Önceki gün, “faciada, proje sahibi şirket kadar, projeyi belediye denetiminden kaçırarak TOKİ tarafından onaylanmasını sağlayan hükümet de baş sorumludur” açıklamasını yapan CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, rezidans faciasıyla ilgili soru önergesi verdi.
Yüksel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği önergede, Bakanlıkça işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinin yapılıp yapılmadığını sorarak “inşaatlarda ölmek kader mi” dedi.
TABİP ODASI VE İŞÇİLERİN UYARISINA RAĞMEN
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel önergede, İstanbul Tabip Odası dört ay önce twitter hesabından 10 işçinin yaşamını kaybettiği söz konusu inşaatın projesinin fotoğrafını koyarak, ‘Bu günden sesleniyoruz maalesef yarın bu inşaatlarda 8-10 işçi kardeşimizi kaybedeceğiz’ şeklindeki uyarısını anımsatarak, “İstanbul Tabip Odası’nın ve İşçilerin uyarısına rağmen asansörlerin bakımının yapılmadığı iddiaları doğru mudur'” sorusuna yer verdi.
İŞLETMENİN DEVAM ETMESİNE KİM İZİN VERDİ'
Önergede “inşaat şantiyesinde Bakanlığınız tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri bakımından denetimi yapılmış mıdı? Yapılmış ise, denetim tarihleri nedir'. Denetim sonucunda ne tür tespitler yapılmıştı? Yapılan denetim sonrasında şirkete yönelik olarak herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır'” diye soran CHP’li Yüksel, “Asansörlerin sıkça arızalanmasına rağmen bu işletmenin faaliyetine devam etmesine kim izin vermiştir'” dedi.
İNŞAATLARDA ÖLMEK KADER Mİ'
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e, İş kazalarına ilişkin olarak bilgi edinmek amacıyla Şubat ayında verdiği önergeye neden yanıt verilmediğini de sorarak, “İnşaatlarda ölmek kader midir” sorusunu yöneltti.
Yüksel, Önergesinde, “İnşaat sahasında kaç taşeron şirket vardı? Yaşamını kaybeden işçilerden kaçı sigortalı, kaçı sigortasızdı? İş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli önlemleri almayan bu firma faaliyetine devam edecek midi? İş güvenliğinin yeterli olduğu sonucuna ulaşılmış ise, işçi ölümlerinden sorumlu olan Bakanlığınız çalışanları ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdı? İşçi ölümlerinin sorumlusu olan şirketle ilgili hukuki süreçte gelinen nokta nedi? Şirkete yönelik ne gibi yaptırımlar uygulanacaktı? İnşaatta hangi sınıf ve kaç iş güvenliği uzmanı istihdam edilmiştir'” sorularına da yanıt istedi.