Ege Postası
Geri

Resmi Gazetede yayımlandı: İzmir'de yeni koruma kararları!

İzmir'in Ödemiş ve Tire ilçelerinde bulunan iki alanda, tarihi kalıntılar tespit edildi. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, söz konusu iki alan hakkında koruma kararı aldı.
Resmi Gazetede yayımlandı: İzmir'de yeni koruma kararları!
Haberler / İzmir
29 Mart 2024 Cuma 11:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Ödemiş ve Tire'de yer alan iki alan hakkında koruma kararı verdi.

Resmi Gazete'nin bügünkü sayısında yer alan kararlarda şu ifadelere yer verildi:

ÖDEMİŞ'TE ROMA ÇIKTI

"İzmir Ili, Ödemiş İlçesi, Pirinççi Mahallesi, özel mülkiyete ait 102 ada, 4 parselde tarım faaliyetleri sırasında M.S. 2.-3. yüzyıla tarihlenen in-sutu durumda yazıt çıkarılması, taşınmazın yüzeyinde çok sayıda çatı kiremidi ile az sayıda cam ve mermer parçaları, Roma İmparatorluk dönemi sikkesi ve seramik örneklerine rastlanması üzerine alanda Ödemiş Müze Müdürlüğünce yapılan kurtarma kazısı neticesinde ortaya çıkan su kanalına ait künk, pişmiş topraktan testi, taban döşeme levhaları vb. kültür varlıklarının ortaya çıkarıldığı, yüzeyde bir eşik taşı ile kazı alanının kısmen güneyinde parselin kesitinde bir balnae (hamam) binasının hipocaust bölümünün açığa çıktığı tespit edildiğinden, 2863 sayılı yasanım 6. ve 7. maddesi kapsamında ve Tespit Tescil Yönetmeliğinin 6.maddesi doğrultusunda, kararımız eki koordinatlı haritada sınırları gösterildiği şekilde "1. ve 3.derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, tescil/sit fişinin onaylanmasına, taşınmazların tapu kaydına Tapu Müdürlüğünce "1 derece arkeolojik sit alanıdır" ve "3.derece arkeolojik sit alanıdır" şerhlerinin konulmasına sonucundan Kurul Müdürlüğüne bilgi verilmesine, alanda her türlü tahribatın ve kaçak kazıların önlenmesine yönelik ilgili kurumlarca gerekli tedbirlerin alınmasına, ayrıca söz konusu alana yönelik koruma amaçlı imar planlarının yapılarak Kurula iletilmesine..." karar verildi.

TİRE'DE MİMARİ BLOKLAR TESPİT EDİLDİ

Izmir Ili, Tire İlçesi, Küçükkale Mahallesi'nde, özel mülkiyete ait, 117 ada, 56 (E: 220) parselde kayıtlı taşınmaz üzerinde yoğun olarak seramik-çatı kiremit parçaları ve in-situ olmayan mimari bloklar tespit edilmesi sonucunda; karar eki koordinatlı haritada sınırları gösterilen alanın 3. derece arkeolojik sit olarak tescil edilmesine, karar eki koordinatı harita ile sınırları belirlenmiş olan alanım 2863 sayılı Yasa'nın 7. maddesi hükümleri gereğince "3. derece arkeolojik sit alanı" olarak tescillenmesine, tescil fişlerinin onaylanmasına, taşınmazın tapu kayıtlarına "3. derece arkeolojik sit alanı" şerhinin konulmasına, 2863 sayılı Yasa'nın 17. maddesi kapsamında tescil edilen alana ilişkin koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine, bu süreçte kararımız ekinde belirlenen geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarının geçerli olduğuna karar verildi."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası