Sağlık çalışanları şiddete karşı eylem yaptı
Türk Tabipleri Birliği ve çeşitli sağlık mesleği örgütleri, sağlıkta şiddeti protesto etmek için iş bırakıp, eylem yaptı. İstanbul’daki sağlık çalışanları da İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanıp,...
Türk Tabipleri Birliği ve çeşitli sağlık mesleği örgütleri, sağlıkta şiddeti protesto etmek için iş bırakıp, eylem yaptı. İstanbul’daki sağlık çalışanları da İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanıp, İstanbul Sağlık Müdürlüğü’ne yürüdü. Basın açıklamasında şiddeti doğuran koşulların ortadan kaldırılması istendi.
Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıl dönümünde sağlık çalışanları, sağlıkta şiddete dikkat çekmek ve çözüm taleplerini dile getirmek amacıyla ülke genelinde eylem yaptı. Türk Tabipleri Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sağlık meslek örgütü bir günlüğüne iş bıraktı.
İstanbul’daki sağlık çalışanları da sabah saatlerinden itibaren İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastaneleri önünde toplandı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçen gruplar, Millet Caddesi üzerinde birleşti. Sağlık çalışanları taşıdıkları pankart ve dövizler ile sloganlar eşliğinde İstanbul Sağlık Müdürlüğü’ne kadar yürüdü.
Sağlık Müdürlüğü önündeki eylem, Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından geçtiğimiz yıl öldürülen Dr. Ersin Arslan için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. ‘Sağlıkta şiddet sona ersin’ yazılı pankart açıp slogan atan grup, düdük çalıp alkışlarla sağlıkta şiddeti protesto etti.
Grup adına basın açıklamasını ise Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Ada Çerkezoğlu yaptı. Mevcut sağlık sisteminin sağlık çalışanları ile hasta ve hasta yakınlarını karşı karşıya getirdiğini iddia eden Çerkezoğlu, bunun da şiddeti doğurduğunu savundu. Hükümetin sağlık politikalarını eleştiren Çerkezoğlu, şiddeti doğuran ve besleyen sistemin değişmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Sağlık çalışanlarının sadece hasta ve yakınlarının şiddetine maruz kalmadığını ifade eden Ali Çerkezoğlu, hükümetin ve idarecilerin dil ve üslubunun da sağlık çalışanları için şiddet unsuru oluşturduğunu öne sürdü.
Çerkezoğlu, “Dr. Ersin Arslan Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Aradan bir yıl gençti ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında şiddet görmeye devam ediyor. Son bir yıl içerisinde genç bir doktor olan Melike Erdem sisteme isyanını kendi canı ile ödedi. Diyarbakır Dicle Hastanesine yoğun bakım hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakam doktor dövüyor. Hastane müdürü sağlık çalışanını kovalıyor. Şiddet bitmek bilmiyor dedi” şeklinde konuştu.
Basın açıklaması sırasında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri de İl Sağlık Müdürlüğü önünde güvenlik önlemi aldı.