Ege Postası
Geri

Sağlıkta ‘2 dakika’ krizi: Şiddeti, yanlış tedavileri ve malpraktisleri arttırır!

Sağlık Bakanlığı uygulaması Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden muayene süresinin 2 dakikaya düşmesi sağlık emekçilerinin tepkisine yol açtı. İzmir Tabip Odası başkanı Ceyhun Özyurt, “5 dakika bile tartışılan bir süreydi. Bunun 2 dakikaya inmiş olması sıkıntıyı daha da arttıracak. 5 dakikada bile hastayı dinlemek, şikayeti nedir, nereden başlıyor, ne zaman başladı, hangi sıklıkta oluyor diye sorarak hastanın öyküsünü almayı bile 5 dakikada yapamayız” dedi. SES İzmir 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Hava Akcan ise, “Koruyucu değil, talep odaklı bir sağlık sistemindeyiz. Hastaneler, Aile Sağlık Merkezleri kışkırtılmış sağlık sistemine hizmet ediyor. Bugün geldiğimiz nokta bunun tıkandığının göstergesi. Sağlıktaki performans sistemi ya da sağlıkta dönüşüm politikasının getirdiği son nokta. Artık randevulara yetişemiyorsunuz. Şehir Hastanelerinin açılması ve özel hastanelerin artması, insanların özele teşvik edilmesinin altında sağlıkta dönüşüm politikaları var” ifadelerine yer verdi.
Sağlıkta ‘2 dakika’ krizi:  Şiddeti, yanlış tedavileri ve malpraktisleri arttırır!
Haberler / Güncel
8 Mayıs 2024 Çarşamba 17:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Türkiye’de devlet hastanelerinde hastalar için randevu bulmak zorlaşırken, doktorlar ise muayene  süresinin yetersizliğine dikkat çekiyor. 

2 DAKİKADA MUAYENE

5 dakikalık muayene süresi tartışılırken bu sürenin 2 dakikaya düşürüldüğü görüldü. Dünya Sağlık Örgütü, bir hastaya ayrılması gereken asgari muayene süresi 20 dakika olarak belirlendi.

“HASTA ÖYKÜSÜ BİLE ALINAMAZ”

İzmir Tabip Odası Başkanı Ceyhun Özyurt, 5 dakikalık sürenin bile yetersiz olduğuna dikkat çekerek, “5 dakika bile tartışılan bir süreydi. Bunun 2 dakikaya inmiş olması sıkıntıyı daha da arttıracak. 5 dakikada bile hastayı dinlemek, şikayeti nedir, nereden başlıyor, ne zaman başladı, hangi sıklıkta oluyor diye sorarak hastanın öyküsünü almayı bile 5 dakikada yapamayız. Hem hasta hakları için hem doktor iş yükü için çok olumsuz bir durum. 2 dakikaya çekmek bu durumu daha da olumsuz hale getirir” ifadelerini kullandı.

HEM DOKTOR HEM HASTA SAĞLIĞI İÇİN ARTTIRIN!

2 dakikalık muayenenin sağlıkta şiddeti tetikleme ihtimali olduğuna dikkat çeken Özyurt, “ Sağlıkta şiddeti arttırma ihtimali var. 2 dakikada kendini ifade etmeyen hastanın ne yapabileceğini kestirmek mümkün değil. Hasta, ‘ben daha bir şey anlatamadım’ diyebilir. Bu da şiddeti tetikleyebilir. Biz bu 5 dakikanın uzatılması gerektiğini belirtiyoruz. Hem hastanın hem de doktorun sağlığı için önemli. İkisi de tıbbın en önemli iki kuralından biri. Bu süre kısıtlamaları hem hasta sağlığı hakkına hem de doktor sağlık hakkına aykırı” ifadelerine yer verdi.

“HEM ŞİDDETİ HEM YANLIŞ TEDAVİLERİ HEM DE MALPRAKTİSLERİ ARTTIRIR”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Hava Akcan ise konuya ilişkin açıklamasında, “Bir sendika ya da diğer sağlık  meslek örgütleri olarak şunu söylüyoruz; sağlık 5

dakikaya sığmaz. Kaldı ki 2 dakikaya sığsın. 2 dakikada yaşlı bir hastayı, okuma yazmayı bilmeyen hastayı nasıl mauneye edeceksiniz? Biz 5 dakikayı değil Dünya Sağlık Örgütünün açıkladığı, hasta-hekim ilişkisinde en iyi ve standart uygulama olan 20 dakikayı savunuyoruz. Sağlıktra şiddeti bırakın yanlış teşhisleri ve tedavileri de arttıracak. Bunların karşısında hem şiddet hem de Malpraktisleri de arttırır” dedi.

“PERFORMANS VE DÖNÜŞÜM POLİTİKASININ GETİRDİĞİ SON NOKTA”

Muayene sürelerinin 2 dakikaya sığdırılmasındaki en büyük etkenin istihdam olduğunu aktaran Hava Akcan, “Koruyucu değil, talep odaklı bir sağlık sistemindeyiz. Hastaneler, Aile Sağlık Merkezleri kışkırtılmış sağlık sistemine hizmet ediyor. Bugün geldiğimiz nokta bunun tıkandığının göstergesi. Sağlıktaki performans sistemi ya da sağlıkta dönüşüm politikasının getirdiği son nokta. Artık randevulara yetişemiyorsunuz. Şehir Hastanelerinin açılması ve özel hastanelerin artması, insanların özele teşvik edilmesinin altında sağlıkta dönüşüm politikaları var” ifadelerine yer verdi.

İNSANCA MUAYENE

Toplum ve hekim sağlığına dikkat çeken Akcan, “Sağlık hizmetlerinin basamaklandırılarak hizmete geçilmesi. Hem toplumun hem de sağlık çalışanlarının sağlığüı için insanca muayene ve tedavi hepimiz için gerekiyor. Sağlıklı bir toplum sağlıklı bir gelecek demek” ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası