İzmir'de sağlık çalışanları, tüm hastanelerde iş bırakma eylemi yaptı. Merkezi eylem ve basın açıklaması için İzmir Atatürk Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde toplanan sağlık çalışanları, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, vazgeçmeyeceğiz", "Vazgeçmiyoruz, gitmiyoruz" yazılı dövizler taşıyıp "Hakkımız olanı alacağız" pankartı açtı.
"YARIN DA BURADA OLACAĞIZ"
Sloganlar atarak hükümete tepki gösteren sağlık çalışanları adına basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkan Lütfi Çamlı okudu. Açıklamada şöyle denildi:
"Toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri ne bizim emeğimizi ne de toplumun sağlığını umursamaktadır. Ancak iş özel sağlık işletmeleri ve zenginleri korumaya gelince ise hiçbir sınır tanımamaktadır. Salgın döneminde dahi bu anlayıştan vazgeçmemişlerdir. Yüz binlerce insanımız, yüzlerce hekim, sağlık çalışanı yaşamını yitirirken onlar, sağlık sisteminin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmiş; bunca emek ve fedakarlığımıza rağmen bir de bizlere ‘Gidiyorlarsa gitsinler’ demişlerdir. Salgının en zor günlerinde, bilimsel olmayan salgın yönetiminize rağmen biz tüm fedakarlığımızla buradaydık; önceden de olduğu gibi yarın da burada olacağız. Bizi duymazdan, görmezden gelip yok sayanlara; sesimize kulaklarını tıkayanlara, 'Varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Gerekirse yurt dışından ülkemize dönmek isteyenleri davet eder, istihdam ederiz' diyerek bizi değersizleştirenlere karşı emeğimize, mesleğimize, geleceğimize hep birlikte bir kez daha sahip çıkmak için artık 'g(ö)rev' zamanıdır. Sorunlarımızın çözümü ancak kendi mücadelemizle olacaktır. İşte bu nedenle emeğimiz, haklarımız, sağlığımız ve acil taleplerimizin karşılanması için 14-15 Mart 2022 Pazartesi ve Salı günleri bütün Türkiye’de bütün sağlık kurumlarında 'g(ö)rev'deyiz."
"İNSANCA ÜCRET İSTİYORUZ"
Taleplerin de sıralandığı basın açıklaması şöyle devam etti:
"Bizleri mutsuz, hastaları mağdur eden; sağlığı ticarete, hastaları müşteriye, hastaneleri ticarethanelere dönüştüren sağlık anlayışı iflas etmiştir. Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getiren bu çalışma koşullarının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Emeğimizin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenirken tüm bu yaşadıklarımızın sorumlusunun yıllardır uygulanan yanlış sağlık politikaları olduğunu biliyoruz. Emeğimizin karşılığını alamadığımız bu çalışma koşullarına, sağlık alanında yaşanan şiddete artık tek bir gün bile tahammülümüz kalmadı. Oyalama istemiyoruz. Daha fazlasını değil, yalnızca hakkımız olanı istiyoruz. Şiddetin olmadığı, baskı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları, emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz. Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz." (ANKA)