Ege Postası
Geri

S&P, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Standart & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "B"ye indirdi. Kredi notunun görünümü "negatif"ten "durağan"a revize edildi. Not indirimine gerekçe olarak gevşek para ve maliye politikası, düşük net döviz rezerv seviyesi ve TL’nin kırılganlığı gösterildi.
S&P, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü
Haberler / Ekonomi
1 Ekim 2022 Cumartesi 09:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Standart & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "B"ye indirdi. Kredi notunun görünümü "negatif"ten "durağan"a revize edildi. Durağan görünümün, Türkiye'nin kredibilitesine yönelik dengeli riskleri yansıttığı ifade edildi.

Not indirimine gerekçe olarak gevşek para ve maliye politikası, düşük net döviz rezerv seviyesi ve TL’nin kırılganlığı gösterildi.

'TL KIRILGAN'

Kuruluştan yapılan açıklamada 2023 seçimleri yaklaşırken genel kamu açığının genişlediğine ve Türk Lirası'nın kırılganlığının arttığına dikkat çekildi. Gevşek para ve maliye politikası düzenlemeleri, düşük net döviz rezerv seviyelerinin, finansal istikrar ve kamu maliyesi üzerindeki etkileriyle birlikte, Türk Lirası'nın yenilenen oynaklığına ilişkin kırılganlığı beraberinde getirdiği belirtildi.

S&P, Türkiye'nin dış borç pozisyonunun önemli bir kredi zayıflığı olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Gelecek 12 ayda vadesi dolacak finansal ve kurumsal sektör dış borcunun Ağustos 2022 itibarıyla 182 milyar dolar olduğu, bunun da GSYH'nin yüzde 25'ine denk geldiği kaydedildi. TCMB'nin brüt döviz rezervlerinin de yaklaşık 111 milyar dolar olduğu hatırlatıldı.

Kuruluş, döviz kuru baskısı ve kötüleşen enflasyon görünümü ile bağlantılı olarak bankacılık sisteminin finansal gücü ve kamu maliyesinin daha da zayıflaması durumunda notların yeniden düşürülebileceği uyarısında bulundu.

YILSONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 74

S&P, enflasyonun bu yıl yüzde 74 olacağını tahmin etti. Yüksek enerji fiyatlarının cari açığı 40 milyar dolara, yani GSYH'nin yaklaşık yüzde 5.5'ine taşıyacağını öngördü.

Gelecek yıl enflasyonun yüzde 40.1'e, bir sonraki yıl ise yüzde 18'e ineceği tahmin edildi.

Büyüme tahminleri bu yıl için yüzde 5.2, gelecek yıl için yüzde 2.8, sonraki iki yıl için ise yüzde 3.4 olarak açıklandı.

S&P, bu yılın ilk rapor tarihinde bir değerlendirme yayımlamamıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası