Ege Postası
Geri

Salona birlikte geldiler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 23. Dünya Enerji Kongresi'nin açılışının yapıldığı salona geldi.
Salona birlikte geldiler
Haberler / Güncel
10 Ekim 2016 Pazartesi 13:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Putin zirvede yaptığı konuştuğu Türk Akımı projesini hayata geçirmek istediklerini söyledi. darbe girişimiyle ilgili de Türk halkını tebrik etti. Putin, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini söyleyerek, "Son olarak bir darbe girişimi oldu. Biz de takip ediyorduk. Türk halkını tebrik ediyorum ki durum kontrol altına alındı" dedi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul'a geldi. Son iki ayda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus lider Putin iki kez yüz yüze, dört kez telefonla görüşmüştü. Putin uçak krizinden sonra ilk kez Türkiye'ye geldi. Putin'i, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile Türk ve Rus ilgililer karşıladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23. Dünya Enerji Kongresi için İstanbul'a geldi. Putin'in uçağı Atatürk Havalimanı'na indi. Uçak krizinden sonra Putin ilk kez Türkiye'ye geldi. Putin, 23. Dünya Enerji Kongresi açılış oturumunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek

SON İKİ AYDA ÜÇÜNCÜ GÖRÜŞME

Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesiyle birlikte temas trafiğine hız veren Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 60 günde iki kez yüz yüze, dört defa da telefonda görüştü. Liderler görüşmelerinde, Türkiye-Rusya ilişkilerini tüm boyutlarıyla detaylı bir şekilde ele alırken, Suriye başta olmak üzere bölgesel konuları değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Putin'le yapacağı görüşme, iki ülke ilişkilerinde olduğu kadar, bölge açısından da büyük önem taşıyor. Zira Erdoğan ve Putin, yoğun temas trafiğinde Suriye ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulundu. Suriye ve bölgesel konularda iki lider arasındaki doğrudan diyaloğun İstanbul'da da devam etmesi bekleniyor.

Görüşmede öne çıkması beklenen konular arasında, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler, Rusya'nın tek taraflı uyguladığı vize ve kısıtlamalar, Türk Akımı doğalgaz boru hattı gibi konular yer alıyor.

UÇAK KRİZİNDEN SONRA İLK KEZ TÜRKİYE'YE GELİYOR

Ayrıca Türkiye-Rusya ilişkilerinde başlatılan normalleşme sürecine ivme kazandırması ve işbirliğinin daha da geliştirilmesine katkı sağlaması beklenen bu ziyaret, Putin'in uçak krizinden sonra Türkiye'ye ilk kez gelmesi nedeniyle ayrı bir öneme sahip.  

ENERJİ KONGRESİ ÖNCESİ İSTANBUL'DA YOĞUN GÜVENLİK

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı 23. Dünya Enerji Kongresi nedeniyle kongrenin yapılacağı vadide geniş güvenlik önlemleri alındı. Araçların ve yayaların didik didik arandığı bölgede polis kuş uçurtmadı.

Dünya Enerji Konseyi’nin organize ettiği ve Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı 23. Dünya Enerji Kongresi’nde bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılacağı zirve öncesi İstanbul polisi kongre vadisinde geniş güvenlik önlemi aldı. Güvenlik önlemleri genişletilirken, bazı yollar ise trafiğe kapatıldı. Kongre vadisinin çevresi polis bariyerleri ile kapatıldı. Araçların ve yayaların didik didik arandığı bölgede polis kuş uçurtmadı. Önlemler kapsamında, Kadırgalar Caddesi, Bayıldım Caddesi ve Taşkışla Caddesi trafiğe kapatılırken, kongrenin yapıldığı Harbiye Caddesi ise trafiğe açık tutuldu.

Putin için olağanüstü güvenlik önlemleri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23. Dünya Enerji Kongresi için İstanbul'a geldi.  Putin'in gelişi nedeniyle Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi önü ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Atatürk Havalimanı'nda Rus güvenlik görevlileri de dikkat çekti.

Vladimir Putin, Atatürk Havalimanı'ndan limuzin makam aracıyla çıktı. Putin, yaklaşık 30 araçlık konvoy ile Atatürk Havalimanı'ndan çıktı.  

Atatürk Havalimanı'ndan çıkan Putin'in konvoyu D-100 Karayolu'nu kullanarak İstanbul Kongre Merkezi'ne gitti.

Putin'in geçişi sırasında D-100 Karayolu trafiğe kapatıldı.

Bir polis helikopteri de havadan takip etti.

Putin'in konvoyu son olarak Dolmabahçe Tüneli'ni kullanarak kongre merkezine ulaştı. Bu arada Dolmabahçe açıklarında bir savaş gemisinin beklediği görüldü.

SALONA BİRLİKTE GELDİLER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 23. Dünya Enerji Kongresi'nin açılışının yapıldığı salona geldi.

23. Dünya Enerji Kongresi İstanbul'da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kongrenin yapıldığı salona birlikte geldi.

Dünyanın pek çok ülkesinden üst düzey katılımın sağlandığı zirvenin açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Başbakan Binali Yıldırım da hazır bulundu.

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili bir sunumun yapıldığı zirve, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ile başladı.

PUTİN'İN AÇIKLAMALARI:

Hidrokarbon ve enerji piyasalarındaki konjonktür son yıllarda çok değişti. İnsanlık yeşil enerjiye doğru gitmektedir. Yeni teknolojilerin kullanımı bu süreci daha da hızlandırmaktadır ama petrol ve doğalgaz tüketimi de artıyor. Geleneksel enerji kaynaklarına olan talep Çin ve Hindistan gibi büyük ekonomilerde üretimin artmasıyla yükselmektedir. Tahminlere göre 10 sene sonra sıvı doğalgaz ticaretinin hacmi, boru hatlarındaki sevkiyat miktarını aşacaktır.

20-30 yıl sonra dünyamızda halen hidrokarbon talebinin artıyor olacağı tahmin ediliyor. 2020 yılına kadar petrol tüketimi yüzde 26 olacak.

TÜRK AKIMINI GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

Petrol çıkarma sabitleştirilmeli. Serbest ticaret ve adil rekabetten yanayız. Enerji kısıtlamaları kabul edilemez. Son zamanda moda haline gelen tek taraflı yaptırımlar kabul edilemez. Bu bizi iyi bir sonuca getirmiyor. Bazı ülkeler iş adamlarına avantajlı teklifleri kapatın talimatı veriyor. Bu tür hareketler enerjiye ve küresel ekonomiye istikrar sağlamıyor. Biz yeni kaynakların keşif ve aramasına yatırım yapıyoruz, zor koşullarda olsa bile çıkarmaya da yatırım yapıyoruz. Türk Akımı’nı da gerçekleştirmek istiyoruz.

DARBE YORUMU

Putin, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini söyleyerek," Son olarak bir darbe girişimi oldu. Biz de takip ediyorduk. Türk halkını tebrik ediyorum ki durum kontrol altına alındı" dedi.

Aliyev'den Türk halkına mesaj

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji güvenliğini sağlayacak altyapının oluştuğunu belirterek, "Karşılıklı menfaat ve çıkarlarımız doğrultusunda bunu başarıyoruz, Türkiye'ye yaptığımız yatırım 20 milyar doları bulacak." dedi. Aliyev, ülkeler arası petrol ve doğalgaz projelerinin önemine işaret ederek, "Türkiye ile bizim dostluğumuz, birliğimiz, kardeşliğimiz daimidir." dedi.

23. Dünya Enerji Kongresi'nin "Başkanlar Oturumu'nda" konuşan Aliyev, Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminden çetin bir sınav vererek çıktığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın etrafında birleştiğini ifade etti. Azerbaycan'ın Türk halkının gösterdiği dayanışma ve birlik ruhuyla gurur duyduğunu vurgulayan Aliyev, "Türkiye, büyük bir kahramanlık göstererek darbe girişimini karşısına aldı. Bugününü ve geleceğini korudu." diye konuştu.  

TÜRKİYE İLE DOSTLUĞUMUZ DAİMİDİR

Aliyev, Azerbaycan'ın kendi petrol ve doğalgazını dünya piyasalarına ulaştırmak için Türkiye üzerinden birçok proje gerçekleştirdiğine işaret ederek, 45 milyar dolar değerindeki Güney Gaz Koridoru bünyesindeki 4 projeyle Azeri gazının dünya piyasalarına gönderileceğini anlattı. Güney Gaz Koridoru'nun en önemli parçalarından biri olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) ilk imzasının 2012'de İstanbul'da Türkiye ve Azerbaycan liderliğinde atıldığını hatırlatan Aliyev, "TANAP anlaşması tarihi bir anlaşmadır, diğer önemli projelere benzemiyor. Gelecekte birçok ülke bu önemli projeye katılabilir." diye konuştu.  Aliyev, TANAP'ın özellikle ülkelerin enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayacağına dikkati çekerek, "Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji güvenliğini sağlayacak altyapıyı oluşturduk. Karşılıklı menfaat ve çıkarlarımız doğrultusunda bunu başarıyoruz, Türkiye'ye yaptığımız yatırım 20 milyar doları bulacak." ifadelerini kullandı.   Azerbaycan petrolünün ikisi Karadeniz, biri de Ceyhan üzerinden olmak üzere toplamda üç boru hattıyla dünya pazarlarına ulaştırıldığını hatırlatan Aliyev, ülkeler arasında bu tür anlaşmaların daha fazla yapılması gerektiğini ve Azerbaycan'ın bunu desteklediğini aktardı. Aliyev, ülkeler arası petrol ve doğalgaz projelerinin önemine işaret ederek, "Türkiye ile bizim dostluğumuz, birliğimiz, kardeşliğimiz daimidir." dedi.      

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası