Ege Postası
Geri

Sağ kalan astronot hayvanlar, kamera karşısında

Rusya’nın bir ay önce uzaya gönderdiği fare, kertenkele, salyangoz ve diğer hayvanlardan sağ kalanların görüntüsü yayınlandı. Görüntüde hayvanların kapsülden çıkarılması, Moskova’ya götürülmesi ve bilim adamlarının testlerini...
Sağ kalan astronot hayvanlar, kamera karşısında
Haberler / Dünya
22 Mayıs 2013 Çarşamba 11:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Rusya’nın bir ay önce uzaya gönderdiği fare, kertenkele, salyangoz ve diğer hayvanlardan sağ kalanların görüntüsü yayınlandı. Görüntüde hayvanların kapsülden çıkarılması, Moskova’ya götürülmesi ve bilim adamlarının testlerini sürdürmeleri de yer alıyor.

Bilim adamları astronot hayvanları taşıyan Bion-M’in iniş yaptığı bölgeye acil olarak mobil laboratuar ve helikopterlerle ulaştı. Moskova’nın 1200 kilometre güneydoğusunda bulunan Orenburg kentinde hayvanların ağırlıkları ve hücre yapıları ile ilgili ilk testler yapıldı.

Astronot hayvanlardan alınacak örnekler, Rusya’nın dışında ABD, Avrupa ülkeleri, Ukrayna ve Kazakistan’a da gönderilecek.

Rusya’nın uzaya gönderdiği hayvanların yarıdan fazlası yaşamlarını yitirirken, farelerin bir kısmı, kertenkele, bitki tohumları ve diğer mikroorganizmalar canlı olarak dönebildi.
Rusya’nın Orenburg kentine iniş yapan uzay mekiğindeki canlı kalan hayvanlar, testlerden geçirilmek üzere Moskova’da bulunan araştırma merkezine nakledildi.

Dört hafta süren uzay yolculuğu boyunca 70’den fazla deney yapıldı. Moskova Tıbbi ve Biyolojik Problemler Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Bion-M N1 test başkanı Vladimir Siçev, “Kertenkeleler yaşıyor. Farelerin yarısı öldü. Bunu bekliyorduk. Moğol farelerinin ise tamamı öldü. Hayvanlar ilk kez uzayda, tek başlarına bu kadar uzun süre kaldı.” dedi.

Soyuz-2.1a roketinin taşıdığı Bion-M N1 uzay aracı Baykonur uzay üssünden 19 Nisan’da uzaya gönderilmişti. Gemide 45 fare, 15 kertenkele, 18 Moğol faresi, 20 salyangoz, çeşitli mikroorganizmalar, tohum ve bitkiler bulunuyordu.

Rusya Federal Uzay Ajansı'nın 17 yıl önce gerçekleştirdiği al yanaklı maymunlar, kertenkeleler ve amfibileri uzayda 15 günlük bir yolculuğa çıkarmıştı.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların astronotların uzay ortamında nasıl etkilendiklerini belirlemek için yapılıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası