Ege Postası
Geri

Rambo lakaplı rütbeli komutanın dosyası faili meçhul bırakılmak istenmiş

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 1992 yılında gözaltına alınan Abdulkadir Kurt'u işkenceyle öldürdüğü kesinleşen ve o dönemde asteğmen olan Rambo lakaplı Salih Üner'in 20 yıl hapis cezasına çarptırıldığı kararın gerekçesi açıklandı....
Rambo lakaplı rütbeli komutanın dosyası faili meçhul bırakılmak istenmiş
Haberler / Güncel
21 Haziran 2013 Cuma 17:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 1992 yılında gözaltına alınan Abdulkadir Kurt'u işkenceyle öldürdüğü kesinleşen ve o dönemde asteğmen olan Rambo lakaplı Salih Üner'in 20 yıl hapis cezasına çarptırıldığı kararın gerekçesi açıklandı. Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin açıkladığı kararda, tanık askerlerin olayı bildiği halde faili meçhul kalması için çaba gösterdiğini ve sanığın ismini ısrarla vermedikleri belirtildi. Kararda sanığın, vatandaşları gözaltına aldığı gün yaşanan çatışmada yaralandığı olayın da gerçeği yansıtmadığı sanık Salih Üner'in olaydan çok daha sonra bacağından yaralandığı vurgulandı.

    Bismil ilçesinde 1992 yılında gözaltına alınan Abdülkadir Kurt'un makatına cop sokarak, ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan geçtiğimiz günlerde 20 yıl hapis cezasına çarptırılan 'Rambo' lakaplı asteğmen Salih Üner ile ilgili gerekçe karardı ilginç tespitler yer aldı. Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi açıkladığı 15 sayfalık gerekçeli kararda, 19 Nisan 1992 günü Bismil ilçesi Ağıllı köyünde PKK'lılar ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 3 terör örgütü öldürüldüğü PKK'lılara yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle aralarında Abdülkadir Kurt'un da bulunduğu bir grup köylünün gözaltına alındığı belirtildi. Kararda Bismil Komando Bölüğü'nde bulunan rütbeli ve rütbesiz tüm askerlerin ifadelerinin alındığını belirten mahkeme, 20 askerin olaya ilişkin görgüye ve duyuma dayalı bilgisinin bulunduğunu vurguladı. Abdülkadir Kurt'u operasyona destek için gelen Silvan İlçe Jandarma Komando Bölüğü'nde görevli asteğmenlerin sorguladığı belirtilen kararda, 20 askerin ortak ifadesine de yer verildi. İfade veren askerler, olay sırasında bağırtıları duyduklarını, ancak rütbeli olduğu için asteğmenlerine müdahale edemediklerini söyledi. Kararda, ölüm olayından sonra jandarma tarafından başlatılan idari soruşturmanın sonucunda Jandarma Yarbay Ömer Tüzün'ün yaptığı soruşturma sonucunda suç unsuruna rastlanmadığı belirtildi. Bunun üzerine Silvan Kaymakamlığı'nın olayla ilgili olarak soruşturma izni vermediği ifade edilirken, Kaymakamlığın kararının daha sonra Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi'nce bozulduğu vurgulandı.

    Diyarbakır 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi kararda olayı yapan kişinin sanık Üner'in olduğunu, herkesin bildiğini, bu yönde ertesi gün askerler arasında konuşmalar yapıldığı belirtilerek, "Ancak sanık Salih Üner'in olaydan sonra başka bir çatışmada yaralanması ve bazı askerlerin şehit olması nedeniyle sanığa acınması gerekçesiyle tanıkların onun ismini vermek istenmediği anlaşılmıştır. Sanıkların bu beyanlarının jandarma komutanlığı yazısı ile doğrulanmıştır. Buna göre olayın sanık Salih Üner tarafından gerçekleştirildiği bilindiği halde faali meçhul kalması için çabalar gösterildiği bu çabaların sonucu olarak da sanığının adının özellikle verilmediği belirtilmiştir. Sanık suçlamayı kabul etmese de belirtilen nedenlerle sanığın savunmasına değer verilmesinin mümkün olmadığı, mahkememizin ortaya çıkan vicdani kanatine göre suçu işleyen kişinin sanık Salih Üner olduğu sonucuna varılmış ve cezalandırılmasına karar verilmiştir." denildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası