Saim Orhan, Türkiye'yi yurt dışında en güzel Türk okulları tanıtıyor
Karadeniz Müderrisoğlu Eğitim Vakfı tarafından Samsun Bafra ilçesine davet edilen 'Ayna' programı yapımcısı ve sunucusu Saim Orhan, ilçe halkı ile bir araya geldi. Ay ışığı Düğün Salonu’nda gerçekleşen programa...
Karadeniz Müderrisoğlu Eğitim Vakfı tarafından Samsun Bafra ilçesine davet edilen 'Ayna' programı yapımcısı ve sunucusu Saim Orhan, ilçe halkı ile bir araya geldi.
Ay ışığı Düğün Salonu’nda gerçekleşen programa Bafralılar büyük ilgi gösterirken Saim Orhan da program için gittiği ülkelerdeki izlenimlerini ve karşılaştığı olayları konuklarla paylaştı. Türkiye’nin adının dünyada duyurulabilmesi için daha fazla çalışmak gerektiğini belirten Orhan, gittiği birçok ülkede Türkiye'nin tanınmadığına şahit olduğunu, Türk halkına düşen görevin bu memleketin adını dünyanın dört bir yanına duyurmak olduğunu ifade etti.
Afrika ülkelerinin bile Türkiye'yi az gelişmiş, develerin üzerinde gezilen ülke zannettiklerini kaydeden Orhan, "Çok yerde karşılaştım. Türkiye denince yüzünüze garip garip bakıyorlar. Sizi bilmedikleri ve tanımadıkları için de uluslararası arenada destek veremiyorlar. İnsan bilmediği şeyi destekleyemez ve sevemez. Türkiye lehine kalkan parmakların sayısı sizler ve bizler mücadele edersek her gün daha fazla olacak. Kıbrıs'ı tanıyan tek ülke Türkiye, bu nedenle sizi seven insanlar yetiştirmek bu kadar önemli." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu, yurt dışına çıktığında daha iyi anladığını belirten Saim Orhan konuşmasına şöyle devam etti; "Öyle ülkelere gittik ki, sıcaktan hiçbir iş yapamıyoruz. Bulaşıcı hastalık tehlikesi var. Terör tehlikesi var. Gittiğimiz o ülkelerde Türk Kolejlerini gördük, dil kurslarını gördük. Buradan giden insanlarımız hiçbir şikayette bulunmadan oralarda bizim bayrağımızı gururla dalgalandırıyorlar. Bizim kültürümüzü yaşatıyorlar. Dünyada kendini tanıtamazsan pasaportunun değeri yok. Gana’ya gidiyoruz. Gana diye bir ülke var. Togo diye bir ülke var. Dünyanın her tarafında olan ve tanınmayan ülkenin dünyada ağırlığı olmasının mümkünatı yoktur. Biz gayret edersek, biz koşturursak Türkiye’nin adı duyulacak. Ganalı bir yetkili yanıma yaklaştı. ‘Nereden geliyorsunuz’ dedi, ‘Türkiye’ dedim. Garip garip yüzüme baktı. Bilmiyor, tanımıyor. İngiliz’i tanıyor, İngiliz okulu kültürü ile gelmiş. Portekizliyi tanıyor. O da oraya okulu, kültürü ve iş adamlarıyla gelmiş. Bizleri tanımıyorlar. Çünkü gitmemişiz, girmemişiz. Eskiler ‘Gitmediğin yer senin değildir’ der. İngiliz’i, Fransız’ı, Almanı, Portekizlisi, Amerikalısı dünyanın her yerine gidip kendi okul ve kültür merkezlerini açıp, kendini seven insanlar yetiştiriyor ve kendisini tanıtıyorsa, biz neden bunu yapmayalım.”
Türk kolejleri ve dil okulları sayesinde binlerce öğrencinin Türk öğretmenlerince yetiştirildiğini duygulanarak ifade eden Saim Orhan, Türklerin ve Türkiye'nin tanınmaya başladığını ve lehimize parmak kaldıracak insanların hızla artığını vurguladı. Fedakar öğretmenlerin kolejler açmak için yıllar önce her türlü zorluğu göze alarak dilimizi, kültürümüzü öğretmek, Türk bayrağını dalgalandırmak, dünyanın dört bir yanına gitmek için yola çıktığını anlatan Saim Orhan, "Biz üzerimize düşeni yapmazsak birileri gelip boşluğu doldurur." uyarısında bulundu.