200’ün üzerinde ülkede ve bölgede görülen yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle dünya genelinde vaka sayısı 32 milyona yaklaştı, ölü sayısı ise 970 bini aştı. Küresel salgını durmak için düzinelerce aday insanlar üzerinde test edilirken, pazar payını ele geçirmeyi amaçlayan şirketler, yan etkilere karşı olan sorumluluğu önemli bir savaş alanı olarak görüyor.
OXFORD AŞISI İÇİN HÜKÜMETLER ASTRAZENECA'YA TAM KORUMA VE TEMİNAT SÖZÜ VERDİ
Dünyanın dört bir yanındaki aşı geliştiricileri, potansiyel bir aşı geliştirme sürecini yıllardan aylara sıkıştırıldığı için söz konusu aşıların olası yan etkileri artıyor ve bu durum beklenmedik sonuçların riskini yükseltiyor. Bu yüzden hükümetler ve ilaç şirketleri arasındaki tazminat talepleri, tedarik anlaşması müzakerelerinde kilit nokta haline geliyor. Örneğin, Oxford Üniversitesi ile bir aşı geliştiren İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca’ya tedarik anlaşmaları imzaladığı birçok ülke tarafından gelecekteki sorumluluk taleplerine karşı tam koruma verildiği açıklandı.
"AŞIDAN O KADAR EMİNİZ Kİ, TEMİNATA İHTİYACIMIZ YOK"
Ancak, Sputnik V aşı fonunu finanse eden devlete ait Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Kirill Dmitriev Reuters’a verdiği demeçte, aşıyı üreten ilaç firmalarıyla birlikte tedarik sözleşmelerindeki bazı yasal riskleri üstleneceğini ifade etti. Dmitriev, "Uzun vadeli sonuçlara güveniyoruz. Rusya aşı konusunda o kadar emin ki, alıcılardan riskler için tam koruma ya da güvence talep etmiyor ve bu Batı'daki herhangi bir aşıya karşı önemli bir ayırt edici faktör. Hepsi yasal riskler için tam teminat istiyor” ifadelerini kullandı.
"YILLARIN BİRİKİMİNE SAHİBİZ"
Dmitriev, RDIF aleyhine tazminat talepleri konusunda endişeli olmadığını, “Bunun olmayacağını biliyoruz. Çünkü Rusya’nın aşı konusunda yılların birikimine sahip. Bu konuda kendini kanıtlamış platformlara sahibiz. Bu kadar basit” sözleriyle vurguladı.
Bununla birlikte, Rusya’dan 50 milyon doz aşısı almayı planlayan Brezilya’nın Bahia eyaletinin Sağlık Bakanı, aşının yasal risklerin Rus kuruluşları tarafından taşınacağını söyledi.
Dmitriev'in yorumları, bazı bilim adamlarının, Rus hükümetinin büyük ölçekli insan denemelerini tamamlamadan önce kullanımını onayladığı Sputnik-V'nin güvenliği ve etkinliği hakkındaki endişelerini dile getirmesinden sonra geldi.
KLİNİK DENEMELER ÜÇÜNCÜ AŞAMADA DEVAM EDİYOR
Şu anda üçüncü aşama klinik deneylerine 40 bin gönüllü üzerinde devam eden Sputnik V aşısı, Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi tarafından geliştirildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Ağustos'ta corona virüse karşı geliştirilen aşıyı onaylamış ve böylelikle “Sputnik V” dünyada Covid-19 karşı tescillenen ilk aşı olmuştu. (Reuters)