Ege Postası
Geri

SATSO Başkanı: Ahilik mirasını çok iyi değerlendirmeliyiz

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Ahilik mirasının çok iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.     Kösemusul, Ahilik Haftası münasebetiyle yaptığı açıklamada, iş dünyasının...
SATSO Başkanı: Ahilik mirasını çok iyi değerlendirmeliyiz
Haberler / Güncel
22 Eylül 2013 Pazar 15:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Ahilik mirasının çok iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

    Kösemusul, Ahilik Haftası münasebetiyle yaptığı açıklamada, iş dünyasının oluşturmaya çalıştığı iş ahlakı ve etik kurallarını Ahiliğin 13. yüzyılda uygulamaya koyduğunu belirtti. Kösemusul, şunları kaydetti: “Bir taraftan toplumun inanç ve geleneklerinin, diğer taraftan ise çalışma ahlakı ve bilginin erdemi gibi iki kaynağın bileşkesi olarak şekillenen Ahiliğin izleri günümüze kadar gelebilmektedir. Bu da bize ticaret ahlakını geçmişinden bugününe kadar taşımış bir toplum olarak elimizdeki mirası çok iyi değerlendirmemiz gerektiğini gösteriyor. ”

    Günümüzde üretici ile tüketici, devlet ile millet, emek ile sermayenin barışık olduğu bir iş ortamının sağlanması yolundaki gayretlere dikkat çeken Kösemusul, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Güçlü bir ekonomik yapı ve toplumsal bütünlük için çok önemli olan birliktelik ve ortak akıl Ahilik teşkilatının aktif olduğu dönemlerde sağlanmıştır. Biz, doğasında iş ahlakını barındıran bir millet olarak, Ahilik kurallarına sonuna kadar riayet ederek global ekonomide dahi kuralları yazan taraf olma yolunda ilerlemeliyiz.Bu bağlamda Ahilik kurumunun mesleki, ticari ve toplumsal ahlakı ön planda tutan gelenekleri hatırlanarak ihtiyaç duyulan alanlarda modern sentezlerin yapılarak günümüz şartlarına uyarlanması son derece önemlidir."

    Bugün dünyada yeni yerleşen tüketici hakları, standardizasyon, kalite gibi kavramların, Ahilik kültürünün temelinde ve üzerinde özellikle durulan ilkeler olarak yüzyıllar önce belirlenmiş olduğunu dikkat çeken Kösemusul "Ne mutlu ki bize böyle bir medeniyetin torunlarıyız. Bu temelle yoğrulmuş bir milletin ticaret ahlakı dünyaya örnek olmalı. Çünkü; Ahilik, sanatın, ticaretin ve sanayinin, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür." diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası