Ege Postası
Geri

Sahil Güvenlik’ten ‘mültecilere sopalı müdahale’ açıklaması

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Dikili Bademli açıklarında düzensiz göçmen taşıyan bir bota müdahale edilmiş ancak göçmenlerin can güvenliğinin riske girmesi nedeniyle durdurulamamıştır" denildi. Sahil Güvenlik’ten ‘mültecilere sopalı müdahale’ açıklaması
Sahil Güvenlik’ten ‘mültecilere sopalı müdahale’ açıklaması
Haberler / Ege
14 Mart 2016 Pazartesi 12:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'in Dikili İlçesi açıklarında fark edilen ve Sahil Güvenlik ekiplerinin 'dur' ikazına uymayan bottaki mülteciler, kaçışını sürdürdü. Sahil Güvenlik ekiplerinin, motorunu hareketsiz kılma ve yakıt hortumunu kopartma çabalarında başarılı olamaması üzerine, mülteciler yoluna devam etti.

MÜLTECİ BOTU DURDURULAMADI
12 Mart Cumartesi günü saat 05.10 sıralarında, İzmir'in Dikili İlçesi'ne bağlı Bademli açıklarında bir mülteci botu bulunduğu bildirilen Sahil Güvenlik ekipleri, harekete geçti. Türk Sahil Güvenlik botu, saat 06.05’te Bademli Killik Burnu'na 3.8 mil uzaklıkta mülteci botunu tespit etti. Mültecilere botu durdurmaları konusunda ikazda bulunuldu. Ancak bottakiler durmamakta ısrar edip, Yunanistan'ın Midilli Adası'na doğru ilerleyişlerini sürdürdü. Bunun üzerine görevliler, göçmen botunun pervanesini durdurmak maksadıyla halat attı. Ancak bu girişimden bir sonuç alınamadı. Bunun ardından, Sahil Güvenlik botundan göçmen botuna uzatılan tahta sopalarla, motorunun yakıt hortumunun kopartılmasına veya motorun durdurulmasına çalışıldı. Ancak bu çabalar da bir sonuç vermedi. Görevliler mültecilerin canlarını tehlikeye atmamak için bota çarpma yöntemine ise başvurmadı. Bottaki mülteciler tüm ikazlara rağmen, durmayıp ilerleyerek, Midilli'ye ulaştı.

MÜLTECİLER GÖRÜNTÜ ÇEKTİ
Midilli Adası'na ulaşmayı başaran mülteciler, Türk sahil güvenlik görevlilerinin botlarını durdurma girişimlerini kaydettikleri video görüntüsünü İngiliz BBC kanalına verdi. BBC tarafından verilen haberde Türk sahil güvenlik görevlilerinin mülteci botuna sopayla vurduğuna da yer verildi.

GÖRÜNTÜLER YAYINLANDI
Bu gelişmelerin ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın internet sitesinde göçmen botunun durdurulma çalışmalarının yer aldığı, Sahil Güvenlik görevlileri tarafından çekilen görüntüler yayınlandı. Mültecilerin hayatını riske etmemek için diğer bir engelleme yöntemi olan çatma/çarpma yöntemine başvurulmadığı kaydedildi. Yapılan tüm işlemler süresince göçmenlere herhangi bir zarar verilmemesine azami özen gösterildiği vurgulandı.




SAHİL GÜVENLİK'TEN VİDEOLU CEVAP
BBC Türkçe'nin yayınladığı Türk Sahil Güvenlik'in Suriyeli mültecilerin botuna sopalarla vurduğu iddia edilen görüntüler üzerine, Sahil Güvenlik işin aslını gözler önüne seren bir video ile yanıt verdi.

BBC Türkçe geçtiğimiz gün, Sahil Güvenlik'in Suriyeli mültecilerin botuna sopalarla vurarak insanlık dışı bir uygulamada bulunduğunu yazmıştı. Cevap videolu bir şekilde geldi.

BOTUN MOTORU DURDURULMAYA ÇALIŞILDI
Türk Sahil Güvenlik görevlilerinin, Ege denizinde kaçak yollardan Yunanistan'a geçmeye çalışan göçmen botuna sopalarla vurduğu görüntüye verilen videolu cevapta, sopalarla botun motorunun durdurulmaya çalışıldığı ifade edildi.

Sahil Güvenlik ekibi tarafından, hareket halindeki botun halatla durdurulmasına mülteciler tarafından engel oluşturulduğu için, pervanesine ve motoruna zarar vererek durdurma yöntemi denendiği açıklandı. BBC Türkçe'nin haberlerinin yanlış bir izlenim oluşturmak amacıyla yapıldığı ifade edildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;



HAREKET HALİNDEKİ BOTU DURDURMA YÖNTEMİ
"Hareket halinde çok fazla sayıda düzensiz göçmen taşıyan bir botu durdurmak için uygulanabilecek yöntemler sınırlıdır. Bota çatma yapılarak durdurulmaya çalışılması yöntemi, göçmen botunun batmasına ve göçmenlerin hayatının riske atılmasına neden olması nedeniyle uygulanmamaktadır.

Diğer bir yöntem olan botun önüne halat atılarak durdurulmaya çalışılması durumunda göçmenler manevra yaparak halattan kaçınabilmektedir.

PERVANESİ DURDURULMAYA ÇALIŞILDI
Elde edilen tecrübeler neticesinde göçmen botunun motoruna veya pervanesine zarar vererek durdurmanın en iyi yöntem olduğu tespit edilmiştir ve bu yöntem uygulanmaktadır.

"GÖÇMENLERE ZARAR VERİYOR" ALGISI OLUŞTURMAYA ÇALIŞTILAR
Ancak, Sahil Güvenlik Botlarının göçmen botunun motorunu bozmak maksadıyla yaptığı bu müdahalelerinin doğrudan göçmenlere zarar vermeye yönelik olduğu şeklinde bazı medya organları tarafından yanlış bir izlenim oluşturulmak istendiği görülmektedir. Bahse konu görüntüde de bottaki mültecilere değil motorun durdurulmasına yönelik müdahale vardır. Sahil Güvenlik Komutanlığı, önce insan hayatı prensibiyle hareket ederek 2015 yılında 91.611 göçmeni denizden sağ olarak kurtarmıştır."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası