İzmir'in Karaburun ve Urla ilçelerinin, Türkiye'de yaşlı nüfus sıralamasında ön saflarda yer alması nedeniyle pilot bölge olarak seçilen Urla Devlet Hastanesi'nde açılan 'Yaş Alma Okulu'nda, geçen aralık ayından itibaren, 65 yaş üstü kişilerin daha iyi ve sağlıklı koşullarda yaş almasını sağlamak amacıyla 2 aylık periyotlar halinde, haftanın 2 günü 65 yaş üstü kişilere ücretsiz eğitim verilmeye başlandı. Bu kapsamda eczacı, nörolog, psikolog ve diyetisyenler tarafından katılımcılara yaşam kalitesinin arttırılması ve korunması içerikli genel yaşlılıkla ilgili eğitimler verilirken, fizyoterapistler tarafından da egzersizler uygulamalı olarak gösterildi.
Yaş Alma Okulu'nda, ikinci dönem eğitim gören 12 ileri yaş grubu öğrenci, okulu tamamlama ve katılım belgesi alma sevinci yaşadı. Sekiz hafta boyunca egzersiz eğitimi gördükleri üç fizyoterapistten biri olan, Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Fizyoterapisti Kutay Kaşlı'nın son ders egzersiz çalışması sonrası katılımcılara belgeleri takdim edildi. Urla Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Sibel Karol'un elinden belgelerini alan ikinci baharlarındaki öğrenciler, yeni edindikleri arkadaşlarından ayrılmanın ve çok memnun kaldıkları eğitimlerin sona ermesinin hüznünü de yaşadı.
Urla Devlet Hastanesi Fizyoterapisti ve aynı zamanda 'Yaş Alma Okulu' eğitmenlerinden İbrahim Kartal, bu okulun Türkiye genelinde ilk kez Urla Devlet Hastanesi'nde proje olarak başladığını vurgulayarak, "Projenin amacı 65 yaş üstü yaşlılarımızın ileride oluşabilecek depresyon, Alzheimer, yanlış ilaç kullanımı gibi durumlar hakkında bilgilendirerek, sağlıklı bir şekilde yaş almalarına yardımcı olmak. Şimdi ikinci mezunlarımızı verdik, hemen akabinde de yeni grup açılacak. Sadece hastanemizin yer aldığı Urla'dan değil, İzmir ve diğer bölgelerden 65 yaşından 100 yaşına kadar, herhangi belirgin bir sıkıntısı olmayan herkesi kabul ediyoruz. Katılımcılarımızla birebir ilgilenmek ve eğitim alanının çok geniş olmamasından dolayı en fazla 12 kişi kaydediyoruz" diye konuştu.
SAĞLIKLI YAŞ ALINMASI İÇİN İZLENMESİ GEREKEN ADIMLARI ANLATTILAR
Urla Devlet Hastanesi 'Yaş Alma Okulu'na Çeşmealtı'ndan katılan 71 yaşındaki Şenay İnceoğlu, sağlıklı yaş almaları için ileri yaş grubuna yönelik verilen eğitimlerin kendileri için oldukça faydalı geçtiğini belirterek, "Omuzumdaki kas yırtığı nedeniyle fizik tedavi görürken, fizyoterapist Ceren Hanım'ın 'Yaş Alma Okulu'ndan bahsetmesi ve 'sizi de kaydedelim' demesi üzerine konudan haberdar oldum ve kaydımı yaptırdım. Okul başladıktan sonra uzman doktorlar gelerek, bizlerle uzun uzun konuşup, ileri yaşta fiziksel ve ruhsal açıdan zinde olmamız ve kimseye bağımlı olmamamız için; neler yapıp, neler yapmamamız gerektiğini anlattı. Sağlıklı yaşlanmamız için bir taraftan yaşımıza ve kapasitemize göre egzersizler yapmamızı, doğru ve dengeli beslenmemizi, bol su tüketmemizi tavsiye ederken, diğer taraftan sosyal iletişimi canlı tutmamızın, hobiler edinmemizin, düzenli uyku uyumamızın, sağlık kontrollerimizi düzenli yaptırmamızın, ilaçlarımızı aksatmamamızın, sigara, alkol ve stresten uzak durmamızın önemine dikkat çektiler. Hareketsiz kalmamızı söylediler. Yaşlılık hastalıklarından korunma yolları için izlenmesi gereken adımları anlattılar. Bizlere 'öğrenmenin yaşı yoktur' dediler ve bunu burada verdikleri eğitimlerle de gösterdiler" dedi.
"OKULUN ÇOK FAYDASINI GÖRDÜM"
Haftada iki gün, bir saat boyunca egzersizler yaptıklarını belirten Şenay İnceoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fizyoterapist hocalarımızın okulda yaptırdığı egzersizleri evde de uyguluyoruz. Okul öncesi kaslarım oldukça sertti, egzersizler sayesinde yumuşadı, eklemlerim rahatladı. Artık kendimi daha dinç hissediyorum. Bazı vücut ağrılarından arınmış, günlük işlerimi daha kolay, rahat ve sıkıntısız yapar oldum." (DHA)