Ege Postası
Geri

Sanayiciler faiz indiriminden sonraki taleplerini açıkladı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada Merkez Bankası'nın faiz oranlarını indirdiğini söyleyerek, yatırım ortamının yeniden canlanması için eş zamanlı olarak, enflasyonun düşmesi, maliyetlerin azalması ve yatırım ortamına dair şeffaflık ve güvenin sağlanmasını istedi. Faiz indiriminden sonraki beklentilerini açıkladılar
Sanayiciler faiz indiriminden sonraki taleplerini açıkladı
Haberler / Ekonomi
1 Ekim 2019 Salı 09:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EBSO eylül ayı olağan meclis toplantısı EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Sanayicilerin ekonomik gündemi değerlendirdiği toplantıda aynı zamanda EBSO Meclis Üyesi olan Türkiye Kurumsal Yönetişim Derneği Başkanı Feyyaz Ünal da bir sunum yaptı. Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak yaşanan depremlerden ders alınması gerektiğini vurguladı. Kuzey Anadolu fayının sürekli kırılabildiği için deprem riskinin hep bulunduğunu belirten Yorgancılar, başta okullar olmak üzere tüm yapıların sağlamlığı konusunda yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

EBSO'nun düzenlediği Ekonomi Zirvesi'nde yaklaşık 350 katılımcının bulunduğunu söyleyen Ender Yorgancılar, zirvede de dillendirilen küresel resesyon beklentilerine ilişkin dünya genelinde genişlemeci politika adımlarının atıldığını ifade etti. Yorgancılar, "Genel anlamda, para politikasındaki genişleme işe yarayacak mı, mali politikalarda da genişleme artmalı mı, durumu sorgulanmaya başlandı. Resesyon sadece AB'de değil Çin'de de başladı. Ülkeler kendi ekonomilerini canlı tutmak için önlem alıyor. Tüm dünyada ekonomik sıkıntılar var. Biz de ihracat yapan bir ülke olarak alternatif pazara sahip olmalıyız. Biz dünya ticaretinden binde 83 pay alıyoruz. Daha yapılacak çok iş var" dedi.

Küresel ekonomide yeni sorunlar ve yeni belirsizliklerin her geçen gün daha çok gün yüzüne çıktığını kaydeden Yorgancılar, "Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yapılan saldırı ile petrol fiyatları bir anda yüzde 20 artabiliyor. İran'ın sorumlu tutulması ile birlikte gözler yeniden İran'a çevrilebiliyor. Her gün yeni bir belirsizlik çıkıyor. Akaryakıt fiyatları bir anda yüzde 20 arttı. Büyüme ve yatırım ilişkisiyle ilgili bir önceki çeyreğe göre daha olumlu rakamlar var. Büyüme toparlanıyor ama yatırım istenen seviyede değil. Merkez Bankası son olarak mevduat faizlerini indirdi. Yatırım ortamını acilen yeniden canlandırmak zorundayız. Bunun için de evet faizlerin düşmesi önemlidir. Ancak, tek başına yeterli değildir. Olmadığını da görüyoruz. Eş zamanlı olarak, enflasyonun düşmesi, maliyetlerimizin azalması ve en önemlisi de yatırım ortamına dair şeffaflık ve güvenin sağlanması, yerli ve yabancı yatırımcıların kafasında soru işareti kalmaması çok önemlidir. Aksi takdirde, işsizlik oranını riskli seviyelerden aşağı çekmemiz güçleşecektir" diye konuştu.

İHRACATÇILARA YENİ DESTEK

Son olarak ilk kez ihracat yapacaklar için bir destek duyurusu yapan Yorgancılar, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Kosgeb'in ihracata ilk adım seferberliği kapsamında şirketlere bazı destekler verdiğini anlattı. Yorgancılar şunları söyledi:

"Türkiye İhracatçılar Meclisi ile KOSGEB tarafından, küresel konjonktür dikkate alınarak, ihracata ilk adım seferberliği başlatılmış ve önemli destekler açıklanmıştır. Bunlar proje bazlı destek programının süresi en az 6 ay en fazla 24 ay. Toplam destek miktarı 300 bin TL. Destek oranı, personel gideri hariç olmak üzere yüzde 70 geri ödemesiz, yüzde 30 geri ödemeli olarak uygulanıyor. İşletmeler bu destekten sadece 1 kez faydalanabiliyorlar."

KURUMSALLAŞMANIN ÖNEMİNİ ANLATTI

Meclis toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye Kurumsal Yönetişim Derneği'nin 2003 yılında kurulduğunu ve 57 kurumsal üyesi bulunduğunu anlatan Başkanı Feyyaz Ünal, sanayinin geliştiği şehirlerde daha çok çalıştıklarını anlattı. Her şirketin içinde belli düzenlerin olduğunu dile getiren Ünal, aile şirketlerinin diğerlerinden farklarını anlattı. Ünal, "Aile şirketlerinde verilen her kararda duygu vardır. Düzenin olmadığı bir aileden kurumsal bir şirket çıkması mümkün değil. Düzenin olduğu ve görevlerin belirlendiği sistematik ailelerden başarılı şirketler çıkmıştır. Kurumsallaşmadan da düzenin varlığını anlarız. Ancak bir şirketi kurumsallaştırırken hantal hale getirmemek de gerekir" dedi. Kurumsal yönetimin küçük şirket olmamak için gerekli olduğunu savunan Feyyaz Ünal, "Ekonomik olarak zor bir dönemden geçiliyor. Kurumsallaşma gibi konular bu dönemlerde arka planda kalır. Ama uzun vadede sorunların önüne geçmek için bu planlamayı şimdi yapmalısınız. Bir kurumun mutlaka yönetim kurulu olmalı" diye konuştu.

Feyyaz Ünal'ın ardından söz alan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yüzde 99'u KOBİ olan bir ülkede bulunulduğunu hatırlatarak, "Bizlerin karar vermesi gereken en önemli nokta şirketlerin mi kişilerin mi geleceği öneml? Şirket varsa kişi var. Şirketlerin geleceğinin daha önemli olduğu ortam mutlaka sağlanmalı" dedi. Almanya'da büyük şirketlerin sahibi olduğu ailelerde çocukların işi sürdürmek istemediğini ifade eden şunları söyledi:

"Bana göre biz o şirketleri devletimizin desteğiyle Türkiye'ye getirelim, üretimlerini burada sürdürsünler. Böylece o şirketlerin sahip olduğu teknolojiyi de transfer etmiş oluruz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası