Ege Postası
Geri

Şahin: Darbecilerin getirdiği maddelere sahip çıkarak sivil anayasa yapılmaz

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yeni anayasa yapım çalışmalarında uzlaşma sağlanamamasının nedeninin muhalefet partilerinin 1961 ve 1980 darbesiyle anayasaya giren maddelere sahip çıkması olduğunu...
Şahin: Darbecilerin getirdiği maddelere sahip çıkarak sivil anayasa yapılmaz
Haberler / Politika
20 Nisan 2013 Cumartesi 15:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yeni anayasa yapım çalışmalarında uzlaşma sağlanamamasının nedeninin muhalefet partilerinin 1961 ve 1980 darbesiyle anayasaya giren maddelere sahip çıkması olduğunu söyledi. Şahin, "Cumhuriyeti kuran ecdadımız, başta Mustafa Kemal Atatürk 1924 Anayasası'nı yaptığında bu maddeler yoktu. 1961 ve 1982 Anayasası ile geldi bunlar. Yani darbeciler getirdi. Hem 'sivil bir anayasa yapacağız diyeceksiniz' hem de darbecilerin getirdiği maddelere sonuna kadar sahip çıkacaksınız. Böyle bir mantıkla anayasa yapılabilir mi'" dedi.



Mehmet Ali Şahin, Ak Parti Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanlığı 7. Bölge toplantısı için geldiği Gaziantep’te yeni anayasa süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Amaçlarının darbe ürünü anayasadan kurtulmak olduğunu ifade eden Şahin, hedeflerinin çağdaş bir anayasayı Türkiye’de yürürlüğe koymak olduğunu ifade etti. Anayasa çalışmalarında sona yaklaşıldığı bilgisini veren Şahin, 9 bölümden oluşacak anayasanın bu ayın sonunda siyasi parti gruplarınca Meclis Başkanlığı'na verilen tüm bölümlerinin gözden geçirileceğini kaydetti.

Anayasa metni üzerinde mutabakat sağlanan madde sayısının 30’u geçmediğini belirten Şahin, şu açıklamalarda bulundu: "Çalışmalarımız sürüyor ancak üstünde mutabakat sağladığımız madde sayısı maalesef 30’u geçmiyor. Yani dörtte bir beşte bir nispetinde. Bizim anayasa değişiklik önerimiz 104 maddeden ibaret. Biz daha dar, daha kısa, daha az maddeli bir anayasa değişikliği önerdik. Mesela Cumhuriyet Halk Partisi’nin anayasa değişikliği teklifi 154 maddeden ibaret. Diğerlerinin de buna yakın maddelerden oluşan anayasa değişikliği teklifleri var. Şunu hemen ifade etmek istiyorum. ‘Üstünde uzlaşabildiğimiz madde sayısı çok az olduğu için mutabakatla bu metnin komisyondan çıkması ihtimali çok ama çok azdır.’’

Şahin, uzlaşma sağlanamamasının nedenin muhalefet partilerinin darbe anayasasındaki esaslı maddelere sahip çıkmasından kaynaklandığını söyledi. Şahin, “Peki neden bir uzlaşma sağlanamıyor. 1982 darbesi ürünü anayasa değiştirmek için masaya oturduk, ama bazı siyasi partiler darbe ürünü anayasanın en esaslı maddelerini halen sahip çıkmaya devam ediyor. Hem sivil anlayışla bir anayasa yapacağız diyorsunuz hem de 1982 darbe ürünü anayasayı deldirtmeyiz mantığıyla hareket ediyorsanız sizinle anlaşmamız mümkün değil." diye konuştu.

Uzlaşma metninin çıkmaması halinde kendi anayasa metinlerini Meclis'e sunacaklarını kaydeden Şahin, "Bir uzlaşma metni çıkmayacağı görülüyor. Peki ne olacak, AK Parti milletimizin beklentilerine cevap vermek için kendi anayasa metnini hazırlayacak ve diğer siyasi partilere işte bizim hazırlamış olduğumuz anayasa değişiklik teklifi bu diyecek. Sayımız referandumla da olsa bir anayasa değişikliğini Meclis'ten geçirmeye kafi gelmiyor. Ama Meclis Başkanlığı'na anayasa değişiklik teklifini verebilecek tek parti AK Parti'dir. Çünkü bir anayasa değişiklik teklifini Meclis Başkanlığı'na verebilmek için 184 imza gerekiyor. Bu imkana sahip tek parti AK Parti'dir. O nedenle kendi metnimizi hazırlayacağız ve Türkiye Millet Meclisi Başkanlığı'na takdim edeceğiz.” şeklinde konuştu.

1924 Anayasası'nda muhalefetin savunduğu maddelerin olmadığını vurgulayan Şahin konuşmasını şöyle tamamladı: “Değerli arkadaşlarım cumhuriyeti kuran ecdadımız, başta Mustafa Kemal Atatürk 1924 Anayasası'nı yaptığında böyle bir madde yoktu. 1961 ve 1982 Anayasası ile geldi bunlar. Yani darbeciler getirdi. Hem darbe anayasalarını ortadan kaldıracağız sivil bir anayasa yapacağız diyeceksiniz hem de darbecilerin getirdiği maddelere sonuna kadar sahip çıkacaksınız. Böyle bir mantıkla anayasa yapılabilir m? Hepimizin şapka giymediği için milletvekili olduğumuz için ceza alması lazım. Bu arkadaşlarımıza da soruyoruz sizde giymiyorsunuz ama niye muhafaza ediyorsunuz. Bunların artık bu devirde bir geçerliliği var mı'"

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası