Ege Postası
Geri

Rıza Türmen’den iktidara ‘Taksim’ ve ‘yeni anayasa’ tepkisi: 12 Eylül benzetmesi

AİHM Yargıcı ve 24. Dönem CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Taksim’de 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın yasaklanmasına tepki göstererek, “Bugün Taksim’in yasaklanması iktidarın gerçek yüzünü ortaya koydu” dedi. Öte yandan AK Parti iktidarını 12 Eylül’e benzeten Türmen, “1982 anayasası generaller tarafından yapıldı. Bugün ise apoletsiz, baskıcı, otoriterler tarafından yapılacak. Arasında hiçbir fark yok. 12 Eylül ortamıyla bugünün arasında hiçbir fark yok. Bugün yapılacak bir anayasa yeni bir otoriterliği kurumsallaştırmak ve daha ileriye götürmek dışında hiçbir işe yaramaz” ifadelerini kullandı.
Rıza Türmen’den iktidara ‘Taksim’ ve ‘yeni anayasa’ tepkisi: 12 Eylül benzetmesi
Haberler / Politika
1 Mayıs 2024 Çarşamba 16:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI-  Siyasette yeni anayasa tartışmaları gündemdeyken, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Taksim’de kutlama yapmak yasaklandı. Taksim’e yürümek isteyenler polis saldırısıyla karşılaşırken, birçok kişi de gözaltına alındı.

“İKTİDARIN  GERÇEK YÜZÜ”

Anayasal bir hak olan gösteri ve yürüyüşün yasaklanmasına AİHM Yargıcı ve 24. Dönem CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen tepki göstererek,  ‘AKP’nin gerçek yüzü’ ifadelerini kullandı. 

Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM ) kararlarının dahi uygulanmadığına dikkat çeken Türmen, “Bugün Taksim’in yasaklanması iktidarın gerçek yüzünü ortaya koydu. Otoriter, kendi dediğini şiddetle kabul ettirmeye çalışan bir iktidar var. Her türlü özgürlüğün bastırıldığı, AYM ve AİHM kararlarının uygulanmadığı, AİHM kararlarına rağmen Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın içeride tutulduğu ve her türlü muhalefet sesinin bastırıldığı bir ortamda demokratik bir anayasa yapılmasını düşünebilir misiniz?” ifadelerine yer verdi.

“SERBEST TARTIŞMA VAZGEÇİLMEZ KOŞUL”

Anayasanın bir toplumsal sözleşme olduğuna dikkat çeken Rıza Türmen, “Toplumsal sözleşme için serbest tartışma ortamı, demokratik bir ortam gerekir. Demokrasinin ortadan kaldırıldığı bir ortamda demokratik bir anayasa yapılması düşünülemez. Bugün yaşanan olaylar AKP iktidarındaki Türkiye’nin gerçek yüzünü ortaya koydu. Otoriter bir iktidarın egemen olduğu ortamda demokratik bir anayasa yapılması nasıl beklenir? Serbest bir tartışma demokratik anayasa için vazgeçilmez bir koşuldur. Siz serbest tartışma yapılmasını nasıl umut edebilirsiniz ki? Bu gerçekçi değildir” dedi.

12 EYLÜL İLE BENZETME

Cumhur İttifakı’nın anayasa yapmak için yeterli oyu olmadığına dikkat çeken Türmen,  “AKP-MHP’nin yeni bir anayasa yapması için yeterli oyu yok. Bu durum tamamen bir aldatmaca. Ne ortam müsait ne de oy sayısı yeterli. Bunlar toplumu aldatmaya, göz boyamaya yönelik girişimler. Önce Türkiye’de demokratik bir ortam yaratılmalı. Siz önce Türkiye’ye demokrasiyi geri getirin. Hukuk devleti ilkelerini yaşama geçirin. Temel hak ve özgürlüklere saygılı bir iktidar olun ondan sonra yeni anayasayı tartışın. Bu ortamda yapılacak yeni anayasa neye yaracak? 1982 anayasası generaller tarafından yapıldı. Bugün ise apoletsiz, baskıcı, otoriterler tarafından yapılacak. Arasında hiçbir fark yok. 12 Eylül ortamıyla bugünün arasında hiçbir fark yok. Bugün yapılacak bir anayasa yeni bir otoriterliği kurumsallaştırmak ve daha ileriye götürmek dışında hiçbir işe yaramaz” ifadelerini kullandı.

“DEM PARTİ’YE İTİRAZ EDENLERE NASIL KARŞI ÇIKTIYSAK…”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için ziyaretlerine başlamış ve ilk durağı CHP Lideri Özgür Özel olmuştu. Ziyarete ilişkin, ‘sarayla müzakere edilmez’ eleştirilerinin yanlış olduğunu vurgulayan Türmen, “Görüşme yapılır. Demokrasinin koşulu budur. Herkes herkesle görüşüp, konuşmalı. Biz nasıl DEM Parti ile görüşülmesine itiraz edenlere karşı çıkıyorsak… Bu görüşmelerin yeni bir anayasaya yol açması beklenemez. Görüşmek başka bir şey, otoriter idareye sürükleyecek bir anayasa yapılması başka bir şey… “ dedi.

 

 

Tanju Tosun’dan 'yeni anayasa' açıklaması: Asıl mesele ekonomi!
Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Kaboğlu’ndan Cumhur’a yeni anayasa çıkışı: Toplumu saf yerine koyuyorlar!

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası