Partisinin İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendiren Kılıç, ülkede uzun süredir büyük bir yönetilmezlik krizi yaşandığını söyledi. İktidarın ekonomi dâhil, ülkenin temel sorunları konusunda çözüm kabiliyetini tümden yitirdiğini vurgulayan Saadet Partili Kılıç, “Cumhuriyet tarihinin en büyük kitlesel fakirleşmesiyle yüz yüzeyiz. Türkiye keskin bir hatla adeta ikiye ayrılmış durumda. Bir yanda yoksulluk, açlık, sefalet içinde yaşayanlar. Diğer yanda lüks, şatafat, bolluk içinde sefa sürenler. Bir tarafta korkunç enflasyonun teğet geçtiği mutlu azınlık. Diğer tarafta enflasyonun altında nefes alamayan milyonlarca halk. Ülke tarihinde görülmemiş bir gelir dağılımı adaletsizliği yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.
Türkiye üretmeyi unuttu
Her fırsatta nas diyerek faize savaş açmış gibi görünen iktidarın ödediği faiz rakamlarına dikkat çeken Kılıç, “2021 Ocak-Temmuz arasında 114 milyar TL faiz ödenirken, bu yıl aynı dönemde 151 milyar TL ödenmiş. Geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 45 daha fazla faiz ödemesi yapılmış. Bu faizler kimden alınıyor? Vatandaşın cebinden ve kursağından. İktidar faiz söylemleriyle muhafazakâr kitlelere mesaj vermeye çalışıyor ama garip biçimde bu dönemde faiz kurumları olan bankalar altın devrini yaşıyor. Türkiye üretmeyi unuttu üretmeyi! Bunun en acı örneğini tarımda görüyoruz. Kayıtlı çiftçi sayısı ve ekili arazi miktarı dramatik şekilde düştü. Ülkenin tarım ve sanayideki dış bağını koparmadan, üretici kesimlere gerekli destekler verilmeden ne bu fiyatlar düşer, ne de ülke kalkınır.” diye konuştu.
Böyle bir erdem ve refleks yok
İki ay önce Arjantin’de enflasyon yüzde 60’ı aştığı ve parası aşırı değer kaybettiği için Ekonomi Bakanı Martin Guzman’ın halktan özür dileyerek istifa ettiğini hatırlatan Saadet Partili Kılıç, şunları söyledi: “Yabancı ülkelerde bakanların, yöneticilerin hataları örtbas edilmiyor, görmezden gelinmiyor, hiçbir şey olmamış gibi davranılmıyor. Bir başarısızlık yaşandığında, yaptıkları hatalar ortaya çıktığında utanıyorlar, sorumluklarını kabul ederek istifa ediyorlar. 20 yıldır iktidarda olan Ak Parti’de çok daha ağırları yaşanmasına rağmen böyle bir erdem ve refleks yok. Halk yoksulluktan kıvranırken iktidardakilerin duyarsızca lüks ve şatafat içinde yaşaması. Kamu ihalelerinin ve kaynaklarının dar bir çevre arasında paylaşılması. Zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bu düzen. Bunlar iktidarın alametifarikaları olabilir ama bizim içimize sinmiyor, sinmeyecek.”
Nasıl bir miras bırakıyorlar?
AK Parti yönetiminin nasıl bir miras bıraktığı sorusuna da cevap veren Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu dönem nasıl hatırlanacak? Yoksulluktan kıvranan bir halk, derinleşen ekonomik kriz, hukuksuzluklar, adaletsizlikler, yeri göğü kaplayan yolsuzluklar, üç beş maaş birden alan azınlıklar, yozlaşma, çürüme, ahlaki çöküntü, haksız zenginleşmeler, gelir adaletsizliği uçurumu, yargıdaki siyasallaşma, toplumu boğan korku iklimi. Hangi birini sayalım! İnsanımız artık yeni bir başlangıç istiyor. Biz Saadet Partisi olarak bu başlangıcın öncüsü olmaya talibiz. Ayrıcalıklı küçük bir zümrenin değil, bütün bir millet olarak insanca yaşamın gerçekleştiği adil bir düzeni kurmaya talibiz. Tecrübe, gelenek, liyakat, kurumsallaşma, bilgi, analiz, istişare kavramlarını yönetime hâkim kılmaya talibiz.”