Sabancı’dan Balıkesir’e rüzgar santrali yatırımı
Sabancı Holding bünyesinde bulunan Enerjisa, Alman E.ON ile Balıkesir’e rüzgar elektrik santrali (RES) kurdu. Şirketin, Çanakkale ve Dağpazarı’nın ardından devreye aldığı üçüncü rüzgar santrali olan Balıkesir RES, senede tahmini 524...
Sabancı Holding bünyesinde bulunan Enerjisa, Alman E.ON ile Balıkesir’e rüzgar elektrik santrali (RES) kurdu. Şirketin, Çanakkale ve Dağpazarı’nın ardından devreye aldığı üçüncü rüzgar santrali olan Balıkesir RES, senede tahmini 524 GWh (gigawatt) elektrik üretecek.
Santralin açılış töreni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve E.ON Yönetim Kurulu Üyesi Jorgen Kıldahl’in katılımı ile yapıldı.
Törende Türkiye’nin enerji kaynaklarını artırması gerektiğini vurgulayan Taner Yıldız, “Nükleer ve doğalgaz gibi kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Elektrik üretimimizi de artırmamız gerekiyor.” dedi.
Yıldız, Alman E.ON’un Enerjisa ile ortaklığının yabancıların Türkiye’ye duyduğu güvenin emaresi olduğunu dile getirdi.
11 milyar dolar tutarında yatırımın hatır için yapılamayacağını kaydeden Yıldız, “Balıkesir RES ile 30-40 seneye dayanan ortaklığın, bir evliliğin çerçevesi çizilmiş oluyor. O açıdan Türkiye yalnızca enerji sektörüyle değil onun en önemli gerekçesi olan siyasi istikrarla beraber ve siyasi istikrarın sürdürülebilirliğiyle beraber bunları gerçekleştirmiş oluyor. “ ifadelerini kullandı.
10 yıl kadar önce yok denebilecek kadar rüzgar santrali olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Bunların önü açıldı. Tarifeler tartışıldı. Kanunlar tartışıldı. Mevzuatlar tartışıldı ve hamdolsun geldiğimiz noktada 2 bin 400 megavat civarında rüzgar santralimiz var. İşletmeler yatırımlara devam ediyor.” diye konuştu.
“TÜRKİYE, DÜNYANIN BÜYÜME HIZINDAN DAHA HIZLI BÜYÜYOR”
Dünyanın büyüdüğünü ama Türkiye’nin dünyanın büyüme hızından daha hızlı büyüdüğünü dillendiren Bakan Yıldız, şunları söyledi:
“10 yıl öncesinde enerji yatırımları şu anki yatırımların hemen hemen yarısı kadardı. Sayın Başbakanımızın bizim için çizdiği 2023 yılı hedeflerini şu anki durumun iki katına çıkarmaya çalışacağız. Şu anki bulunduğumuz noktadan tam 2 katı kadar daha enerji üretemeye ihtiyacımız var. Bunların hepsi kullanılacak.”
10 yıl önce özel sektörün üretimdeki payının kurulu güç olarak yüzde 34’lerde olduğunu anımsatan Yıldız, “Şuanda yüzde 63 civarında. Biz bu pay kısa ve orta vadede yüzde 75’lere kadar taşıyacağız. Özel sektör payının arttığı ve yatırımların özel sektör aracılığıyla yapıldığı bir ortamda özel sektör dinamizmine ve özel sektörün sağlığına dikkat edeceğiz.” dedi. Taner Yıldız, Haziran ayının sonuna kadar Türkiye’deki bütün elektrik dağıtım hizmetlerinin tamamını da özelleştireceklerini sözlerine ekledi.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da 2005 yılında çıkarılan mevzuata göre hareket ederek yatırım yaptıklarına işaret etti. Taner Yıldız ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na katkılarından ötürü teşekkür etti. Sabancı, “Bugün geldiğimiz noktada o gün ki hedefimiz 15 bin megawatt (MW) idi. Enerjisa 2 bin ’yi geçerek bugün itibariyle 5 bin MW’ye ulaştı. Bu sene yeni bir ortağımız var. Dünyanın lider şirketlerinden e-on ile hedeflerimizi yenileceğiz.” diye konuştu.
E.ON Yönetim Kurulu üyesi Board Member da Türkiye’nin enerji piyasasının çekici bir piyasa olduğunu ve ekonomisini düzelttiği için talebin arttığına vurgu yaptı.