EBSO 22. Grup Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Meslek Komitesi ile 23. Grup Basım Yayım Sanayi Meslek Komitesi, ortaklaşa karar alarak Baskı ve Renk Teknolojileri Semineri gerçekleştirdi. Marmara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Basım Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Efe Gençoğlu, baskı ve ambalaj sektörünün İzmir ve Ege’de hızlı büyüdüğüne işaret ederken, “Buna bağlı olarak ihracat artışı, gelişen teknoloji, baskı hassasiyeti, analiz, ölçüm ve istenilen kalite standartlarının yükselmesi nedeniyle de renk yönetimi, baskı hassasiyeti, analiz, ölçüm ve değişen standartların uygulanması büyük önem taşıyor” değerlendirmesini yaptı.
Üniversite ve özel sektör işbirliğine açık olduklarını belirten Prof. Dr. Gençoğlu, her iki meslek komitesine mensup sanayicilere; ışık, renk yönetim sistemi, ölçme ve standartlar, ofset ve flekso baskı sistemi, Almanya ile İsviçre’nin dünyada kabul edilen baskı ve medya teknolojileri standartları sunumlarıyla kağıt, mürekkep ve baskı teknolojilerindeki gelişmelerle yeni ufuklar açtı.
Denge, kalibrasyon, standardizasyon
Baskı, kağıt cinsi ve tramın renk evrenini etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Gençoğlu, “Amacımız orijinalle baskının aynı olmasını sağlamak. Baskı kalibrasyonu ve standardizasyon renk yönetiminin en can alıcı noktasıdır. Baskı sonuna kadar renk güvenliği için cihazların renk evreni belirlenip bunlar arasındaki geçişler doğru yapılmalı. Kamera, bilgisayar ve baskı makinası için Uluslararası Renk Konsorsiyumu tarafından oluşturan formata göre renk profili hazırlanmalı. Standartlara uyarsanız, cihazlarınızı kalibre ederseniz renk yönetimi sistemi de iyi çalışır” dedi. Prof. Dr. Gençoğlu, hem insan sağlığı hem de baskıda kullanılan kimyasalların arzu edilen sonucu vermesi için baskı ortamının yüzde 50 nem ve 21 derece sıcaklıkta olması gerektiğini vurgularken, “Hazne suyu sertlik ve pH dengesi, suyun yüzey gerilimi ile su ve mürekkep dengesi baskı makinesinin nemlendirme ünitesi, kağıt, kalıp ve mürekkeple uyumlu olmalı” bilgisini verdi.
Sektörel eğitimler sürecek
EBSO Meclis Üyesi Ferit Kora, kağıt ve basım sanayicileri olarak üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi kapsamında Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı ziyaret ettiklerini hatırlatırken, teknolojideki gelişmelerin sanayiye aktarılması, sektörlere nitelikli eleman kazandırılarak katma değeri yüksek üretim gerçekleştirilmesi çabalarının devamı olarak mesleki eğitimlere de ağırlık verdiklerini söyledi. Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Meslek Komitesi ile Grup Basım Yayım Sanayi Meslek Komitesi’ne mensup üyelerin gündeme getirdikleri konuların takipçisi olacaklarını bildiren Kora, “İşbirliği ile yaratılan sinerji, sektörün sorunlarının çözümüne, teknolojik gelişmelere, şirketlere, İzmir, Ege ve Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacak. Mesleki eğitim kapsamında ilk seminerimizi renk ve baskı sistemleri konularında gerçekleştiriyoruz. Sektörden gelen talepler doğrultusunda farklı konulardaki eğitimlerimize devam edeceğiz” dedi.