur. Ama yarın BDP yüzde 4,9 oranında oy alırsa ne olaca? Bence hiç baraj konmasa daha iyi olurdu. Evet, ortaya atılan teklif mevcut sistemi reforma tabi tutma adına kabul edilebilir. BDP’ye 30 küsur milletvekili çıkarma imkanı verir, AK Parti’ye yüzde 45-46 ile referandum çoğunluğunu sunar. CHP için değişen bir şey olmaz ama esas darbeyi MHP yer. Bu partinin milletvekili sayısı iner.” yorumunu yaptı.

Dar bölgenin tek milletvekili ve tek sandalye manasına geldiğini aktaran Gürsel, “Burada bir İngiliz sistemi var, o da çoğunluk sistemi. Sistem tek turlu olup en fazla oy alanın milletvekili seçilmesine olanak tanıyor. Bir de Fransız sistemi var. Burada ise ilk turda çoğunluğu elde edilemediği takdirde adaylardan en fazla oy alanlar ikinci tura kalıyor. İşte bunlardan hangisinin esas alınacağı beyan edilmedi. AK Parti bunu beyan etmeliydi, kafasında olanı beyan etmeliydi.” ifadelerini kullandı.

Dar bölge sistemini radikal bir reform olarak niteleyen Profesör Gürsel, “Türkiye bunu denemedi, bunu bilmiyor. Tarihinde yok. O bakımdan tabii tartışılabilir. İki turlu dar bölge sistemi tercihimdir, tek turlu olması yani İngiliz sistemi olması aşırıdır. Biricni gelen partiye büyük bir çoğunluk verebilir. Yani Türkiye için radikal ama iki turlu dar bölge seçimi ideal olur.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası