Ege Postası
Geri

Sağlık Bakanlığı HPV aşısıyla ilgili sessizliğini koruyor

Human Papillomavirus (HPV) aşısı ülkemizdeki ulusal aşı takviminde yer almıyor. Aşının fiyatı pahalı olduğundan aşıya ulaşmakta sıkıntı yaşayan vatandaşlar tepkilerini sosyal medyadan dile getirdiler.
Sağlık Bakanlığı HPV aşısıyla ilgili sessizliğini koruyor
Haberler / Güncel
10 Ağustos 2023 Perşembe 10:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ZİLAN PENBEGÜL-EGEPOSTASI- Geçtiğimiz aylarda sık sık gündeme gelen HPV aşısının ücretsiz olması gerekliliği hakkında birçok sosyal medya kullanıcısı paylaşımda bulunarak yetkililere bu konu ile ilgili çağrıda bulunmuşlardı. Öte yandan konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı, 6 Şubat deprem felaketlerinden önce  HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınacağı ve ücretsiz olacağına ilişkin bir yol haritası oluşturduklarını açıklamışlardı. Ancak üzerinden aylar geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı’ndan ses çıkmıyor.

İLK DOZ 11-12 YAŞINDA OLMALI

HPV aşısı, Human Papillomavirus (HPV) adlı virüse karşı bağışıklık sağlamak amacıyla kullanılan bir aşıdır. Bu aşılar, çeşitli HPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar. HPV, cinsel temas yoluyla bulaşan bir virüstür ve bazı tipleri rahim ağzı kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerine yol açabilir. Fakat bu aşıyı olmak için HPV taşıyıcısı veya hastası olmak gerekmiyor. Aşılanan bireyler, HPV'nin neden olduğu rahim kanseri, penis, ağız, boğaziçi kanseri ve genital siğiller gibi hastalıklardan korur. Genellikle 11-12 yaşlarındaki çocuklar için aşının ilk dozu önerilirken, uzmanlara göre 9 yaşından itibaren de uygulanabileceği belirtiliyor.

TEK DOZU 2 BİN LİRA

Birçok ülkede ücretsiz olan bu aşı Türkiye'de hala ücretli ve ulusal aşı takviminde yer almıyor. Üç doz olunması önerilen aşının tek bir doz fiyatı 2023 yılında yaklaşık 2 bin TL’ye kadar yükseldi.

SGK'nın karşıladığı bir hizmet kapsamında bulunmamasına rağmen geçtiğimiz aylarda emsal niteliğinde bir karar alınarak, SGK'dan aşı bedeli yasal faiziyle tazmin edilmişti.

Bu karardan sonra HPV aşısıyla ilgili sevindirici bir haber de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan gelmişti. Bakan Koca, "HPV aşısının uygulanması konusunda da bir çekincemiz asla yok ancak ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk kararlar alınmasının kimseye de bir faydası yok. Bu açıdan, yaptığımız planlamaya göre, yaş gruplarını ve medeni hâl durumlarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız; belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağımızı ve kapsamını kademe kademe genişleteceğimizi ifade etmek isterim." demişti.

HPV AŞISI ETKİLİ BİR YÖNTEM

Hala aşıyla ilgili somut bir adım atmayan Sağlık Bakanlığı’nın aşılanacak bireyler için belirlediği kriterler de uzmanlar ile ters düşüyor. Çünkü aşı, enfeksiyon riskini azaltarak HPV ile ilişkili sağlık sorunlarını önlemede etkili bir yöntem. Aşının özellikleri ve kullanımı, uzmanlar tarafından belirlenen yönergeler doğrultusunda kadınlar ve erkeklerde henüz cinsel ilişkiye girilmeyen dönemlerde yapılması gerekmektedir. Aşının tam manasıyla koruyucu olabilmesi için yapılması gereken yaş ergenliğe geçmeden önceki dönem yani 9-12 yaş aralığıdır.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası