Ege Postası
Geri

Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan ‘Kadın’ uyarısı: Bayan derseniz alkışlanmaz...

Türkiye’de 12 ilde TOBB öncülüğünde Avrupa Birliği destekli “Mahir Eller Projesi’nde mesleki yeterlilik belgelerinin takdimi için EBSO’da tören düzenlendi. Törende belgeler takdim edilirken, EBSO Başkanı Yorgancılar konuşmasında ‘Bayan’ kelimesini kullanınca, TOBB Hisarcıklıoğlu’ndan uyarı geldi. Başkan Hisarcıklıoğlu, “Bayan değil kadın diyeceksiniz yoksa alkış alamazsınız. Bugünden sonra kadın dersiniz Ender Bey” ifadelerini kullandı. Başkan Soyer de konuşmasında İzmir’in kadınlarıyla gurur duyduğunu vurgularken, “En çok tren sürücüsüne sahip kadın kenti İzmir oldu iftihar ediyoruz” dedi. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan ‘Kadın’ uyarısı
Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan ‘Kadın’ uyarısı: Bayan derseniz alkışlanmaz...
Haberler / Ekonomi
31 Temmuz 2019 Çarşamba 16:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HAYRULLAH YILDIZ/EGEPOSTASI- Türkiye’de 12 ilde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı işbirliğinde, İzmir’de Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından yürütülen Avrupa Birliği destekli “Mahir Eller Projesi”nde, faydalanıcılara mesleki yetkinlik alanlarında aldıkları mesleki yeterlilik belgeleri törenle takdim edildi.  Törene, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer katıldı.

“Nitelikli çalışan ile verimli üretim” için vatandaşların ve geçici koruma altındaki Suriyelilerin uluslararası standartlarla uyumlu mesleki yeterlilik belgesi almasını, mesleki yeterlilik ve belgelendirme konusunda farkındalığın artırılmasını, nitelikli iş gücünün ekonomiye kazandırılmasını, iş sağlığı ve güvenliğinin ön plana çıkarılmasını hedefleyen projenin belge takdimlerini, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban gerçekleştirdi. Törene İzmir’deki Oda ve Borsa Başkanları, organize sanayi bölgeleri başkanları, kadın ve genç girişimcilerle Mahir Eller projesi kapsamında belge alanların istihdam edildiği firma temsilcileri katıldı. 

“BAYANLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPTIK”

Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Ender Yorgancılar, proje hakkında bilgiler verirken, ” Söz konusu Proje kapsamında; 30 bin kişiye anket yapılarak mesleki yetkinliklerin belirlenmesi, 20 bin kişinin mesleki yeterlilik sınavlarına alınması ve 15 bin kişinin belge almaya hak kazanarak, iş dünyasına katkı sağlaması hedeflenmektedir.Kadın dostu İzmir bu proje ile bir ilke imza attı. Kadın katılımcıların sertifika almasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği ile, belki de Türkiye’de en çok bayan tren sürücüsüne sahip kent olacağız. 20 kişilik ekipte pozitif ayrıcalık sağladık ve 14 kişiyi kadınlarımızdan seçtik. Yine, İzmir özelinde, proje kapsamında; “Kent içi Raylı Sistemler Katener Bakım Elemanı” ve “Kent İçi Raylı Sistemler Trafik Kontrolörü” meslek gruplarında belgelendirme yapan ilk il İzmir oldu.

“BAYAN DEĞİL KADIN DESEYDİN ALKIŞ ALIRDIN” 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yorgancılar’ın bayan demesine atıfta bulunarak, “Bayan dediğin için alkış almadın kadın deseydin alırdın” ifadelerini kullandı.  Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü, “Bayan dediği için alkışlanmadı heralde. Kadın deseydin alkışlarlardı. İlk kadın girşimciler kurulunu topladım kibarlık olsun diye bayan dedim o gün kadın demem gerektiğini anladım. Çünkü tüm kadınlar üzerime üzerime geldiler ‘Sen bize nasıl bayan dersin’ dediler. Anadolu’da kibarlık olsun diye bayan diyoruz ama kadın dememiz gerekiyor işin terminolojisi bunu gerektiriyor. Ender bey sen de bugünden sonra unutmazsın” diye konuştu. 

“SADECE TÜRKİYE DEĞİL DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDE İŞ BULABİLECEKSİNİZ”

Mesleki yeterlilik belgesi alan kursiyerlere seslenen Hisarcıklıoğlu, “Mahir eller bu işi yapabilen eller demektir. Sizin bu belgeyi almanızla, işinizi yapabileceğiniz anlamına geliyor. Bu belge sadece Türkiye’de değil dünyanın herhangi bir noktasında ehliyetiniz yerine geçecektir. Bu işin beceriklisi, ustası si oluyorsunuz. Bunu kazandığınız artık hepinizi kutluyorum siz ara eleman değil aranan eleman olacaksınız. Bu belge ile birçok ülkede iş bulabileceksiniz” dedi.  

SOYER: KADINLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ

Başkan Soyer, kadınınların istihdam edilmesine verdiği önemi dile getirirken, “Görüyorum ki çok fazla kadın var gerçekten helal olsun iftihar ediyoruz. Bu proje kıymetli bir amaca hizmet ediyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve geçici koruma altında olan Suriyelilerin istihdama kazandırılıyor. Mahir Eller Projesinin bizim için bir önemi daha var, kent içi raylı sistemlerde belgelendirilen ilk ilin İzmir olduğunu, İzmir Metro A.Ş. çalışanalarının ilk belge alan çalışanlar olması bize gurur veriyor. Toplamda 69 çalışanımızda sınav sonucunda belge almaya hak kazandı. Sınavlar sonucunda 14 tren sürücü kadın adaylarımızın hepsi başarılı oldu bu İzmir için bir şereftir. İzmir en fazla kadın tren sürücüsü sayısının en çok olduğu kent olarak rekor kırdı. Biz yola çıkarken, İzmir’in mahallerinden sokaklarına, her bölge ana söylemiyle gittik. Toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeteceğimizi söyledik. Bu şehir adını Amazon kraliçesi Smyrna’dan alıyor. Kadın dostu olmayı en çok hakeden kent İzmir’dir. İzmir’in bu konuda öncü olması bizim için çok önemlidir” ifadelerini kullandı. 

SOYER: İZMİRİN EKONOMİSİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ 

İzmir’in ekonomisi için birbirinden farklı projeleri olduğunu ifade eden Başkan Soyer, “Türkiye ekonomisi son yıllar yerinde sayıklamış, ekonomik kriz her haliyle hissedilir hale gelmiştir. İzmir’de şehrin ekonomisini calandırmak için biribirinden farklı projelere yer veriyoruz. Yaşayan bir ekonomiyi sağlamak için en çok ihtiyacımız olan şey insan kaynağı. Yaşayarak öprenmeyi stratejik hedeflerimizden birisi haline getirdik. Nitelikli insan gücüne muhtacız. İnsan sermayesine kaynak aktarmak zorundayız. Tüm şehri bir kampüs, bir eğitim alanı olarak görüyoruz. Mahir Eller projesi de bu düşüncelerimizle örütüşüyor” diye konuştu.  

VALİ AYYILDIZ: BİR MİLYON TAZE KAN İZMİR'E KATILACAK 

Vali Erol Ayyıldız, konuşmasında birliktelik vurugusu yaparken, belgelerini alan kursiyerlere tavsiyelerde de bulundu. Vali Ayyıldız, gelecek 5 yılda İzmir’e bir milyon kişinin katılacağını ifade ederken, “Nitelikli iş gücü olmadığı için yakınırız, nitelikli iş gücü için eğitim kaçınılmazdır. Bu tarz projelerle devletimizin yükünü hafifleyeceğini düşünüyoruz. Gelecek 5 yılda 1 milyon taze kan İzmir’e katılacak. Bir milyon insanın nitelikli olarak istihdam edilmesi çok önemli. Sizlerin başarılı olması demek ülkemizin başarılı olması demektir. Birlikte büyük Türkiye hayalinin gerçekleşeceğine inanıyorum. Kapılarımız ve gönlümüz 7 gün 24 saat herkese açıktır. İzmir’in ve ülkemizin kalkınması adına çabalarınız için hepinize teşekkür ediyorum. Ehliyet aldığımda bana dediler ki arabayı ehliyet sürmez, bu belgelerinizi ileriye taşımak sizin emeklerinizle gerçekleşecek” diye konuştu. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası